αρχική σελίδα παιδεία Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Συναγερμός! Καταργούν τα Τμήματα Ένταξης... Καταργούν την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη...

Δημοφιλή

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Συναγερμός! Καταργούν τα Τμήματα Ένταξης... Καταργούν την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη... PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ   
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 17:51
 

Αναδημοσιεύουμε σήμερα στην ιστοσελίδα μας
τις δύο σχετικές ανακοινώσεις-καταγγελίες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

    Αντί διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι μεγάλες διδακτικές ανάγκες, η κυβέρνηση του Τσίπρα και του Φίλη πάει να ξεθεμελιώσει βασικά κι απαράγραπτα δικαιώματα χιλιάδων και χιλιάδων παιδιών του λαού μας στη μόρφωση και στη ζωή...

  Από τη δική μας πλευρά, πρέπει να επισημάνουμε ότι,
1) αν ο καθένας από εμάς σκεφτεί για λίγο τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με ολόκληρο τον εκπαιδευτικό και προοδευτικό κόσμο της Ελλάδας και η εκπαιδευτική κοινότητα της Σκιάθου, ώστε να λειτουργήσουν κι εδώ τα Τμήματα Ένταξης (Ειδικής Αγωγής) για τις δεκάδες παιδιών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, και ότι
 2) αν επίσης σκεφτεί τον αγώνα που γίνεται καθημερινά, ώστε να υπάρξει δημόσια, πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας,  που αντιμετωπίζουν μαθησιακά  στις σπουδές τους (λόγω των τεράστιων κενών εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολειά τους, μη έχοντας  δασκάλους και βιβλία -με απόλυτη ευθύνη του κράτους- στην πιο κρίσιμη ώρα της στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσής τους...),
   τότε θα συνειδητοποιήσει όλο το μέγεθος της οπισθοδρόμησης που θα συνεπάγεται η τωρινή πολιτική του Τσίπρα και του Φίλη... 
  Μια πολιτική που δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αυτοί ψευτοαριστεροί πολιτκάντηδες είναι άσχετοι με την Παιδεία και τις ανάγκες της, όσο στο γεγονός ότι υλοποιούν αδίστακτα τις αντιλαϊκές αποφάσεις του ντόπιου κεφαλαίου και των ξένων ιμπεριαλιστών (της ΕΕ και του ΔΝΤ) τσακίζοντας όλα τα κοινωνικά δικαιώματα του Λαού, μαζί και το δικαίωμα των παιδιών του στη γνώση και στη ζωή.
    Για τον Τσίπρα, όπως και για όλους ανεξαίρετα τους υπηρέτες της στυγνής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το αδιαπραγμάτευτο για όλους εμάς δικαίωμα στη μόρφωση, στη ζωή και στο όνειρο για όλα τα παιδιά, μετριέται ως ... "κόστος" και "έλλειμα", που δεν τους επιτρέπει να διαθέσουν όλον αυτό τον τον παρά στην ασύδοτη φάμπρικα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας. Για όλους αυτούς, ψευτοαριστερούς και δεξιούς υπάρχει μόνο η " αγορά"  που συγκλονίζεται από την παρατεταμένη αγιάτρευτη κρίση του εκμεταλλευτικού καθεστώτος, κι όχι βέβαια κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες.
  Πρόκειται επομένως για συνειδητούς γδάρτες ψυχών και ονείρων, που μόνο ο αδιάκοπος συνειδητός κι ανυποχώρητος κοινωνικός αγώνας του εργαζόμενου Λαού μας μπορεί και πρέπει να τους χαλάσει τα μαύρα κι άραχλα σχέδια.
  Όλοι, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές,  στο δρόμο του αγώνα για να μην ξεθεμελιωθούν από τους αδίστακτους εχθρούς της λευτεριάς και της ανθρωπιάς  οι κατακτήσεις τα δικαιώματα των παιδιών μας στη ζωή και στ' όνειρο!

Γράφουν, λοιπόν, οι δύο ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ των Εκπαιδευτικών:

1.

                          Συναγερμός !!! Καταργούν τα Τμήματα Ένταξης, ν’ αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία!!

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

   Το Υπουργείο Παιδείας σε τροπολογία που κατέθεσε 11/2 και ψηφίζεται 15/2 (!!!) καταργεί τα Τμήματα Ένταξης. Δηλαδή, αναφέρεται στο κείμενο: «ο εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης (ΤΕ) υποστηρίζει τους μαθητές εντός τους περιβάλλοντος της τάξης τους ... η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών».

   Απόλυτα συνεπής ο Υπουργός στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για «μη διαχωρισμό των γενικών και των ειδικών σχολείων» αλλά και τη δήλωση « τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν σε ξεχωριστά από τα άλλα παιδιά σε σχολεία που καταλήγουν συχνά να είναι γκέτο» ξεκίνησε το ξήλωμα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από τα Τμήματα Ένταξης.

    Ουσιαστικά, δρομολογείται η κατάργηση των Τ.Ε και ο ειδικός παιδαγωγός θα είναι ο μόνιμα περιπλανώμενος, μπαινοβγαίνοντας στην τάξη, κακήν κακώς, ή πηγαίνοντας και στα διπλανά σχολεία. Υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της παράλληλης στήριξης, που έχει καταλήξει περιστασιακή συνάντηση του ειδικού εκπαιδευτικού με το κάθε παιδί! Έτσι θέλουν να υποβαθμίσουν και τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα Τ.Ε. Αλήθεια τι θα προλαβαίνει να κάνει ο περιπλανώμενος εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής  του ανύπαρκτου πλέον Τ.Ε., αν περάσει αυτή η τροπολογία; Θα κάνει αυτοψία; Καταγραφή; Συμβουλευτική; Πάντως, επιστημονική, παιδαγωγική και εξατομικευμένη παρέμβαση, με βάση και τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες δεν θα μπορέσει να κάνει. Σε τάξεις μάλιστα, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το κόκκινο. Που στοιβάζουν μαθητές σε 20 – 25άρια τμήματα, όπου ακόμα και  το τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει.

   Χωρίς να παραβλέπουμε τις ελλείψεις, και τις αδυναμίες που έχει ο θεσμός της Τμήματος Ένταξης, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, ο αριθμός των παιδιών, επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης. Η λειτουργία και η αυτονομία του χώρου, με λίγα παιδιά, για κάποιες ώρες το καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, δεν αποτελεί γκετοποίηση  είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΑΝΑΓΚΗ του μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

   Σε φτωχές μάλιστα περιοχές, που οι λαϊκές οικογένειες έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση και την ανεργία, τα παιδιά, που έχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, μπορούσαν να στηριχθούν σημαντικά και μέσα από αυτή τη δομή.

   Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για «εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης», αλλά και στη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε έναν τομέα που οι δομές και το προσωπικό είναι ελάχιστα, ΠΙΣΩ από τις πραγματικές ανάγκες. Κλείνει Τμήματα Ένταξης όταν και αυτά που λειτουργούν δεν επαρκούν. Όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς κανένα ΤΕ. Σε μια χρονιά μάλιστα, που χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη δεν καλύφτηκαν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τετάρτη 17/02 13:00 μ.μ.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού.

12 Φλεβάρη 2016


2.

                       Καταργούν την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη!


   Τη  Δευτέρα 8/2/2016 ο Υπουργός Παιδείας, σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί για τη φετινή χρονιά η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για Λύκεια και ΕΠΑΛ διότι το Υπουργείο δεν κατάφερε(!!) να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από Κοινοτικά κονδύλια

   Η κυβέρνηση, όπως είπε, επέλεξε να υλοποιήσει μόνο το πρόγραμμα ενισχυτικής για τα Γυμνάσια. Η αλήθεια όμως είναι ότι ούτε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης τη στιγμή που βρισκόμαστε στην μέση της σχολικής χρονιά και πλησιάζει…το Πάσχα. Υπενθυμίζουμε ότι, με σχετική εγκύκλιο του Υπ.Παιδείας, που χαρακτηρίζει τη διάθεση ωρών για ενισχυτική διδασκαλία ως «κακή διοικητική πρακτική»,  έχει ήδη περιοριστεί η ενισχυτική διδασκαλία και στα Δημοτικά.

   Το Νοέμβρη του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε την επανέναρξη των  παραπάνω προγραμμάτων, όπου με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά. Η ανακοίνωση για την επανέναρξη συνοδεύτηκε από μια ολόκληρη προπαγανδιστική εκστρατεία για την «αντισταθμιστική αγωγή», τη στήριξη των πιο αδύναμων μαθητών, μαθητών από φτωχές οικογένειες.

Σήμερα ακόμα μια κοροϊδία αποκαλύπτεται!!

   Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης – Ε.Ε. δεν χωράνε την υλοποίηση ούτε καν στοιχειωδών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των παιδιών τους.

   Η κοροϊδία και εμπαιγμός δηλαδή δεν έχουν τέλος. Η κυβέρνηση στην πράξη ακυρώνει το μέτρο αυτό ενισχύοντας ακόμα πιο πολύ τη μαθητική διαρροή και τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία.

   Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά εργατικών και λαϊκών οικογενειών, ειδικά παιδιά που φέτος βρίσκονται στην Γ΄ τάξη Λυκείων και ΕΠΑΛ τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν Φροντιστήριο. Υπάρχουν οικογένειες ανέργων και πολύ φτωχών οικογενειών που περίμεναν την έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης σαν ανακούφιση.

   Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης δεν έχει όριο! Όταν η σημερινή κυβέρνηση ήταν στην αντιπολίτευση  είχε βγει στα «κάγκελα» και υποσχόταν ενισχυτική και ΠΔΣ από το Σεπτέμβρη. Τώρα ως κυβέρνηση ακυρώνουν την ΠΔΣ για την οποία μάλιστα είχαν υποσχεθεί χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών. Η πραγματικότητα είναι ότι από το φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται για το 2016 καμία πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών.

Φτάνει πια στα ψέματα και την κοροϊδία!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να ξεκινήσει άμεσα η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Π.Δ.Σ. σε όλη τη χώρα.
  • Η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Π.Δ.Σ να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Από την επόμενη χρονιά η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Π.Δ.Σ να ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Να εξασφαλιστούν γι΄αυτό το λόγο οι απαραίτητοι μόνιμοι καθηγητές.
  • Μόνιμους διορισμούς που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες από την αρχή της σχολικής χρονιά.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλίες διεκδίκησης των δίκαιων αυτών αιτημάτων.

Αθήνα, 10-2-2016


  Αποτέλεσμα εικόνας για παμε εκπαιδευτικων
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση