αρχική σελίδα πολιτική Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα: Να οργανώσουμε την αντίσταση, να ενώσουμε τις λαϊκές δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις ενάντια στο φασισμό.

Δημοφιλή

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα: Να οργανώσουμε την αντίσταση, να ενώσουμε τις λαϊκές δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις ενάντια στο φασισμό. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την πολιτική
Συντάχθηκε απο τον/την Από το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (με εισαγωγικό σχόλιο της ιστοσελίδας μας)   
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 00:45

 

   Αποτέλεσμα εικόνας για PCB Βραζιλία

Έκκληση του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος για ένα λαϊκό δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στη φασιστικοποίηση που ετοιμάζεται να στραγγαλίσει τη χώρα και το βραζιλιάνικο εργαζόμενο λαό!

   Στη Βραζιλία, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, πριν δυο μόλις μέρες, ολοκληρώθηκε μια ακόμα καλοσχεδιασμένη επιχείρηση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της κομπραδόρικης -ολότελα ξεπουλημένης στους Γιάνκηδες- μεγαλοαστικής τάξης αυτής της χώρας...

    Μια επιχείρηση που ξεκίνησε από καιρό, με την κοινοβουλευτική-πραξικοπηματική ανατροπή της σοσιαλδημοκράτισσας προέδρου, της Ντίλμα Ρουσέφ, από μια πουλημένη πολιτικάντικη λέρα, ένα γλοιώδες σκουλήκι της μαύρης αντίδρασης, γνωστό με το όνομα Τεμέρ, έναν λακέ του μεγάλου κεφαλαίου που φώλιαζε μπασμένος μέσα στα σπλάχνα της κυβέρνησης του "Εργατικού Κόμματος" και καραδοκούσε σαν τη φαρμακερή οχιά για να δαγκώσει το λαό. Συνεχίστηκε με την πολιτική δίωξη και φυλάκιση του πρώην προέδρου, του "Εργατικού"  Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για "διαφθορά". (Είπαν οι αναντάμ παπαντάμ μαφιόζοι αρχιγάιδαροι τον πετεινό ...κεφάλα!)

    Και κατέληξε  -μέσα από τόνους λάσπης και  μαύρης αντικομμουνστικής προπαγάνδας πληρωμένης με εκατομμύρια ντόλλαρς, στην εκλογή ενός χιτλερικού αποβράσματος, του πρώην χουντικού καραβανά και νυν "ταλιμπάν" του πολιτικού και θρησκευτικού σκοταδισμού, του Ζαΐρ Μπολσονάρο και της φασιστικής του λυκοσυμμορίας, στο αξίωμα του "προέδρου της  δημοκρατίας", με περίπου 55% των ψήφων στο δεύτερο γύρο...   Κατάντια... Σαπίλα, βρωμιά, πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου για τη μεγάλη και πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής...

    Η μαύρη αντίδραση ετοιμάζεται τώρα, εξαπολύοντας ένα νέο -ακόμη αισχρότερο- κύμα αντικομμουνισμού, να σαρώσει όλα τα εργατολαϊκά δικαιώματα και να  επιβάλει το φόβο και τον τρόμο στο βραζιλιάνικο λαό. Κι όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν τα κέρδη των ντόπιων εκμεταλλευτών και των ιμπεριαλιστών πατρώνων τους.

   Εκεί που ο λαός της Βραζιλίας -όπως και άλλοι λατινοαμερικάνικοι λαοί- στις αρχές του 21ου αιώνα έλπισε κι αυτός σε μια καλύτερη ζωή και στήριξε την "αριστερή" σοσιαλδημοκρατία των "Εργατικών",  τελικά προδόθηκε από τη συμβιβαστική πολιτική της ηγεσίας της.

   Από μια τέτοια "νερόβραστη" πολιτική που την πλήρωσαν κι οι ίδιοι οι "Εργατικοί", και η οποία, αφού άφησε στο απυρόβλητο τους εκμεταλλευτές, άνοιξε το δρόμο στην ιμπεριαλιστική και πλουτοκρατική αντεπίθεση και στην επιβολή πλέον των φασιστικών αποβρασμάτων ως διαχειριστών της νέας αντιδραστικής πλημμυρίδας...

    Απέναντι σ' αυτό το αίσχος οι πραγματικά επαναστατικές δυνάμεις του βραζιλιάνικου λαού βρέθηκαν πολυδιασπαμένες, ανέτοιμες κι ανίκανες να αντιδράσουν έγκαιρα. Η στήριξη που αναγκαστικά πρόσφεραν στο σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο εναντίον του φασίστα λύκου στο δεύτερο γύρο, δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει το κλίμα. Μπροστά στις επερχόμενες ραγδαίες αντιλαϊκές εξελίξεις, οι Κομμουνιστές της Βραζιλίας σαλπίζουν τώρα το δρόμο της ενιαίας επαναστατικής αντιφασιστικής πάλης, καλώντας το  Λαό της χώρας να συγκροτήσει το μέτωπό του ενάντια στην αντίδραση.

   Η ιστοσελίδα μας τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό ενός τέτοιου αντιφασιστικού λαϊκού μετώπου, που πρέπει να ριχτεί σε ανειρήνευτη πάλη εναντίον της μαύρης μαφίας του Μπολσονάρο,  καλώντας όλο τον προοδευτικό ελληνικό λαό να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους ταξικούς αδελφούς μας της Βραζιλίας να σαρώσουν τον επερχόμενο τυφώνα.

   Και βέβαια ας βγάλουμε τώρα, αγαπητοί συναγωνιστές,  τα κατάλληλα συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς, εδώ στην Ελλάδα, όπου η φασιστική απειλή μπορεί να μοιάζει κάπως πιο μακρινή, αλλά είναι παρούσα και γίνεται διαρκώς και πιο επικίνδυνη. Αγώνας κατά του φασισμού σημαίνει πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την επαναστατική σοσιαλιστική προοπτική. Απαιτεί δε τη μέγιστη δυνατή ενότητα των κομμουνιστών, των πρωτοπόρων επαναστατικών δυνάμεων και όλου του εργαζόμενου λαού, σε όλα τα μέτωπα.

31 του Οκτώβρη 2018

Η Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας μας


    Δημοσιεύουμε παρακάτω, σε μια δική μας μετάφραση, την έκκληση του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος για αντιφασιστικό λαϊκό μέτωπο και αντεπίθεση εναντίον της μαύρης πανούκλας:


imagem

   Να οργανώσουμε την αντίσταση, να ενώσουμε τις λαϊκές δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις ενάντια στο φασισμό.

    Παρά την άνοδο, τις τελευταίες μέρες, του κύματος της δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στην απειλή του φασίστα υποψήφιου, επιβεβαιώθηκε η εκλογή του Ζαΐρ Μπολσονάρο στην προεδρία της δημοκρατίας. Η κοινωνία της Βραζιλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα φάση της καπιταλιστικής κυριαρχίας στη χώρα μας. Ο κύκλος της ταξικής συνδιαλλαγής έχει τελειώσει με ήττα και μια νέα φάση στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας ξεκινά τώρα.

    Όπως επιβεβαιώνεται και από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που δημιούργησε μια «εθνική δύναμη άμεσης επέμβασης» για την καταστολή των οργανώσεων «που αντιπαρατίθενται στο βραζιλιάνικο κράτος και στους θεσμούς του»   είναι ανοιχτός ο δρόμος για την ευρεία ποινικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων και των αριστερών οργανώσεων. Ο Τεμέρ ήδη κυβερνάει σύμφωνα με τις εντολές του Μπολσονάρο.

    Οι αυθαίρετες εισβολές στους χώρους των πανεπιστημίων που διεξάγονται από ομοσπονδιακούς πράκτορες και από εκπροσώπους της «Εκλογικής δικαιοσύνης» σε συνδυασμό με πολεμικές ενέργειες εναντίον του αριστερού τύπου (όπως π.χ. η κατάσχεση της εφημερίδας «Jornal de Fato») και των οργανώσεων που διεξάγουν συνελεύσεις και πάλη εναντίον του φασισμού, αποδεικνύουν ότι ζούμε σε καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης», το οποίο θεωρεί ότι η σαφής πολιτική θέση υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας ιδεών και υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών αποτελεί έγκλημα.

    Η περίοδος μεταξύ της ανακοίνωσης του αποτελέσματος των εκλογών και της ανάληψης της εξουσίας από το νέο κυβερνήτη μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την εργατική τάξη, τις γυναίκες, τους μαύρους, τους αυτόχθονες, τους ανθρώπους με αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά, τους μετανάστες, τους πληθυσμούς των βορειοανατολικών περιοχών, τα εργατικά συνδικάτα, την Αριστερά, και προπάντων για τους Κομμουνιστές.

    Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το μίσος και η βία που έχουν ήδη ασκηθεί κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, προκαλώντας επιθέσεις, τραυματισμούς και αρκετούς θανάτους, να εξαπλωθούν περαιτέρω από τις φασιστικές συμμορίες που ενθαρρύνεται από τον Μπολσονάρο και τους υποστηριχτές του.

    Επιπλέον, νέες επιθέσεις κατά των εργατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής πρόνοιας, της εθνικής κυριαρχίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων μπορούν να πραγματοποιηθούν από μια ετοιμοθάνατη κυβέρνηση και μια εθνοσυνέλευση που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες στο νέο αφεντικό.

     Η κυβέρνηση του Μπολσονάρο θα βασίζεται σε ένα συνασπισμό των αντιδραστικών δυνάμεων που ελέγχουν σημαντικούς τομείς των ενόπλων δυνάμεων, σε μια εθνοσυνέλευση πιο συντηρητική από τη σημερινή και ένα ελεγχόμενο δικαστικό σύστημα. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δεύτερο γύρο των εκλογών, όταν οι διάφορες καταγγελίες παρατυπιών και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον υποψήφιο που νίκησε, όπως το "Πλαίσιο 2" για τη χρηματοδότηση της πλημμύρας των ψευδών ειδήσεων και της φασιστικής προπαγάνδας, αυτές οι καταγγελίες στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς αγνοήθηκαν από τα δικαστήρια της Βραζιλίας.

    Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση θεσμοθετημένης «εκτάκτου ανάγκης», με έντονη στρατιωτικοποίηση, υποστηριζόμενη από φασιστικών παραστρατιωτικών ομάδων και με μια «κοινωνική στήριξη» που οφείλεται στην αντικομμουνιστική και αντιδημοκρατική ιδεολογική προπαγάνδα η οποία διαδίδεται μέσα σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας. Ο Μπολσονάρο, για να εκλεγεί, οικοδόμησε μια κοινωνική βάση για να υποστηρίξει τις ιδέες του και τις νεοφασιστικές προτάσεις του βασιζόμενη σε ομάδες της μεγαλοαστικής τάξης και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

    Μέσα από ένα μαφιόζικο σχέδιο μέσα από δόλια προπαγάνδα που χρηματοδοτήθηκε από μεγάλους επιχειρηματίες και διαδόθηκε από υπερσυντηρητικές ομάδες, και  καθοδηγήθηκε από αδίστακτους παπάδες των νέο-πεντηκοστιανών εκκλησιών, μπόρεσε να εξαπλωθεί ο παραλογισμός και το μίσος και να κυριεύσουν τις καρδιές και τα μυαλά λαϊκών και εργατικών στρωμάτων. Κατάφεραν να τους πείσουν ότι το μεγαλύτερο κακό που πρέπει να καταπολεμηθεί στη Βραζιλία είναι η διαφθορά του Εργατικού Κόμματος, σαν να είχε αυτό εφεύρει τη διαφθορά, που αποτελεί συστατικό στοιχείο στον καπιταλισμό, και η οποία εκδηλωνόταν σε μεγάλη κλίμακα ακόμη και κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών κυβερνήσεων που γεννήθηκαν από το πραξικόπημα του 1964, ,και που ο τρόμος και ο φόβος εμπόδισαν να δημοσιοποιηθεί και να τιμωρηθεί.

     Η νέα κυβέρνηση θα εμβαθύνει τα μέτρα της ποινικοποίησης των κοινωνικών κινημάτων, και ιδιαίτερα του κοινωνικού και πολιτικού ακτιβισμού όλων των αποχρώσεων Θα επιδιώξει να προχωρήσει την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την υποταγή της χώρας στα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και την παράδοση του εθνικού πλούτου, όπως ο νέος πρόεδρος είπε στην εκστρατεία, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «η περιοχή του Αμαζονίου δεν μας ανήκει.»
     Αν ισχύσει στην πραγματικότητα αυτό που υποσχέθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Μπολσονάρο σκοπεύει να επιταχύνει τη διάλυση των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, να καταστρέψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ευνοήσει τις μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, εισάγοντας μεθόδους απομάκρυνσης των μαθητών από το δημοτικό σχολείο, και καθιερώνοντας το διαβόητο νόμο από το νόμο για ένα «σχολείο μακριά από τα πολιτικά κόμματα» δηλαδή για ένα σχολείο που θα είναι φιμωμένο.

    Ο βραζιλιάνικος φασισμός προχωρεί, συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού φασισμού - όπως η χρήση βίας εναντίον του αριστερού και του οργανωμένου εργατικού κινήματος, το μίσος εναντίον του ορθού λόγου, του πολιτισμού και της γνώσης, η χρήση ξενοφοβικών συμβόλων και συνθημάτων, η ιδεολογία του ακραίου συντηρητισμού σε όλους τους τομείς - με μια ακραία νεοφιλελεύθερη και αντεθνική οικονομική πρόταση.

    Αλλά δεν παίζουν μόνοι τους.Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βραζιλίας απέρριψε στην ψηφοφορία τον υποψήφιο του φασισμού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να οργανωθεί η αντίσταση, η οποία θα είναι σκληρή και δύσκολη, αλλά που θα αναπτυχθεί μόλις οι άνθρωποι που πίστεψαν στις διακηρύξεις του φασισμού συνειδητοποιήσουν ότι έχουν εξαπατηθεί με τον πιο αδίστακτο τρόπο. Είναι απαραίτητο αμέσως όλες οι λαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις να ενωθούν για την οικοδόμηση ενός ευρύτερου αντιφασιστικού μετώπου, το οποίο θα κινητοποιήσει τους όλα τα κοινωνικά στρώματα που δεν είναι νιώθουν διόλου ευχαριστημένοι από την εκλογή του φασίστα Μπολσονάρο και εκείνους που θα πληγούν τα δικαιώματά τους από τις επερχόμενες επιθέσεις της αντίδρασης.

    Να συγκροτήσουμε το δημοκρατικό αντιφασιστικό μέτωπο (το οποίο θα πρέπει να φέρει σε επαφή τα κινήματα, τα κόμματα και τις οντότητες που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα δημοκρατικών, προοδευτικών ακόμη και φιλελεύθερων δυνάμεων) και πρωτίστως  να στηριχθούμε στους λαϊκούς αγώνες, στο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, στα αντι-καπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά κοινωνικά κινήματα σε όλη τη Βραζιλία.

    Μόνο η οργανωμένη εργατική τάξη θα νικήσει τον φασισμό!
     Να τολμήσουμε να δώσουμε τη μάχη, να τολμήσουμε να πάρουμε τη νίκη!

 

28 του Οκτώβρη 2018


Η Κεντρική Επιτροπή του Βραζιλιάνικου  Κομμουνιστικού Κόμματος (PCB)

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση