αρχική σελίδα παιδεία «Δικαίωμα του ανθρώπου είναι η δωρεάν παιδεία. Γκρεμίζετε τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας…»

Δημοφιλή

«Δικαίωμα του ανθρώπου είναι η δωρεάν παιδεία. Γκρεμίζετε τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας…» PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του Γυμνασίου Σκιάθου (με επίλογο της ιστοσελίδας μας)   
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 19:04
Αποτέλεσμα εικόνας για καταληψη

     

Ανοιχτή επιστολή του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Γυμνασίου Σκιάθου προς τον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στη μαθητική κινητοποίηση και στην κατάληψη του σχολείου από τη Δευτέρα 2 του Νοέμβρη, η οποία συνεχίζεται. Οι μαθητές γράφουν:

   " Σκιάθος, 30-10-2015

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

   Μετά από συναντήσεις εξωσχολικές και ενδοσχολικές του Δεκαπενταμελούς του σχολείου μας, αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτή την επιστολή στην οποία εκφράζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως μαθητές από το σημερινό σύστημα της υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  Ένα καταλυτικό κεφάλαιο στο οποίο και θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή σας, γιατί αποτελεί την πηγή των σημαντικότερων προβλημάτων, είναι η έλλειψη καθηγητών, με περισσότερες από 4.000 θέσεις μόνο στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτά τα χιλιάδες κενά οδηγούν σε χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάνονται καθημερινά και χιλιάδες σχολεία υπολειτουργούν την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας μιλά για "επάρκεια" αν όχι για πληρότητα.

  Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής αποτυπώνονται στα δημόσια σχολεία που αντιμετωπίζονται όχι ως πεδία γνώσης αλλά σαν "πειραματόζωα". Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, οι καθηγητές κάνουν υπερωρίες και μαθήματα έξω από το γνωστικό τους αντικείμενο. Τέλος χάνουν εβδομαδιαίως περίπου 45 ευρώ από το μισθό τους για τις μετακινήσεις τους, ενώ παίρνουν αενάως αποσπάσεις για να είναι κοντά στις οικογένειές τους.

   Ας περιοριστούμε όμως στο δικό μας σχολείο όπου έχουμε ελλείψεις σε βασικά μαθήματα, όπως: Βιολογία, Τεχνολογία, Γερμανικά, Θρησκευτικά, Πληροφορική, Αγγλικά, Καλλιτεχνικά, Βιωματικές δράσεις.  Οι καθηγητές παίρνουν αποσπάσεις για να είναι κοντά στις οικογένειές τους, αλλά και γιατί αναπόφευκτα χάνουν τουλάχιστον 40 ευρώ από τον ανεπαρκή μισθό τους εβδομαδιαίως για τις μετακινήσεις τους.

Οι συνέπειες είναι:

α) Αδυνατούμε να βγάλουμε την εγκεκριμένη διδακτέα ύλη.

β) Να χάνουμε ένα ολόκληρο ή και παραπάνω τρίμηνο.

γ) Έχουμε μαθησιακά κενά σε βασικές γνώσεις.

δ) Παιδιά επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με την παρακολούθηση φροντιστηρίων, τη στιγμή που θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου είναι η δωρεάν παιδεία.

Γκρεμίζετε τα όνειρά μας και τις φιλοδοξίες μας συνεχίζοντας να εφαρμόζετε και άλλα μνημόνια με άμεση επίδραση στην παιδεία. Υποστηρίζετε τα πρότυπα και τα ιδιωτικά σχολεία, παίζετε με τη μόρφωσή μας, καταστρέφοντας το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που γίνεται όλο και πιο απαιτητικό, με βάση την «παπαγαλία» και όχι την ολόπλευρη γνώση.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζει τους ευνοημένους μαθησιακά μαθητές χωρίς να στηρίζει τα υπόλοιπα ταλέντα των μαθητών. Είναι απωθητικό, χωρίς ενδιαφέρουσα διδασκαλία. Αν αυτές ήταν οι φιλοδοξίες σας για την ελληνική παιδεία, σας παρακαλούμε μην αγνοείτε τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες των μαθητών για ένα καλύτερο αύριο.

Με εκτίμηση,

το δεκαπενταμελές του Γυμνασίου Σκιάθου"

 

(Το κείμενο της επιστολής αυτής δημοσιεύτηκε επίσης, στο μεγαλύτερο μέρος του, και από την εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» του Βόλου, της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2015, στη σελ. 16. Το ρεπορτάζ του κ. Φώτη Σπανού για το θέμα είναι πλήρες και εμπεριστατωμένο και αξίζει να διαβαστεί).

 

Επίλογος  της ιστοσελίδας μας

  Τα δεκατετράχρονα και δεκαπεντάχρονα αυτά παιδιά,  τα βλαστάρια του εργαζόμενου Λαού του νησιού μας, σήμερα «μας έβαλαν τα γυαλιά»! Μας τα είπαν όλα με τον πιο σύντομο, τον πιο σαφή και τον πιο μεστό λόγο. Το λόγο αυτό που βγαίνει κατευθείαν από τη μεγάλη και κατακάθαρη καρδιά, από τον κοφτερό και ασυμβίβαστο νου της νεολαίας, που απεχθάνεται κάθε ψέμα, κάθε απάτη, κάθε μορφής αδικία… Και η στέρηση του δικαιώματος στη γνώση είναι ύψιστη αδικία ενάντια στη νεολαία και σ’ ολόκληρο το λαό μας.

  Τα μεγάλα προβλήματα του σχολείου τους, τα οποία εξέθεσαν εδώ οι μαθητές του Γυμνασίου της Σκιάθου με αυτές τις τόσο καίριες επισημάνσεις τους, είναι τα ίδια που αντιμετωπίζει  πλήθος αμέτρητο και άλλων  δημόσιων σχολείων της πατρίδας μας, εξαιτίας της αντιδραστικής-αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και στον τομέα της Παιδείας, όπως άλλωστε και σε όλους τους άλλους τομείς.

  Είναι τα ίδια σχεδόν προβλήματα πολλαπλασιασμένα τούτη τη φορά στο … πενταπλάσιο, που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νησί μας εξαιτίας των περικοπών στις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τα παιδιά του λαού μας • μια αγιάτρευτη πληγή, που γίνηκε γάγγραινα  και που απειλεί την πλέον στοιχειώδη και πρωταρχική πνευματική και κοινωνική ανάγκη του κάθε νέου ανθρώπου: Να λάβει ολόπλευρη και βαθιά μόρφωση, να αποκτήσει κριτική σκέψη και συνείδηση, να αναπτύξει όλα του τα ταλέντα και να βγει στον αγώνα της ζωής και της κοινωνίας με όλα τα απαραίτητα εφόδια.

  Είναι τα ίδια ακριβώς προβλήματα για τα οποία ετούτη εδώ η αγωνιστική λαϊκή ιστοσελίδα του νησιού μας από την ίδρυσή της και επί 6 ολόκληρα χρόνια, έχει γράψει άπειρες όσες φορές, αναδεικνύοντάς τα και απαιτώντας τη λύση τους…

  Σήμερα τα παιδιά της Σκιάθου με τον αγώνα τους, τα όνειρά τους, τη σκέψη και τις ελπίδες τους έδωσαν σε όλους μας το πιο καλό μάθημα. Μόνο με αποφασιστική, ενωμένη λαϊκή πάλη μπορούμε να συντρίψουμε τον «τυφώνα» που με τη μια ή την άλλη του μορφή σαρώνει τις ζωές, τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες όλων των εργαζομένων, όπως ακριβώς και των νέων, των δικών μας παιδιών, στη Σκιάθο και σ’ όλη την Ελλάδα.

   Είμαστε ολόπλευρα στο ίδιο μετερίζι με τη νέα γενιά της πατρίδας μας και θα επιμείνουμε μέχρι την ικανοποίηση των δικών τους πόθων, που αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωση και την πρόοδο ολόκληρης της εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, του παρόντος και του μέλλοντος.

  Ο αγώνας των παιδιών της εργαζόμενης Σκιάθου, ολόκληρης της εργαζόμενης Ελλάδας είναι και δικός μας αγώνας. Πρέπει να νικήσει και θα νικήσει! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το δίκιο του λαού μπορεί να αργεί, αλλά δεν μπορεί παρά να ξεσπάσει -καυτό και αδήριτο- πάνω στα κεφάλια όλων εκείνων που συστηματικά το καταπατούν και το κατατρώγουν.

Η νέα γενιά σήμερα μας δείχνει –όπως πάντα μες στην Ιστορία μας- το δρόμο του λυτρωμού από την αδικία.

Όλοι στον αγώνα. Μέχρι τη νίκη! Πάντα!

Η συντακτική επιτροπή της www.sispirosi.gr

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση