αρχική σελίδα νεολαία Αναζητάμε και μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια!

Δημοφιλή

Αναζητάμε και μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια! PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για τη νεολαία
Συντάχθηκε απο τον/την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας   
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 06:53

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 28η του Οκτώβρη

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι

Πάντα είν' ο ίδιος ο λαός

Η 28η Οκτώβρη ‘40 είναι η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός απάντησε στην επίθεση αυτή με το “ΟΧΙ” στο φασισμό-ναζισμό και την ηρωική του πάλη στα βουνά της Πίνδου και στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) – Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Αναζητάμε και μαθαίνουμε την αλήθεια!

Γιατί έγινε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Είναι έτσι όπως λέει το βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου;

«Η έκρηξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτέλεσε απόρροια της εκβιαστικής τακτικής που άσκησε η ναζιστική Γερμανία απέναντι στις συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες φάνηκαν ενδοτικές, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη». Οι πόλεμοι δεν προκαλούνται επειδή το θέλουν κάποιοι “μανιακοί”, ούτε λόγω τυχαίων γεγονότων. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών και των πρώτων υλών. Όλα τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονταν για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, οδηγώντας τους λαούς στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην ιστορία, το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μεγάλη οικονομική κρίση του καπιταλισμού (1929-33 και 1937-38) όξυνε όλες τις αντιθέσεις τους. Η ηττημένη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανία ήθελε τη ρεβάνς, ενώ οι “αδικημένες” της προηγούμενης μοιρασιάς Ιταλία και Ιαπωνία ζητούσαν το “κάτι παραπάνω”. Ταυτόχρονα, βασικός στόχος της ναζιστικής Γερμανίας -αλλά και των άλλων καπιταλιστικών κρατών ήταν η Σοβιετική Ένωση, στην οποία γινόταν η πρώτη προσπάθεια στην Ιστορία για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

To "OXI"

Είναι έτσι όπως λέει το βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου;

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε την ιταμή αξίωση: η Ελλάδα θα υπεράσπιζε έστω και με τα όπλα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού θα συνοψιστεί έκτοτε στη λέξη “Όχι”. Την ίδια στάση υιοθέτησαν αμέσως και όλοι οι Έλληνες, σπεύδοντας με ενθουσιασμό στο μέτωπο των επιχειρήσεων και στηρίζοντας έκτοτε με κάθε μέσο την αντίσταση στον εισβολέα». Το “όχι” του Μεταξά στους Ιταλούς ειπώθηκε γιατί Έλληνες πλουτοκράτες που είχαν το πάνω χέρι στις εξελίξεις συνδέονταν, ήταν με τη μεριά των Βρετανών. Δεν είχε σχέση με τις αγνές προθέσεις που εξέφραζε το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού. Άλλωστε, την ώρα που ο λαός αντιστεκόταν στην ιταλική εισβολή, ο Μεταξάς έγραφε στο ημερολόγιό του πως τον ανησυχεί η «υπεραισιοδόξος κοινή γνώμη». Ο υποστράτηγος Π. Πετρουτσόπουλος έγραψε επίσης πως «η Ανώτατη Ηγεσία δεν επίστευεν εις την νίκην, αλλά ήθελεν να ρίψωμεν μερικούς πυροβολισμούς διά την τιμήν των όπλων μας». Ο λαός, οι απλοί φαντάροι, τίμιοι αξιωματικοί του Στρατού πολέμησαν με σθένος και ηρωισμό και κατάφεραν να πετάξουν τους Ιταλούς έξω απ’ τα ελληνικά εδάφη. Όμως, όταν τον Απρίλη του ’41 επιτέθηκε η ναζιστική Γερμανία, μέσα σε λίγες μέρες δόθηκε η εντολή για συνθηκολόγηση άνευ όρων, ενώ ακόμα πολεμούσαν. Έτσι η χώρα βρέθηκε κάτω από την τριπλή κατοχή των Γερμανών, Ιταλών και Βούλγαρων φασιστών.

Είναι έτσι όπως λέει το βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου;

«Μετά την κατάληψη του εθνικού εδάφους... η εξόριστη πλέον ελληνική κυβέρνηση... θα υπερασπίσει με όσα μέσα διέθετε, τα εθνικά συμφέροντα». Τι έκαναν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι και τα κόμματά τους, φιλελεύθερα, κεντρώα, δεξιά και ακροδεξιά, οι πρόγονοι των σημερινών καπιταλιστών και των κομμάτων τους; Ένα τμήμα τους εγκατέλειψε τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό και εγκαταστάθηκε μαζί με το Παλάτι στη Μ. Ανατολή, όπου υπό την προστασία των Βρετανών, αλλά και σε διαπλοκή με τους συνεργάτες των κατακτητών, σχεδίαζαν για την “επόμενη μέρα”, πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους, ενώ ήταν οι απόντες του αγώνα. Ένα άλλο τμήμα τους συνεργάστηκε ανοικτά με τις δυνάμεις κατοχής. Ήταν οι γνωστοί δωσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις, επάνδρωσαν στις νέες συνθήκες το κράτος που συνέχισε να λειτουργεί, έφτιαξαν ολόκληρες περιουσίες από την εκμετάλλευση του λαού. Έφτιαξαν μαζί με τους χιτλερικούς και σε συνεννόηση με τους Άγγλους, τα “Τάγματα Ασφαλείας”.

Όρκος ταγματασφαλίτη

«Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ».

Αυτούς υμνούν σήμερα οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτό ο Μιχαλολιάκος, αυτή η νοσηρή φάτσα, δήλωνε ότι είναι «η σπορά των ηττημένων του ‘45. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες».

Τα Τάγματα Ασφαλείας που δημιούργησαν οι κατοχικές κυβερνήσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των Άγγλων, δρούσαν σε ανοιχτή συνεργασία με τους Γερμανούς ενάντια στους Έλληνες αγωνιστές.

Όρκος ΕΛΑΣίτη

«Ορκίζομαι ότι θα αγωνιστώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας. Για την περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του».

Το ΚΚΕ οργανώνει την Αντίσταση

Ο πόλεμος βρήκε το ΚΚΕ στην παρανομία, με χιλιάδες στελέχη και μέλη του στα μπουντρούμια, στις εξορίες. Όλοι οι έγκλειστοι ζήτησαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η δικτατορία όχι μόνο απέρριψε όλα τα αιτήματα, αλλά και τους παρέδωσε στους κατακτητές.

Οι κομμουνιστές που δεν είχαν συλληφθεί πήραν μέρος παλικαρίσια στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ξεχωριστός ήταν ο ρόλος των Κομματικών Στρατιωτικών Οργανώσεων της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου και της 9ης Μεραρχίας Δυτ. Μακεδονίας. Με γράμμα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, δίνεται το σάλπισμα της αντίστασης.

Οι κομμουνιστές δραπετεύουν και μαζί με όσους βρίσκονται στην παρανομία οργανώνουν την αντίσταση. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δημιουργείται τον Αύγουστο του 1941 το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ) και στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 το θρυλικό ΕΑΜ, όπου συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού: Εργάτες, φτωχοί αγρότες, νεολαία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, με καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη. Λίγο αργότερα (23 Φεβρουαρίου 1943) ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ. Με την απεργία και τα συλλαλητήρια, με το σαμποτάζ και το όπλο στο χέρι, με την πένα και το “χωνί”, οι ΕΑΜίτες και οι ΕΛΑΣίτες έδωσαν τη μάχη, απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σώζοντας το λαό από την πείνα, δημιουργώντας στις απελευθερωμένες περιοχές την Αυτοδιοίκηση, τις Συνελεύσεις του χωριού, τη Λαϊκή Δικαιοσύνη και τη Λαϊκή Παιδεία. Για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρονών. Σε όλα αυτά το σχολικό βιβλίο Ιστορίας πάλι της Γ’ Λυκείου αφιερώνει μόλις 153 λέξεις!

Στα χρόνια της Κατοχής, αλλά και μετά, το ΚΚΕ έγινε ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής, ο νους και η ψυχή του λαϊκού αγώνα. Χιλιάδες απ’ τα καλύτερα παιδιά του έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από τους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές.

Ναζισμός-φασισμός: Η πιο βάρβαρη, εγκληματική μορφή του καπιταλισμού

Ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία κοινοβουλευτικά, με τη στήριξη και ανοχή όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Ο ναζισμός-φασισμός ήταν γέννημα του καπιταλισμού, μια άγρια, εκμεταλλευτική μορφή διαχείρισης του συστήματος. Η καπιταλιστική κρίση του ’29-’33, ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός που καλλιεργούνταν έστρωσαν το έδαφος. Το ναζιστικό κόμμα που παρουσιαζόταν ως “αντισυστημικό” και “υπέρ των φτωχών Γερμανών”, ενισχύθηκε με δισεκατομμύρια από γερμανικά, αλλά και αμερικανικά, αγγλικά μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους όπως η “Standard oil”, η “Ford”, η Siemens, η “Κρουπ”, η “Τίσεν” κ.ά. Με τη δική τους στήριξη ήρθε ο Χίτλερ στην εξουσία, αυτούς υπηρέτησε. Το ναζιστικό καθεστώς μετέτρεψε πρώτα τους Γερμανούς εργάτες σε σκλάβους για τα κέρδη των Γερμανών καπιταλιστών. Ο πόλεμος ήταν το επόμενο βήμα για να επεκταθούν τα γερμανικά μονοπώλια σε νέες αγορές και πηγές, αλλά και για να χτυπηθεί η Σοβιετική Ένωση.

Η Σοβιετική Ένωση συντρίβει το φασισμό

Είναι έτσι όπως λέει το βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Λυκείου;

«Ενώ εξελίσσονταν οι επιχειρήσεις στο αλβανικό μέτωπο, ο Χίτλερ, διαρρηγνύοντας τις φιλικές έως τότε σχέσεις του με τον Στάλιν, είχε καταρτίσει […] το σχέδιο για την εισβολή στην ΕΣΣΔ…»

Τέτοιες σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ! Βασικός στόχος της ναζιστικής Γερμανίας ήταν εξαρχής η Σοβιετική Ένωση. Το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ εξασφάλισε στη Σοβιετική Ένωση πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία της, για να τσακίσει το φασισμό, όπως και έγινε!

Περισσότερα από 20.000.000 έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης, ανάμεσά τους το άνθος των κομμουνιστών, 2.000.000 μέλη του κόμματος των μπολσεβίκων που έδωσαν τα πάντα -και την ίδια τους τη ζωή- για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας και την απελευθέρωση των λαών. Συγκριτικά, οι απώλειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήταν 405.000 και 375.000 αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίες άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη το 1944 για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού.

Την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Ράιχσταγκ -στη Γερμανική Βουλή- στο Βερολίνο. Ήταν ουσιαστικά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του έπους που έγραψαν οι λαοί, με μπροστάρη το λαό της Σοβιετικής Ένωσης και τον Κόκκινο Στρατό που συνέτριψε τη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!

Όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, όταν αποφασίσει ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος. Σκέψου! Τι θα είχε γίνει αν εκείνα τα χρόνια είχε επικρατήσει η λογική της ατομικής λύσης, ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι οι δυσκολίες είναι αξεπέραστες.

Οι εκμεταλλευτές, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές από τη μία μεριά και η εργατική τάξη, ο λαός από την άλλη, είναι δύο “κόσμοι” σε διαρκή αναμέτρηση. Ποτέ δεν είχαν και δεν θα έχουν κοινά συμφέροντα. Οι καπιταλιστές θέλουν μια “πατρίδα” που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία τους και το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους έχουν ανάγκη από μια πατρίδα λεύτερη από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Γι’ αυτό ο μόνος γνήσιος, αληθινός πατριωτισμός είναι ο αγώνας για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του με τη δική του εξουσία και όχι οι θυσίες για να σωθούν οι καπιταλιστές και οι συμμαχίες τους, όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους καπιταλιστές και τους πολιτικούς τους, στις κυβερνήσεις τους. Με οργάνωση και το δικό μας αγώνα μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Μπορούμε να έχουμε όσα αξίζουμε και όχι να ελπίζουμε στα “ψίχουλα” που θα περισσέψουν απ’ το τραπέζι των εκμεταλλευτών.

Οι θυσίες στην πάλη, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός θα φέρουν αποτέλεσμα: Μια καλύτερη ζωή. Για να κάνει ο λαός κουμάντο στον πλούτο που παράγει με την εξουσία στα χέρια του, χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές. Έλα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ! Μπες στον αγώνα για το γκρέμισμα του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ανεργίας! Για τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, του δίκιου, της ζωής με σύγχρονα δικαιώματα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση