Δημοφιλή

ΤΑ ΜΕΤΩΠΙΣΘΕΝ PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για τον πολιτισμό
Συντάχθηκε απο τον/την Από το βιβλίο "ΓΡΑΜΜΟΣ 1948" του Απόστολου Σπήλιου. (Προλογίζει ο Γιώργος Καραστατήρας)   
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 20:24

    Συνεχίζουμε, από το βιβλιαράκι  "ΓΡΑΜΜΟΣ", που μας έδωσε ο Χρ. Βοριαζίδης με το τρίτο χρονογράφημα του Απόστολου Σπήλιου με ανάγνωση λόγου πύρινου από μια δύναμη ζωής που δεν συναντιέται σήμερα...

Δεν συναντιέται δυστυχώς αυτή η δύναμη, αυτή η φλόγα της ζωής και του επαναστατικού αγώνα,η φλόγα που σκοπρπίζει  ο αγώνας για την εθνική και κοινωνική λευτεριά, ειδικά όσον αφορά  τους ανέργους, τους ανάπηρους που τους κόβεται το επίδομα, τους μετανάστες -που η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση τούς σπρώχνει να ταξιδέψουν για να βρουν τις γαλέρες των σύγχρονων μεγαλοεπιχειρήσεων, στην 'πολιτισμένη' Ευρώπη, αλλά και  στη χώρα μας, όπου κάποιοι, οπαδοί των σταυροφόρων κανονιοβολούν την προοπτική να μετανιώσουν να βρίσκονται στη δική τους πατρίδα, οι εξαθλιωμένοι και αυταπατώμενοι φυσικά, κάθε χρώματος και κάθε μεταφυσικής πεποίθησης. Πεποιθήσεις για τις οποίες θα μπορούσαν να είναι περήφανοι αν δεν είχε έλθει εν τω μεταξύ η εποχή των ...e-mail.

Αποτελούν τούτα δω τα κείμενα κομμάτια όχι τόσο από την συνήθη έννοια ιστορίας, αλλά αληθινά κομμάτια Παιδείας.

Γιώργος Καραστατήρας

     Απόστολου Σπήλιου:

    "ΓΡΑΜΜΟΣ"(1948),     σελ. 11-15


                  ΜΕΤΩΠΙΣΘΕΝ


  

 

Τραντάζονται απ’ τις ανατινάξεις οι φάλαγγες ανεφοδιασμού, γεφύρια τινάζονται στον αέρα, δρόμοι ξεθεμελιώνονται, τηλεγραφόξυλα θερίζονται και πέφτουν σαν ώριμοι καρποί, τα σύρματα του Βάν Φλίτ,

σαν της παραλαβής τα μαλλιά, μπερδεύονται και σουρομαδιούνται και ξεκολλάνε, τούφες-τούφες, κάτω απ’ τους ορμητικούς ανέμους των σαμποταριστών. Κάθε δέντρο, κάθε βράχος, κάθε λόχμη κι’ αντάρτικο καρτέρι,κάθε στροφή και νάρκη, κάθε διάβα και φυτίλι παρτιζάνικο.

Δυτική Μακεδονία- Ήπειρος- Θεσσαλία- ο Βάλτος σειούνται από το ναρκοπόλεμο και τρέμουν απ’ τα αντάρτικα καψούλια. Τα «μετώπισθεν» χορεύουν κάτω απ’ τη φλογέρα του Μάρκου τον καρσιλαμά του μαζικού σαμποτάζ.

Τα μετώπισθεν…

Χρησιμοποίησα αυτόν το σχηματικό όρο γιατί δεν έχει άλλον καλύτερο.

 Στην πραγματικότητα όμως, μετώπισθεν σήμερα δεν υπάρχουν. Όλη η Ελλάδα είναι ένα πέραντο μέτωπο με χιλιάδες τομείς και υποτομείς, μέτωπα και παραμέτωπα που καθένα μπαίνει με την σειρά του - κι όταν χρειάζεται- στο χορό και κόβει τα ποδάρια της φασιστικής κινητοποίησης, κόβει τα ύπατα των εχθρικών σχηματισμών, ξεχαρβαλώνει τα νεύρα τους, σμπαραλιάζει το ηθικό τους, και τινάζει στον αέρα σχέδια και όνειρα φούμαρα επιτελικά..

Τρέμουν οι φαντάροι σαν είναι ν’ ανέβουν σ’ αυτοκίνητο. Κιτρινίζουν οι αξιωματικοί, σαν τους αναθέτουν τη διεύθυνση μιας εφοδιοπομπής.

Τρέμουν και βρίζουν και σηκώνουν τα μάτια τους στον ουρανό και ζηλεύουν το Σοφούλη που χρησιμοποιεί αντιτορπιλλικά για να προσπελάσει το.. μέτωπο της Πίνδου κι’ αεροπλάνο για να πάει απ’τη Λάρισα στην Κοζάνη- ένα τέταρτο έναέρια απόσταση.. Δεν μπόρεσε νάταν κι αυτοί πρωθυπουργοί και υπουργοί και επιτελείς και Βάν Φλίτ! Αλλά βλέπεις δεν είναι

Αυτοί πρέπει να παν – αν παν..- εις τον προς όν όρον διά ξηράς, διά της ναρκοθετημένης, της υπονομευμένης, της κατεστραμμένης, Μαρκοκυριαρχούμενης ξηράς και τους ξεραίνονται και τους ξεροσφίγγεται  προκαταβολικά στο λαιμό στο λαρύγγι..Αυτοί, για να διανύσουν την ίδια απόσταση με το Σοφούλη, θέλουν μια ολόκληρη μέρα για να φτάσουν –κι’ αν θα φτάσουν και πώς θα φτάσουν και πού θα φτάσουν;

Στον προορισμό τους ή στον αγύριστο; Κάθε λακούβα και χτυποκάρδι, κάθε απότομο τράνταγμα στο δρόμο και σπαζοχόλιασμα.

Τα μάτια είναι καρφωμένα πάνω στην άσπρη, σαν τα πανιασμένα τους  πρόσωπα κορδέλλα του δρόμου, που ξετυλίγεται μπροστά τους με μεγαλοπρεπή και καταχθόνια υπουλότητα: -Τώρα θα τη φάμε- τώρα θα σκάσει- τώρα θα την φέρουνε- αυτό το σκάψιμο στο δρόμο δεν είναι ύποπτο; Στάσου, σωφέρ, στάσου..

Πανάθεμά τους..

Το μέτωπο είναι όπου το θέλουμε εμείς κι’ όχι όπου το καθορίζουν οι περιδεείς και αεροπροωθούμενοι επιτελικοί τους.

Γιατί το μέτωπο είναι μέτωπο Ελληνικό.

Κι’ αν ο ουρανός της πατρίδας μιλάει, προσωρινώς, εγγλέζικα κι΄αμερικάνικα, η γη, η Ελληνική γη, μιλάει ρωμέϊκα δημοκρατικά και τους κάνει κάθε μέρα μάθημα εφηρ-

μοσμένης πατριδογνωσίας. Το μέτωπο είναι όπου το θέλουμε εμείς:

Μέσα στις πολιτείες, μέσα στα ταμπούρια τους, στα πολυβολεία τους, στα φυλάκια των γεφυρών τους, στους καταυλισμούς τους, στους στρατώνες τους, στις κατασκηνώσεις τους, στις μεταφορές τους.

 Η φλογερή ανάσα του, τους γλύφει τα κάτωχρα πρόσωπα, τους κλέβει τον ύπνο απ’ τα βλέφαρα, τους κάνει να τινάζονται απ’ τα ένοχα μαξιλάρια τους κάθε στιγμή, να παίρνουν τους ίσκιους για αντάρτες και τους αντάρτες όταν φτάνουν πραγματικά, να μην τους παίρνουν μυρουδιά.

Το μέτωπο είναι παντού. Κι’ αυτές τις μέρες το δείχνει και το κελαϊδάει που είναι.

Χάρη στην αφάνταστη παληκαριά των ηρωϊκών μας σαμποτέρ, χάρη στην απίθανη  αποκοτιά των ελεύθερων σκοπευτών μας.

Χάρη στη συντονισμένη δράση όλων των Αρχηγείων του Δ.Σ. που σαν όργανα μιας πολυφωνικής ορχήστρας, κάτω απ’ την αόρατη μπαγκέτα του μαέστρου, εκτελούνε τη συμφωνία της Ελληνικής λεβεντιάς και σκορπάνε παντού τα εξαγγελτικά μοτίβα της Νίκης.

                                                                                                                                         3-7-48.

 

 

 

  

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση