αρχική σελίδα πολιτισμός Πράγματι 'Δεν χάθηκαν όλα'! (Σκέψεις σχετικά με τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου και το έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΝΙΔΑ)

Δημοφιλή

Πράγματι 'Δεν χάθηκαν όλα'! (Σκέψεις σχετικά με τη δημιουργία του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου και το έργο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΝΙΔΑ) PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για τον πολιτισμό
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Διεύθυνση της ιστοσελίδας μας   
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 05:05

 

Η εκδήλωση για τη δημιουργία του ναυτικού μουσείου Σκιάθου και το έργο του Γιώργου Σανιδά

  Τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη 2014, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Μπούρτζι, από τους συλλόγους: «Συνταξιούχων ναυτικών Σκιάθου» και «Η Σκιάθος», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας, εκδήλωση αφιερωμένη στην προσπάθεια ίδρυσης του ναυτικού μουσείου της Σκιάθου. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σκιαθίτη λογοτέχνη Γιώργου Σανιδά, ενός φιλοσοφικού και νοσταλγικά αυτοβιογραφικού δοκιμίου και αφηγήματος μαζί, με τον τίτλο «Δεν χάθηκαν όλα», από τη φιλόλογο, κυρία Σταμέλου. Το βιβλίο του αυτό ο λογοτέχνης παραχώρησε στο Σύλλογο των Συνταξιούχων Ναυτικών του νησιού μας, για να διατεθούν τα έσοδα από την πώλησή του στο μεγάλο στόχο της δημιουργίας του μουσείου. Ακολούθησε χαιρετισμός του ίδιου του κ. Σανιδά, ο οποίος  μνημόνευσε τη μοναδική σε αξία συμβολή του αξέχαστου Xρήστου Χειμώνα στην πολιτιστική ζωή του νησιού μας, και στο δικό του λογοτεχνικό έργο.

           Ακολούθησε η παρουσίαση δραματοποιημένου κειμένου του Γιώργου Σανιδά για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή Σκιάθο.

   Πράγματι, κι εμείς που είμασταν παρόντες στην εκδήλωση αυτή -από την πλευρά του ΠΑΜΕ Σκιάθου και του «Ελεύθερου Βήματος των Πολιτών της Σκιάθου-www.sispirosi.gr»- θεωρούμε ότι υπήρξε αληθινά συγκινητική η παρουσίαση του θέματος. Οι κύριοι συντελεστές του, οι δύο σύλλογοι, οι πρόεδροι και τα μέλη τους, που με το μεράκι της καρδιάς τους δούλεψαν ολόψυχα για την επιτυχία της εκδήλωσης αυτής, με την αναντικατάστατη συνδρομή του Δήμου φυσικά, μας χάρισαν ένα αξέχαστο απογευματινό.

  Την προσπάθειά τους, για την ευόδωση αυτού του τόσο σπουδαίου σκοπού συνέδραμε ένα σύνολο από εμπνευσμένους εθελοντές,  από πνευματικούς ανθρώπους του νησιού μας, εμπνευσμένους από το πνεύμα του έργου του  Γιώργου  Σανιδά.

  Είναι πανθομολογούμενο ότι ο Γιώργος Σανιδάς τιμά με το συγγραφικό του έργο τον ίδιο μας το νεοελληνικό πολιτισμό. Το ποιοτικό αυτό έργο, που εκκινεί και τροφοδοτείται από το ριζίδιο της απέραντης αγάπης του Γιώργου για τον τόπο του, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σκιάθο μας, ήδη γίνεται γνωστό πανελληνίως και καταξιώνεται στις συνειδήσεις όλων μας.

   Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θεοδόσης Τρακόσας, η εκδήλωση αυτή ειλικρινά «μας συγκίνησε». Αυτή η τόσο πετυχημένη παρατήρηση συμπεριλαμβάνει το σύνολο των συναισθημάτων που πλημμύρισαν την καρδιά μας, ακούγοντας  το μήνυμα του Γιώργου, σε συνδυασμό με τον υπέρτατο και τόσο εξαιρετικό σκοπό για τον οποίο διοργανώθηκε η όλη εκδήλωση.

  «Μας συγκίνησε»!…

  Είναι η πιο κατάλληλη φράση για να περιγράψει αυτό που κατάφεραν με τη συμβολή και το ταλέντο τους όλοι οι συντελεστές της ανεξαιρέτως, να μας χαρίσει αυτή η εκδήλωση.  

  Εμείς, οι κάπως πιο παλιοί Σκιαθίτες,  εξακολουθούμε να κρατάμε ζωντανό τον ρωμαντικό έρωτά μας με τα βιώματα των παιδικών χρόνων σ’ αυτόν τον προικισμένο νησιωτικό χώρο. Σε όλους τους τόπους της πατρίδας μας ακόμη και οι άγονες πέτρες μπορούν να αφήσουν σε κάθε παιδική ψυχή το δικό τους αποτύπωμα και να λάβουν από αυτές παντοτινό το αποτύπωμα της αγάπης.

  Έτσι γίνεται και με τον τόπο μας, με το νησί μας. Κάθε πέτρα αυτής της γης αποτελεί μέρος του παράδεισου μέσα στον οποίο ζούμε, αν αναλογιστούμε τι υπάρχει γύρω από αυτή τη γη, στο ανυπολόγιστο διάστημα που ταξιδεύει.

  Και μαζί με μας, τους πιο παλιούς Σκιαθίτες, πρέπει να προσθέσουμε και όσους έτυχε να ζήσουν ένα κομμάτι της ζωής τους πάνω σ’ αυτό το κομμάτι της γης. Στη Σκιάθο, που παρ’ όλη τη καταστροφική μανία της κυριαρχούσας κεφαλαιοκρατικής κερδοσκοπίας, ακόμα μαρτυράει τα καλούδια της. Ακόμα σου ζητάει και σου επιβάλλει να την αγαπήσεις, παρά τα όσα μαύρα σημάδια  έχουν αφήσει πάνω στο παρθένο κορμί της, τα χτυπήματά τους αυτά. Όσο κι αν κατάφερε να σαπίσει τη συνείδηση του λαού της το -έστω καταναγκαστικό- κυνηγητό του χρήματος…

  Του χρήματος, που τείνει να καταστεί ο απώτερος σκοπός της ζωής του σημερινού ανθρώπου και φυσικά του λαού του νησιού αυτού.

  Ο καταστροφικός μετασχηματισμός, η αλλοτρίωση της συνείδησης του λαού μας πετυχαίνεται, στις μέρες μας, μέσα από τη μετατροπή του εργαζόμενου λαού σε άθροισμα ιδιωτών, σε ένα  σύνολο απροστάτευτα ανταγωνιζόμενων ατόμων, σε υπάρξεις άδειων μηδενικών, τα οποία αδυνατούν να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, παρά μόνο με ό,τι μπορεί να ...κλαπεί, με ό,τι μπορεί να αποτελέσει λεία προς εμπορευματοποίηση, προς πώληση.

  Μετατρέπονται οι κοινωνικές σχέσεις σε έναν παγκόσμιο μοριακό εμφύλιο πόλεμο.

  Μέσα από την πανούκλα της εποχής: μέσα από τον εκφασισμό της οικονομικής ζωής του ανθρώπου,  μέσα από τον εξαναγκασμό του να αλληλεπιδρά μόνο …πουλώντας και αγοράζοντας, δηλαδή καταργώντας τον έρωτά του για ό,τι θα ήθελε να μπορεί να αγαπάει.

  Μέσα από την «οικονομία της αγοράς». Μέσα από αυτή καθ’ αυτή την αγορά, με το φετιχισμό των εμπορευμάτων της….

  Εμπόρευμα, χρήμα, μέγιστο κέρδος, πάση θυσία και παντί τρόπω, εκμετάλλευση ασύδοτη του ανθρώπου από τον άνθρωπο….

  Αυτά ακριβώς είναι που κάνουν να σαπίσει μέσα μας ό,τι μπορεί να μας  κρατάει πραγματικά ζωντανούς, οτιδήποτε αληθινό κι έντιμο, το οποίο «μας συγκίνησε και μας συγκινεί».

  Και είναι ανεκτίμητης αξίας, η ίδια η ιδιότητα του παρατηρητή, του καταγραφέα αλλά και του συνειδητού αναλυτή κι επικριτή αυτής της φθοράς, αυτής της σήψης.  Αποδεικνύει το μέγεθος και το ειδικό βάρος του αναλλοίωτου, άγρυπνου και παραδοσιακά ζωντανού λαϊκού στοιχείου που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία μας, στο παραδείσιο φυσικό μας νησιωτικό περιβάλλον, παρά το δηλητήριο που απειλεί θανατερά την κοινωνική και πολιτιστική μας ταυτότητα.

  Ο Γιώργος Σανιδάς με το έργο του εκφράζει ακριβώς το ζωντανό αυτό λαϊκό παράγοντα, που επαγρυπνεί και αμύνεται στην αλλοτριωτική, ύπουλη επίθεση…

  Υπάρχει λοιπόν,  αυτό που θέλει -κατά τη γνώμη μου- να μας προτείνει ο Γιώργος, εκφράζοντας πάντοτε ό,τι «μας συγκίνησε»!!

  Που συγκίνησε όλους «εμάς». Ένα επαναστατικά μεγάλο κομμάτι της σημερινής κοινωνίας. «Εμάς» όλους που εξακολουθούμε να νιώθουμε «εργαζόμενος Λαός» και «εργαζόμενη Κοινωνία». Με αλληλεγγύη, με ιστορία και με όραμα, κι όχι απλώς ένας …πληθυσμός, ένα αδίσταχτο συνονθύλευμα στυγνά ανταγωνιζόμενων «ατόμων-ιδιωτών», κυνηγών του παρά και της αρπαχτής...

  Το  γεγονός, επομένως, ότι το μήνυμα της εκδήλωσης, το μήνυμα του Γιώργου Σανιδά, «μας συγκίνησε», αποδεικνύει ακριβώς αυτό που κι ο ίδιος Γιώργος βλέπει στις ψυχές των συμπατριωτών του και το εκφράζει με τον επιγραμματικό τίτλο του βιβλίου του:

  «Δεν χάθηκαν όλα»!

  Πραγματικά: «Δεν χάθηκαν όλα» Γιώργο μας, γιατί δεν χάθηκε ο Λαός.

  Και ειδικά για τη Σκιάθο, έναν τόσο ερωτικό τόπο, έναν τόπο που αυτός καθ’ αυτός  έχει ακόμα  άφθονα τόσα να σου δώσει  χωρίς να σου τα πουλάει! Χωρίς να ζητάει τη τιμή τους σε χρήμα. Γι’ αυτό και μπορεί να αγαπηθεί ολόψυχα αυτός ο τόπος: γιατί πάντα αγαπάμε πραγματικά κάτι που μπορεί να βρίσκεται πέραν αυτού που λέγεται «εμπόρευμα και αγορά».

  Στον έρωτα, όταν μεσολαβεί η αγορά, τότε αυτός μετατρέπεται σε …πορνεία.

  Έτσι κι εκεί όπου θα μπει η αγορά, καταργούνται τα κοινωνικά δικαιώματα.

  Δικαιώματα που αποτελούν το σύνολο του πολιτισμού ενός Λαού. Κι ο Πολιτισμός αποτελεί ό,τι  πιο πολύ μισεί ο φασισμός.

  Το χτύπημα του πολιτισμού είναι η ουσία του φασισμού...

  Και στα νύχια του φασισμού και της βαρβαρότητας μπορεί  να βρεθούν ακόμα και  οι πιο καλοπροαίρετοι, ελεύθεροι και σκεπτόμενοι άνθρωποι, αν επιτρέψουν σε επιπόλαιες και γεμάτες αυταπάτη -δήθεν «μοντέρνες κι εκσυγχρονιστικές» αστικές θεωρίες-  να τους ρίξουν βορά στο σακούλι των κεφαλαιοκρατών-εκμεταλλευτών της κοινωνίας μας. Τότε κινδυνεύουν να χαθούν τα πάντα!

  Και βέβαια, Γιώργο, δεν χάθηκαν όλα. Και αυτοί που τα κλέβουν από πεποίθηση, το ξέρουν καλά.

  Και βέβαια υπάρχει τόπος στη ψυχή του Λαού γι αυτό που δεν χάθηκε, αφού υπάρχει Λαός. Σε πείσμα των κυριαρχούντων πολιτικά, επίσημων …επαγγελματιών της κλοπής και της απάτης.

  Και βέβαια υπάρχει τόπος  ώστε «σε κάθε σκέψη μας, σε κάθε κίνησή μας να βάζουμε πρώτα το καλό της πατρίδας μας…», αφού κατανούμε ότι δεν υπάρχει πατρίδα πια, όταν αυτή πουλιέται.
  Δεν υπάρχει πατρίδα που να είναι ιδιωτική.

  Η πατρίδα χάνεται, καταστρέφεται, όπως καταστρέφεται και ο ίδιος ο Λαός, όταν αυτή ιδιωτικοποιείται, όταν μπαίνει σ’ αυτήν η αγορά.

  Η πατρίδα υπάρχει μόνο και μόνο σαν κοινωνικό δικαίωμα, η πατρίδα δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει ως εμπόρευμα. Γι’αυτό άλλωστε μπορούμε να την αγαπάμε.

   Δεν μπορεί να αγαπηθεί ένα εμπόρευμα, αφού ό,τι αγαπάς δεν μπορείς να το πουλήσεις. Όπως δεν πουλιέται ο πατέρας και η μάνα, ο αδερφός, ο φίλος.

  Από τη στιγμή που πουλιέται, απλούστατα παύει να ισχύει η ανθρώπινη σχέση που σε έδενε μαζί του.

  Από τη στιγμή που πουλιέται η πατρίδα, απλούστατα παύει να υπάρχει ο πατριωτισμός.

  Ο αληθινός Πατριωτισμός, που όχι μόνο δεν γεννάει τον πόλεμο και το μίσος μεταξύ των λαών, αλλά γεννάει και προάγει τη φιλοξενία, την κάθε μορφής προσφορά του ανθρώπου στο συνάνθρωπο, μέσα σε ένα νέο κοινωνικό καθεστώς. Έναν νέο κόσμο,  που καταργεί την αλλοτρίωση των «νόμων της καπιταλιστικής αγοράς» από τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Που  καταργεί την ίδια την εκμετάλλευση μεταξύ των ανθρώπων, που καταργεί κάθε είδους ανταγωνισμό μεταξύ των ανθρώπων, σαν αυτόν που κυριαρχεί και αποτελεί αυστηρό, πρωτεύοντα, θεμελιώδη νόμο του κράτους σήμερα, στην εποχή του ύστερου ιμπεριαλισμού. Και στη θέση του βάζει την ευγενή άμιλλα και συνεργασία με στόχο το κοινό καλό.  Γιατί τότε μόνο καταξιώνεται και ο κάθε ξεχωριστός άνθρωπος ως άτομο, όταν θέσει το ιδιαίτερο και μοναδικό του ταλέντο του στην υπηρεσία της Λεύτερης Ανθρωπότητας.

  Όλοι για τον καθένα-κι ο καθένας για όλους!

  Ασφαλώς «δεν χάθηκαν όλα» Γιώργο αγαπητέ, που μας εντυπωσίασες, εκτός του ότι μας συγκίνησες, για το βάθος της αγάπης προς το νησί σου και το Λαό του.

  Δεν χάθηκαν όλα γιατί απλούστατα μπορούμε να δείξουμε, να αναδείξουμε τον αντίπαλο του Λαού. Αυτόν που καταστρέφει όχι μόνον την ταυτότητα του Λαού, αλλά την ίδια τη φύση του.

  Απέναντι σ’ αυτόν τον αντίπαλο το συνεπές εργατικό κίνημα, το «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», το γνωστό σ’ όλους ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας, έχουν την άμεση ανάγκη όλων μας. Όλων των δυνάμεων που μπορούν να εμπνεύσουν το Λαό με την αγάπη τους για την πατρίδα του. Σας θέλουμε συναγωνιστές, στο κοινό μετερίζι!

  Την 1η Νοέμβρη οργανώνεται το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για την οργάνωση της πάλης του Λαού με την πανούκλα του εκφασισμού της αγοράς, που καταστρέφει τις Πατρίδες, τον Πολιτισμό, την Ανθρωπιά, τη Ζωή και το Μέλλον μας.

  Αγαπητέ Γιώργο, η αγάπη μας για την πατρίδα, μας καλεί στην οργάνωση της συμμαχίας για το Λαό, τη "Λαϊκή συμμαχία".

  Εκεί μέσα βρίσκεται, αυτό που πραγματικά «δεν χάθηκε».

  Για όλους μας.

28 Οκτώβρη του 2014.

Γιώργος Καραστατήρας