αρχική σελίδα παιδεία Το νέο (αντικομμουνιστικό) βιβλίο ("Πολιτικής Παιδείας", τρομάρα του!) της Β΄Λυκείου και οι πολιτικές εξελίξεις.

εγγραφή χρήστηΔημοφιλή

Το νέο (αντικομμουνιστικό) βιβλίο ("Πολιτικής Παιδείας", τρομάρα του!) της Β΄Λυκείου και οι πολιτικές εξελίξεις. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τον Ανδρέα Ζαφείρη (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.iskra.gr").   
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 21:02

  Πολιτική Παιδεία (Β' Λυκείου), Βιβλίο μαθητή - Ι.Ε.Π.          

   Aναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα "www.iskra.gr" το παρακάτω άρθρο του Ανδρέα Ζαφείρη.

  Υπενθυμίζουμε στους φίλους αναγνώστες μας ότι το "Ελεύθερο Βήμα Πολιτών-www.sispirosi.gr" έχει πολλές φορές αναδείξει το μεγάλο ζήτημα του αντιδραστικού, μαύρου κι άραχλου, πέρα ως πέρα αντικομμουνιστικού και αντιλαϊκού περιεχομένου των νέων σχολικών βιβλίων

   Φυσικά, τι άλλο θα περίμενε να γράψουν στα βιβλία τους που λανσάρουν στην Εκπαίδευση, ο κάθε κ. Μάραντος και όλα τα παρόμοια τσιράκια της σημερινής αντιδραστικής-ακροδεξιάς εξουσίας, της εξουσίας που υλοποιεί την πιο αδίστακτη- δολοφονική πολιτική σε βάρος της εργατικής τάξης κι όλου του εργαζόμενου λαού μας!

Αν επιμένουμε στο ζήτημα αυτό, και θα επιμείνουμε με ακόμα περισσότερα και πιο αποκαλυπτικά δημοσιεύματα μας, είναι γιατί θεωρούμε ότι το περιεχόμενο των διδασκόμενων μαθημάτων και η κριτική του πρέπει να γίνουν θέμα πρώτης προτεραιότητας στις αγωνιστικές διεκδικήσεις του πανεκπαιδευτικού κινήματος αυτής της χώρας. Πρέπει να γίνει αιχμή του δόρατος όλων των προοδευτικών λαϊκών φορέων της Εκπαίδευσης και αιτία δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στους αντιδραστικούς ιθύνοντες.

Γράφει, λοιπόν ο αρθρογράφος της iskra.gr:

Το νέο βιβλίο της Β΄Λυκείου και οι πολιτικές εξελίξεις

(Κομμουνισμός-φασισμός...)

Από το «συνωστισμό της Σμύρνης» έως το «κομμουνισμός= φασισμός», ο δρόμος ούτε μακρύς είναι, ούτε διαφορετικός. Ο, πέρα από τα όρια της παραχάραξης, βιασμός της ιστορικής αλήθειας ήταν πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο.

Και από την κ.Ρεπούση έως τον κ. Μάραντο, συγγραφέα του νέου βιβλίου Πολιτικής Παιδείας της Β΄Λυκείου, ο παρανομαστής κοινός. (Και ας δίνει την αντίθετη εντύπωση).

Στην ενότητα για τα πολιτεύματα, οι μαθητές στην , κρίσιμη πολιτικά, ηλικία των 16 χρονών θα διδάσκονται ότι:

«Τον 20ό αιώνα εμφανίστηκαν και δύο νέες κατηγορίες πολιτευμάτων, το κομμουνιστικό και το φασιστικό ...Είναι πολιτεύματα ολοκληρωτικά. Ο ολοκληρωτισμός επιβάλλεται είτε με τη βία (ψυχική ή σωματική) είτε με άλλους τρόπους (π.χ. προπαγάνδα, διαφήμιση). Επιβάλλει ίδιους τρόπους σκέψης και κρίσης σε όλους. Στόχος του είναι ο περιορισμός της ελευθερίας του ατόμου και η μαζοποίησή του. ...Ειδικότερα: Ο κομμουνισμός. ... Το κομμουνιστικό σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται πρώτα στη Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917. Αργότερα, άλλοτε με επανάσταση κι άλλοτε με πραξικόπημα, άρχισε να εφαρμόζεται και σ' άλλες χώρες (Ανατολική Ευρώπη, Ασία, Αφρική) με διάφορες παραλλαγές. Ο φασισμός...Εμπεριέχει διάφορα στοιχεία ιδεαλισμού, εθνικισμού, σοσιαλισμού, συντεχνιασμού κτλ....»

Ενδιαφέρον έχουν και τα παραθέματα. Εκεί, ο σοσιαλισμός όχι απλά δεν εξισώνεται με τον φασισμό αλλά ...

«Οι χώρες όπου επικράτησε το κομμουνιστικό ή σοσιαλιστικό σύστημα χαρακτηρίστηκαν κομμουνιστικές ή σοσιαλιστικές αντίστοιχα. ..Χαρακτηρίστηκαν σοσιαλιστικά και δημοκρατικά τα πιο δικτατορικά και καταπιεστικά καθεστώτα».

Είναι προφανές ότι ο κ.Μάραντος δε γνωρίζει ότι η Σοβιετική Ένωση , θυσίασε 26 εκατομμύρια πολίτες της στη πάλη κατά του φασισμού. Ότι σε όλες τις χώρες –και στην δική μας επίσης,- ήταν οι κομμουνιστές που πρωτοστάτησαν, δίνοντας εκατόμβες νεκρών, στη πάλη κατά του ναζισμού, όταν οι δικοί του πολιτικοί πρόγονοι ξορκίζαν-στη καλύτερη περίπτωση- τη πλήξη τους στα καφέ στην Αλεξάνδρεια, ενώ στη χειρότερη συνεργαζόταν ανοιχτά με τον κατακτητή.

Προφανώς επίσης δε γνωρίζει ότι τα φασιστικά κόμματα χρηματοδοτηθήκαν από τις μεγάλες μονοπωλιακές ενώσεις , ενώ ακόμη και μέχρι το Μάιο του 1940, οι δυτικές δημοκρατίες στήριζαν ανοιχτά το χιτλερικό καθεστώς.

Και μάλλον θα εκπλαγεί δυσάρεστα ένα τον πληροφορήσει κάποιος (οπότε ας το αποφύγουμε) ότι θεμέλιοι λίθοι της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής ,όπως ο κοινωνικός δαρβινισμός, η ευγονική, ο ρατσισμός, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,οι γενοκτονίες δεν ήταν εφευρέσεις του φασισμού αλλά είχαν προϋπάρξει στα πλαίσια της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.

Δικαιολογημένη η «άγνοια» του κ. Μάραντου. Εξάλλου πολλές από τις απόψεις του τις είδαμε τα τελευταία χρόνια, δειλά-δειλά, να ψελλίζονται και εντός τμημάτων της «αριστεράς».

Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο Παιδείας, τώρα, σε αυτή τη φάση, στέλνει στα σχολεία ένα βιβλίο που θα έκανε ακόμη και τον Γ. Γεωργαλά να κοκκινίζει από ντροπή και τον κ. Πλεύρη να αναρωτιέται, αυτοκριτικά, για τη δική του μετριοπάθειά του.

Η εξήγηση είναι διπλή. Η ταύτιση κομμουνισμού και φασισμού είναι «ευρωπαϊκή» κατεύθυνση. 553 ψήφοι υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές ήταν ο απολογισμός στο Ευρωκοινοβούλιο, στο ψήφισμα της ντροπής που ταύτιζε το σοσιαλισμό με το ναζισμό και θεωρούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση, απάντηση στα «δεινά» του κομμουνισμού. Την ίδια στιγμή βέβαια, η Ε.Ε. στηρίζει και χρηματοδοτεί νεοφασιστικά κόμματα που συμμετέχουν σε πραξικοπήματα (Ουκρανία) και φλερτάρει διακριτικά (και υπόγεια προς το παρών ) με μια «διακριτική» σύζευξη νεοφιλελευθερισμού και φασισμού. (Η μακρινή Χιλή δεν ήταν απλά ένα πείραμα).

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η επιλογή έχει να κάνει και με την άμεση πολιτική συγκυρία. Αυτή η «διακριτική» σύζευξη νεοφιλευθερισμού και φασισμού, στη χώρα μας ξεφεύγει από τα υβριδιακά, πειραματικά της χαρακτηριστικά.

Δεν είναι μόνο η , σε προηγούμενη περίοδο, κρατική κάλυψη στις δραστηριότητες της Χ.Α. Είναι και η νέα φάση, όπου η συγκυβέρνηση ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο την «ακροδεξιά», σε επίπεδο προσώπων, λόγων, ήθους, ύφους και πρακτικών. Και, λογικό επακόλουθο, η ιδεολογία ακολουθεί δρόμους παράλληλους.

Η συγκυβέρνηση θα «παίξει» έντονα το ιδεολογικό «χαρτί». Ας προσέξουμε τη τοποθέτηση του πρόεδρο του «Hellenic Society of Imperial College» κ. Ντιναλέξη στο άρθρο «H ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς είναι κοντά»: «Η συμβολή της Χρυσής Αυγής στην αλλαγή αυτή προς την ηγεμονία της δεξιάς είναι αξιοσημείωτη. Απάλλαξε τον κεντροδεξιό χώρο από την κατηγορία του «φασισμού», ενώ η παρουσία της δημιουργεί ένα σημαντικό αντίβαρο στην αριστερά σε πολλά θέματα, όπως κυρίως τα εθνικά».

Τα τέσσερα βασικά βάθρα της κυβέρνησης θα είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ο νεοφιλελευθερισμός(απέναντι στο «κρατισμό») , ο «τάφος της Αμφίπολης» και η ακροδεξιά ρητορική και πρακτική. Μακριά από τη κοινωνία και μη γειωμένη πια σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα θα καταφεύγει ολοένα και περισσότερο στους «ιδεολογικούς μηχανισμούς» και στην άμεση καταστολή.

Ή η αριστερά θα αντεπιτεθεί στο σύνολο αλλά και στα επιμέρους στοιχεία αυτής της πολιτικής ή θα συνειδητοποιήσει (κατόπιν εορτής και με τραγικό τρόπο) το βαθύτερο νόημα στη φράση: «Την ιστορία που μαθαίνεις στο σχολείο την έγραψαν οι δήμιοι των λαών».

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014
Aνδρέας Ζαφείρης (www.iskra.gr).


Φίλοι, αναγνώστες,
   στην εποχή  της τελειωτικής σαπίλας και παρακμής του παγκόσμιου καπιταλισμού, η αστική εξουσία δεν μπορεί να έχει πιο εκφραστικούς ιδεολογικούς εκπροσώπους από τα πιο μαύρα φασιστικά κοράκια, που εκτρέφει στα ανώτατα "ιδρύματα σκέψης" της.
   Οι διάφοροι κ.κ. Μάραντοι, Πλεύρηδες και Ντιναλέξηδες και σία είναι όχι απλώς οι διάδοχοι των Μανιαδάκηδων, των Γεωργαλάδων και των Ζουρνατζήδων, αλλά το ...ανώτατο και τελευταίο στάδιο μιας "ιδεολογίας" της κοινωνικής ζούγκλας, μιας "ιδεολογίας" που θα εξαλειφθεί οριστικά από την επερχόμενη προλεταριακή επανάσταση, μαζί με την εκμεταλλευτική κοινωνική οργάνωση που τη γεννά, την εκτρέφει και την αναπαράγει.
Σκοπός όλου αυτού του "διανοούμενου" φασισταριού είναι ακριβώς αυτός: Να συσκοτίσει τον ιδεολογικό-πολιτικό ορίζοντα της εργατικής τάξης και του λαού μας και να αποτρέψει, όσο πιο μακριά γίνεται, στο βάθος του χρόνου, την επαναστατική ανατροπή της σημερινής κοινωνικής ζόυγκλας και των "κανίβαλων" εξουσιαστών της.
Θα τους το επιτρέψουμε;
 Στο χέρι των εκπαιδευτικών του Λυκείου -κι όχι μόνο- είναι να ξεσκεπάσουν μέσα στην τάξη όλη αυτή τη φασιστική σαβούρα, όλη αυτή την ακροδεξιά κουρελαρία, που λανσάρουν οι μεγαλοϋπάλληλοι του Σαμαρά, του Βορίδη, του Λαζαρίδη, του Φαήλου και φυσικά σύμπασας της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας. Και να το πράξουν αποφασιστικά, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις όποιες απειλές των επίδοξων σύγχρονων "επιθεωρητάδων"- επίδοξων "λούστρων" της ύστερης καπιταλιστικής σαπίλας...
    Στο χέρι και των εργαζόμενων προοδευτικών γονέων και του μαθητικού κινήματος είναι να γίνουν -το ταχύτερο δυνατόν-  ...αντικείμενα προς απόσυρση, βαθιά μες στη χωματερή της Ιστορίας, οι ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές "αναλύσεις" του κάθε παρόμοιου Μάραντου, Πλεύρη ή Ντιναλέξη της άρχουσας αστικής τάξης.
Εμείς πάντως, από τη μεριά  μας, θα φροντίσουμε ώστε, ξεσκεπάζοντας και χτυπώντας αμείλικτα τα ανιστόρητα τερατουργήματα που "σερβίρουν" οι κυβερνώντες φασίστες στα παιδιά μας, όλοι αυτοί οι "κύριοι"να σπάσουν -μια ώρα αρχύτερα- και τα μούτρα και τα δόντια τους!

   Η Σύνταξη του "Ελεύθερου Βήματος Πολιτών της Σκιάθου-www.sispirosi.gr"
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση