αρχική σελίδα πολιτισμός Κληροδοτημένα κομμάτια κοινοχτημονικής ιδιοκτησίας, από τη φύση και την ιστορία του νησιού.

Δημοφιλή

Κληροδοτημένα κομμάτια κοινοχτημονικής ιδιοκτησίας, από τη φύση και την ιστορία του νησιού. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για τον πολιτισμό
Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 16:37

  Στις 3 Απριλίου του 1967, ημέρα Δευτέρα  στην Αθήνα γινόταν μια πράξη εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του νησιού αυτού. Ο Θωμάς Επιφανειάδης φτιάχνει το ίδρυμα 'Θωμά και Βάντας Επιφανειάδη', σαν απότοκο το ενδιαφέροντός του για 'το ηθικό, μορφωτικό, κοινωνικό και εκπολιτιστικό εν γένει επίπεδο των κατοίκων της ιδιαιτέρας πατρίδας του, εννοώντας ειδικότερα τη Σκιάθο αλλά και το νομό Μαγνησίας.


  Για τον κοινοφελή αυτό σκοπό κληροδότησε το ίδρυμα με 3 περιουσιακά στοιχεία, σημαντικά ακόμα και σήμερα μετά δηλαδή από 45 χρόνια.
  1ο:. Ένα κομμάτι γης το οποίο σήμερα έχει το 1ο Δημοτικό σχολείο της Σκιάθου,
 2ο: ένα οικόπεδο περίπου 2070 m2 στη θέση Αγία Τριάδα, στο δρόμο που πηγαίνουμε προς το νεκροταφείο ερχόμενοι από το παλιό λιμάνι
 και 3ο: τον αναμόμυλο που βρίσκεται στο δρόμο για το καρνάγιο στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος μάλιστα ήταν μέσα σε ένα οικόπεδο εμβαδού περίπου 1000 m2 (!!!...)
Σημαντικότατα περιουσιακά στοιχεία από ένα 'ιδιώτη' και μάλιστα εφοπλιστή της εποχής εκείνης, το Θωμά Επιφανειάδη.
  Όρισε μάλιστα και το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με τις αρμοδιότητες -εξουσίες που έδινε στο κάθε μέλος του. 
  Ανέφερε δε και την πιθανή αλλαγή του καταστατικού από το ίδιο το Δ.Σ., πράγμα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει γίνει από τότε και τι αλλαγές έγιναν.
 Θα θέλαμε να έχουμε κάποια πληροφόρηση, μιας και σκοπός για τον οποίο συστάθηκε το ίδρυμα είναι η ίδρυση και λειτουργία στο νησί Ναυτικού Λυκείου κατά πρώτο λόγο, όπως και η ανέγερση πνευματικού κέντρου, βιβλιοθήκης και γυμναστηρίου!!
  Το ίδρυμα εδρεύει στην Αθήνα κλπ.
  Ο αείμνηστος, όμως, μπαρμπα Θωμάς επιφύλασσε και ένα ακόμα, το σημαντικότερο των προικοδοτημάτων του προς το ίδρυμα αυτό, που δεν είναι άλλο από το μερίδιό του στο μοναδικό νησί του γνωστότατου Μεγάλου Τσουγκριά. 
  Στο κομμάτι μάλιστα αυτό δωρίζει 50 όλόκληρα στρέμματα, γύρω από τον Άγιο Φλώρο με πρόσβαση στο Λαλαριά, όπως λέει, στην τοπική εκκλησία, εκπρόσωπός της οποίας είναι το εκκλησιαστικό συμβούλιο των τριών Ιεραρχών, αν δεν κάνει λάθος  το ρεπορτάζ του 'Ελευθέρου Βήματος'. 
  Ως εδώ θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την αφήγηση κομμάτι ενόςλογοτεχνήματος, για να περνάει ευχάριστα και χαλαρωτικά έως 'ηρεμιστικά' ο χρόνος του αναγνώστη. 
  Πλην όμως δεν είναι καθόλου έτσι και αυτό το ξέρουν πολύ καλύτερα όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες που φροντίζουν να κρατούν στο απόρρητο από το Λαϊκό στοιχείο, από το λαϊκό κόσμο, ό,τι έχει σχέση με τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις και τα σχέδιά τους, που είναι τόσο πιο απόρρητα όσο πιο μεγάλα είναι τα κέρδη που προσδοκώνται. Και τα κέρδη από ένα τέτοιο συγκρότημα νησιωτικό όπως είναι αυτό της Σκιάθου με ομορφότερο και πιο ενδιαφέρον (...) απο τα νησιά του που ακόμα δεν έχει βάλει χέρι η επιχειρηματικότητα της Νέας Τάξης, ή αλλιώς νέα επιχειρηματικότητα-ανταγωνιστικότητα, κατά Σόϊμπλε πχ, είναι ο Μεγάλος Τσουγκριάς.
  Για το θέμα αυτό θα σας ευχαριστήσουμε, με το να σας ετοιμάζουμε και συνέχεια (στο είδος αυτό των θεμάτων)...!