αρχική σελίδα παιδεία Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Οργανωνόμαστε. Συζητάμε. Δημιουργούμε. Αγωνιζόμαστε! (Το ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει)

Δημοφιλή

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Οργανωνόμαστε. Συζητάμε. Δημιουργούμε. Αγωνιζόμαστε! (Το ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει) PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Αναδημοσίευση κειμένων του ΚΚΕ και του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (8-9/9/2018), με πρόλογο της Συντακτικής μας Επιτροπής.   
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 22:22
    Σχετική εικόνα
  
   Πρόλογος της Συντακτικής μας Επιτροπής

   Αρχίζει αύριο Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη 2018 η νέα σχολική χρονιά για τη στοιχειώδη και τη μέση Εκπαίδευση. Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι μέσα στο ίδιο κι απαράλλαχτο σκηνικό, πάνω στην ίδια ακριβώς βάση όλων των προηγούμενων χρόνων.
   Γιατί παρ' όλο που η κυβέρνηση των Συριζαίων -στη διαρκή παρατεταμένη και εντεινόμενη καθημερινώς προπαγάνδα της- ισχυρίζεται ότι φέτος (ξανα)αλλάζει  εκ βάθρων, το πολύπαθο δημόσιο σχολείο, αυτό κατά βάση παραμενει το ίδιο, ενώ οι προοπτικές του πλέον είναι να γίνει πολύ χειρότερο για τα παιδιά της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού μας!
    Γιατί παρ' όλο που η κυβέρνηση διαλαλεί ότι φέτος προσέλαβε το μεγαλύτερο αριθμό ..."αναπληρωτών" εκπαιδευτικών σε σχέση με το παρελθόν, αύριο και πάλι τα κενά σε πολλά σχολεία θα είναι αισθητά και τα τμήματα των παιδιών παραφουσκωμένα σε αριθμό για να κρυφτούν οι ελλείψεις.
   Γιατί παρόλο που τα σχολικά βιβλία έφτασαν εγκαίρως στα σχολεία, εν αντιθέσει με κάτι άλλες πολύ ...πρόσφατες εποχές, τα βιβλία αυτά, φτιαγμένα πριν από δέκα και δεκαπέντε χρόνια από τις τότε γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, μαζί με το πρόγραμμα και τη "φιλοσοφία" στην οποία εντάσσονται και την οποία αναπαράγουν,  στοχεύουν στην ίδια πάντα αντιδραστική κατεύθυνση:
    Να χειραγωγήσουν και να διαπλάσουν μια νέα γενιά απολύτως υποταγμένη στα ζητούμενα της ντόπιας αστικής τάξης και των ξένων ιμπεριαλιστών πατρώνων της, μια γενιά αναλώσιμων και "πειθαρχημένων" αυριανών ...απασχολήσιμων σκλάβων της καπιταλιστικής αγοράς, με χαρακτηριστικό την ακρισία, την έλλειψη ουσιαστικών βάσεων για να κατανοήσουν οι νέοι και να κρίνουν την κοινωνική μας πραγματικότητα
   Να της δώσουν επομένως σκόπιμα μιαν αποσπασματική λειψή γνώση, στεγνή, αποστεωμένη, όλο και πιο ξεκομμένη από την αληθινά  ανθρωπιστική Παιδεία. Μια ελλιπέστατη όχι γνώση, αλλά μάλλον  αποσπασματική "τεχνογνωσία" ή γενικόλογη φτηνή "κατάρτιση"  συκαμιά χνά μάλιστα διαστρεβλωμένη ως το έπακρο -αλλά όλο και πιο ακριβοπληρωμένη χρόνο με το χρόνο. Μια κατάρτιση τέτοια που δεν μπορεί να έχει σχέση με τη αληθινή γνώση της ζωής, του κόσμου, της ιστορίας και της προοπτικής για ριζική αλλαγή και αναγέννησή  του...
    Μια "εκπαίδευση της αμάθειας", όπως προσφυώς έχει χαρακτηριστεί, η οποία, αντί να μορφώνει πραγματικά αυριανούς λεύτερους ανθρώπους, αληθινούς πολίτες και κυρίαρχους των όρων της ζωής τους, με νου, με συνείδηση και προοδευτικά ιδανικά, ωθεί  με κάθε μέσο τη νεολαία στο δρόμο του ατομικιστικού ανταγωνισμού και της ολοσχερούς υποταγής στα μαύρα κι άραχλα θέσφατα του ντόπιου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών πατρώνων του , για ένα αυριανό δυναμικό πλήρως υποταγμένο στα συμφέροντα των αφεντάδων του.
   (Αυτό τουλάχιστον θέλει η αστική τάξη, μέσα στο τωρινό της μεθύσι και στην αχορτασιά της... και δεν μπορεί να το κρύψει κανένα συριζέικο ή άλλο παρόμοιο καμουφλάζ, ενώ από την άλλη πλευρά η αντιδραστικότατη δεξιά δεν κρύβει τα δόντια της και τις ορέξεις της πίσω από κανέναν κοινωνικό φερετζέ.  Πάνω σ' αυτό το πλάνο οργανώνει ο καπιταλισμός την εκπαίδευση που ελέγχει...Φυσικά οι προοδευτικοί και επαναστάτες δάσκαλοι πασχίζουν με κάθε τρόπο να της χαλνούν τα σχέδια και να παίρνουν αφορμή από κάθε τι το στραβό που λανσάρεται επίσημα στο σχολείο το σύστημα για να δείξουν στη νέα γενιά την αλήθεια)
    Τους σκοπούς λοιπόν της αστικής τάξης στο χώρο της εκπαίδευσης εξυπηρετεί και η νέα -τυχοδιωκτική, "αρπακολλατζίδικη" και τυχάρπαστη ως προς τη μεθόδευσή της - αλλά απροκάλυπτα  στηριγμένη στα παρααπάνω θέσφατα των εκμεταλλευτών  μας "μεταρρυθμιστική εξαγγελία" της ψευτοαριστερής κυβέρνησης και του νυν υπουργού της για το Λύκειο και τις εξετάσεις του.
    Η sispirosi.gr μαζί με τις ευχές της στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, σε όλα τα παιδιά του λαού μας, όλων των εργαζομένων,  Ελλήνων και μεταναστών,  για υγεία, δύναμη και αισιοδοξία, για μιαν ουσιαστική προσπάθεια κατάχτησης της αληθινής γνώσης (μια προσπάθεια που θα σπάζει τους φραγμούς και θα ξεσκίζει τα ιδεολογικά τυφλοπάνια της αντίδρασης),  για μια πραγματικά καλή χρονιά συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στη ζωή και στο όνειρο, δημοσιεύει σήμερα: 1)  το μήνυμα του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά και 2) ταυτόχρονα αναδημοσιεύει από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σαββατοκύριακου (8-9 του Σεπτέμβρη 2018) ανάλυση του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ από το τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για την επερχόμενη νέα "μεταρρύθμιση" του Λυκείου  από την κυβερνώσα ψευτοαριστερά.


  
1.
Αποτέλεσμα εικόνας για κκε

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη

    Ήρθε ο Σεπτέμβρης, φτάσαμε στο άνοιγμα των σχολείων, τα παιδιά ξανανταμώνουν στα προαύλια με κέφι και χαρά. Ομως γονείς κι εκπαιδευτικοί κοιτάζονται μεταξύ τους και ξεκινούν ν' αντιπαλέψουν γνωστά και συσσωρευμένα προβλήματα...

Άλλη μια χρονιά "μία από τα ίδια"; Δεν είναι "μία από τα ίδια", είναι χειρότερα...

    Γιατί όταν τα προβλήματα και οι ελλείψεις συσσωρεύονται, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο απ' όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα εμείς και τα παιδιά μας.

    Μας απομακρύνουν από τις δυνατότητες της εποχής μας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά, χωρίς ο γονιός να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να συμπληρώνει εκτός σχολείου τη μόρφωση του παιδιού του, τις αναγκαίες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

  • Δεν είναι "μία από τα ίδια", αλλά βήμα πίσω, να μη βρίσκονται όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο από την αρχή της λειτουργίας του και να περνάνε δυο και τρεις βδομάδες για να λειτουργήσει το ολοήμερο και να φτιαχτεί το κανονικό πρόγραμμα. Είναι αναχρονισμός να κάνει ο δάσκαλος Εικαστικά ή Μουσική όταν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών που περιμένουν τον διορισμό τους.
  • Δεν είναι "μία από τα ίδια", αλλά βήμα πίσω, σήμερα να παλεύει μόνος του ο γονιός για να εντοπίσει και να θεραπεύσει τυχόν μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού του, να συρρικνώνονται κι άλλο τα Κέντρα Διάγνωσης, να παρακαλούν γονείς και δάσκαλοι για τμήματα ένταξης και για παράλληλη στήριξη κι αυτή να μην έρχεται ποτέ...
  • Δεν είναι "μία από τα ίδια", αλλά βήμα πίσω, για δυο χρόνια να γίνεται συζήτηση για τα Θρησκευτικά, ενώ την ίδια ώρα το σύνολο των βιβλίων στα βασικά μαθήματα, στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία κ.ο.κ. από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, είναι γεμάτα λάθη, ανακρίβειες, μισές αλήθειες, είναι κακογραμμένα και δύσκολα να τα καταλάβουν ακόμα κι οι γονείς που αγωνιούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
  • Είναι κοροϊδία η δήθεν θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να δώσει χρήματα ούτε για μια αίθουσα νηπιαγωγείου, ούτε για έναν νηπιαγωγό παραπάνω... Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να διαφημίζει το δίχρονο νηπιαγωγείο, όμως αυτό λειτουργεί μόνο για το 20-25% των παιδιών της αντίστοιχης ηλικίας και την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν και εκτός των παιδικών σταθμών!
  • Είναι αναχρονισμός να υποβιβάζονται σχολεία με την πρώτη ευκαιρία, να κλείνουν και να συγχωνεύονται κάθε χρόνο ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε Γενικά Λύκεια, να βλέπουν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας ως κόστος που μπορούν να εξοικονομήσουν, αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να γίνεται έτσι καλύτερο το μάθημα.
  • Τα τελευταία χρόνια, όλο και κάποιος μεγάλος σεισμός ταρακουνάει μια περιοχή της χώρας κι αφήνει πίσω του μεγάλες ζημιές, ενώ φέτος θρηνούμε θύματα ακόμα από πλημμύρες και φωτιές. Κι όμως... στο 55% των σχολικών κτιρίων της χώρας δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα υπόλοιπα σχολεία που έχουν ελεγχθεί, δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και ενισχύσεις των κτιρίων...
  • Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα κάνουν το σχολείο πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό. Με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στο τέλος της Γ' Λυκείου, όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα φροντιστήρια και το άγχος μαθητών και γονιών, ενώ ταυτόχρονα η αναγκαία γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στην Α' Λυκείου.
    Βλέπουμε τα παιδιά μας και σκεφτόμαστε το "αύριο", κάνουμε όνειρα μαζί τους, μοιραζόμαστε την αγωνία να τους προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο, να τους δώσουμε εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κατακτάνε.

   Σ' αυτόν το δρόμο στέκονται δίπλα μας συχνά εκπαιδευτικοί με θέληση και μεράκι. Ομως το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν απαντά σε αυτές τις αγωνίες του γονιού, του εκπαιδευτικού και του παιδιού. Δεν εξασφαλίζει ούτε το παρόν ούτε το μέλλον, αλλά πετάει το μπαλάκι στον γονιό και το ίδιο το παιδί, του λέει "αν δεν τα καταφέρεις εσύ θα φταις"!

   Η δικιά μας ευθύνη είναι να απαιτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν. Ολα αυτά που μπορούμε να έχουμε με βάση τις δυνατότητες που έχουν γεννηθεί εδώ και χρόνια και που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε, να πάρουμε στα χέρια μας και να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας

   Nα διεκδικήσουμε:

-- Αμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη. Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

-- Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

-- Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

-- Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.

-- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία Υγείας.

-- Διαγραφή των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ.

-- Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

-- Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο, ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο.


                                                                     Αποτέλεσμα εικόνας για Παιδεία ενάντια στους ταξικούς φραγμούς     

                                                                                                           

2.

α) Οι αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση για το Λύκειο

    Μία Γ' Λυκείου - φροντιστήριο για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της όποιας γενικής μόρφωσης, διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, επεφύλασσε μεταξύ άλλων η πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης που ανακοίνωσε στις 3 Σεπτέμβρη ο υπουργός Παιδείας. Όπως δήλωνε εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου, οι αλλαγές επικεντρώνονται στη Γ' Λυκείου η οποία αλλάζει και γίνεται «προπαρασκευαστική τάξη για τα ΑΕΙ» ενώ οι εγκύκλιες γνώσεις ολοκληρώνονται στη Β' τάξη.

    Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της Γ' Λυκείου, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εξαφάνιση από το πρόγραμμα, των μαθημάτων που δεν σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση, εντείνοντας τη μονομέρεια. Το πρόγραμμα περιορίζεται στα τρία υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Θρησκευτικά και Φυσική Αγωγή) και τα τρία μαθήματα της καθεμιάς από τις 4 ομάδες προσανατολισμού που θα επιλέξει ο μαθητής - υποψήφιος και θα διδάσκονται 6 ώρες εβδομαδιαίως το καθένα. Προβλέπονται επίσης δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής που περιλαμβάνει ειδικά μαθήματα.

   Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και περιλαμβάνουν τα εξής μαθήματα: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (αντί για Λατινικά που υπάρχουν σήμερα). Θετικών Σπουδών, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά. Σπουδών Υγείας, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Μαθηματικά, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Οικονομία.

Ο βαθμός του απολυτηρίου

    Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιούνη θα γίνονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα μαθήματα προσανατολισμού. Στο όνομα της διασφάλισης του αδιάβλητου και της αναβάθμισης του απολυτηρίου του Λυκείου, οι μαθητές στο τέλος της Γ' Λυκείου θα εξεταστούν με διαδικασίες τύπου πανελλαδικών εξετάσεων: Σε επίπεδο ομάδων σχολείων, ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα θα προετοιμάζονται από ομάδα εκπαιδευτικών όλων των σχολείων ανά ομάδα, θα στέλνονται ηλεκτρονικά στα σχολεία, ενώ τα γραπτά θα βαθμολογούνται, με καλυμμένα τα ονόματα, από καθηγητή άλλου σχολείου.

   Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα, εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες.

   Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει κατά 40% από την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% από το βαθμό των τετραμήνων. Για τα υπόλοιπα μαθήματα θα προκύπτει εξολοκλήρου από το βαθμό τετραμήνων ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου θα είναι ο μέσος όρος όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στη Γ' Λυκείου.

Η διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση

    Για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, οι μαθητές θα πρέπει να συμπληρώσουν το πρώτο τους μηχανογραφικό δελτίο με το που θα αποφοιτήσουν από τη Β' Λυκείου, δηλώνοντας 10 προτιμήσεις. Από την αναλογία προτιμήσεων και αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα, θα προκύπτει ένας αριθμός τμημάτων, για τα οποία ο αριθμός προτιμήσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων, θα έχουν δηλαδή χαμηλή ζήτηση. Τα τμήματα αυτά ονομάζει το υπουργείο «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» (ΤΕΠ). Αντίστοιχα, τα Τμήματα που δηλώθηκαν από αριθμό υποψηφίων μεγαλύτερο από εκείνο των εισακτέων σε αυτά, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις».

    Το Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς και ενώ θα φοιτούν στη Γ' Λυκείου, οι μαθητές δηλώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν επιλέγουν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν δηλώσει στο πρώτο μηχανογραφικό (αν υπάρχει τέτοιο ανάμεσα στις προτιμήσεις τους). Όσοι επιλέξουν εισαγωγή σε ΤΕΠ δεν θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

   Αν ο μαθητής επιλέξει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, χάνει το δικαίωμα να εισαχθεί σε «Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης». Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, θα εξεταστεί πανελλαδικά ξανά, στα ίδια μαθήματα, δηλαδή για την εισαγωγή στις υπόλοιπες σχολές οι εξετάσεις όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά γίνονται διπλές. Όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, θα κληθεί να συμπληρώσει δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο όπου θα μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί με βάση τις επιδόσεις του, όπως ισχύει και σήμερα και με βάση την ομάδα προσανατολισμού του.

    Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλαδή τη σχολική χρονιά 2019 - 2020, στο βαθμό των πανελλαδικών εξετάσεων θα μετρήσει κατά 90% ο μέσος όρος βαθμολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου, με στόχο να αυξηθεί σταδιακά το ποσοστό του βαθμού απολυτηρίου.
 

                                                                                                     β)

Οι εξαγγελίες για το Λύκειο και η παρέμβαση των κομμουνιστών


Αποτέλεσμα εικόνας για 12 χρονο σχολείο

Άρθρο του
Κυριάκου ΙΩΑΝΝΙΔΗ
μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας

    
Σχετική εικόνα

     Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και τον «νέο» τρόπο πρόσβασης αφορούν - κυριολεκτικά - εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς, συνολικότερα το λαό.

    Οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς είναι γνωστές και είναι εκρηκτικές. Είναι τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, με τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν αντικείμενα άσχετα από αυτά που σπούδασαν, είναι το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων κ.ά. Όλα αυτά πυροδοτούν αγωνίες, προβληματισμούς, αδιέξοδα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι συνολικότερες συνθήκες ζωής της λαϊκής οικογένειας. Δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση αλλά και νέες δυνατότητες ώστε να εκφραστεί αγωνιστικά η αγανάκτηση της νέας γενιάς, να συναντηθεί με την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ, για μια κοινωνία που θα θέτει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση, στην εργασία, σε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

    Μια κοινωνία η οποία θα οικοδομεί ένα σχολείο που δεν θα έχει ως στόχο να «ξεσκαρτάρει» ταξικά τους μαθητές, ένα σχολείο που θα δουλεύει με όλα και για όλα τα παιδιά, αναπτύσσοντας τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Που δεν θα εξορίζει την τεχνική εκπαίδευση για μια δήθεν κατώτερη κατηγορία μαθητών. Που δεν θα κοιτάει στην τσέπη τον μαθητή γιατί θα έχει ξεμπερδέψει οριστικά με το μικρόβιο του κέρδους. Μια κοινωνία χωρίς το άγχος της ανεργίας. Γιατί πλούτος υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να εργάζονται σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Αλλά εμπόδιο σε αυτό μπαίνει το γεγονός ότι η ικανότητα του εργαζόμενου να δουλέψει, το μυαλό και το χέρι του, όλη του η ύπαρξη, είναι εμπόρευμα. Και όσο είναι εμπόρευμα θα πετιέται και στα ράφια της ανεργίας.


     Τα συνθήματα που φωνάζουν οι μαθητές διαχρονικά, όπως «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται», «Σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», «Γνώση και όχι απόγνωση», εκφράζουν - φυσικά συνοπτικά όπως είναι κι ο ρόλος ενός συνθήματος - τον εκρηκτικό θυμό που μπορεί να αγκαλιάσει ευρύτερες νεανικές δυνάμεις, να θέσει στο επίκεντρο την πάλη γι' αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα αλλά δεν ικανοποιείται.
Ναι αλλά το Λύκειο έχει συγκεκριμένα προβλήματα...

    Μπορεί κάποιος, ακόμα και καλοπροαίρετα, να πει: «Καλά όλα αυτά που λέτε γενικά, αλλά σήμερα τι γίνεται, τι προτείνετε για τα προβλήματα του Λυκείου; Μήπως δεν έχει ακυρωθεί ο μορφωτικός ρόλος του Λυκείου, ειδικά της Γ' Λυκείου; Μήπως οι οικογένειες δεν ξεπαραδιάζονται κανονικά για να προετοιμαστούν τα παιδιά τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις; Μήπως δεν αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους μαθητές στο έδαφος των εξετάσεων, η βαθμοθηρία; Μήπως δεν εισάγονται νέοι σε τμήματα που δεν τους ενδιαφέρουν;».

Ολες αυτές οι διαπιστώσεις είναι σωστές και είναι και παλιές. Οσο παλιά είναι και η προσπάθεια των αστικών κυβερνήσεων να δίνουν τη μόρφωση με το σταγονόμετρο, να ανακόπτουν τη ροή προς το Γενικό Λύκειο, να κάνουν ελκυστική την πρόωρη και - πρώτα απ' όλα γι' αυτό - υποβαθμισμένη δευτεροβάθμια επαγγελματική κατάρτιση.

Για του λόγου το αληθές, όταν ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στο Λύκειο συνδυάζονται με την προσπάθεια για μαζικοποίηση των ΕΠΑΛ είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μπαμπινιώτη, όταν ως επικεφαλής του διαλόγου για την Παιδεία επί κυβέρνησης ΝΔ, το 2009, έλεγε ότι το εξεταστικό μπορούσε να λυθεί μόνο αν μειωνόταν ο αριθμός των υποψηφίων για την Ανώτατη Εκπαίδευση και υπήρχε στροφή προς τα τεχνολογικά επαγγέλματα και τις τεχνολογικές σπουδές.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κείμενο του υπουργείου Παιδείας (Σεπτέμβρης 2018) γράφεται χαρακτηριστικά ότι στόχος του σχολείου (προσοχή, «του σχολείου»!) και ιδίως της Γ' Λυκείου πρέπει να είναι η προετοιμασία των μελλοντικών επιστημόνων. Αλλωστε, ήδη η γενική μόρφωση σταματά στην Α' Λυκείου. Στη Β' Λυκείου ήδη το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει προχωρήσει σε διάσπαση των μαθημάτων σε γενικά και σε μαθήματα ομάδων. Ομως, η γενική μόρφωση είναι αναγκαία για όλους και μάλιστα όσο προχωρά η επιστήμη, προστίθενται νέα στοιχεία με τα οποία πρέπει να έρθουν σε επαφή όλοι - ανεξαιρέτως όλοι - οι μαθητές, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Η γνώση δεν είναι στενό ζήτημα επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι ζήτημα ζωής!

    Στην πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο γράφουμε, ανάμεσα στα άλλα:

    «Απάντηση στην κρίση του αστικού σχολείου, στην "απαξίωση του Λυκείου", δεν είναι η μετατροπή του σε ένα ελιτίστικο φροντιστήριο. Αλλωστε, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται, το φροντιστήριο δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο (...) Στον έναν ή τον άλλο βαθμό υπάρχει σε διεθνή κλίμακα, εκφράζοντας, πέρα από τις ανταγωνιστικές σχέσεις, την αδυναμία του αστικού σχολείου να ολοκληρώσει την όποια γνωστική αποστολή του, που πολλές φορές ταυτίζεται με την προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια».

    Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα της παπαγαλίας. Είναι πράγματι επιβεβαιωμένο από την ίδια την πείρα ότι αυτό το πρόβλημα αφορά τη φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από τα μαθήματα, την αποσπασματικότητα στη μεθοδολογία κατάκτησης της γνώσης. Κυρίως, αφορά την ίδια τη φύση του Λυκείου, το γεγονός ότι στη συνείδηση των μαθητών είναι ταυτισμένο, κατά βάση, ως προθάλαμος των ανταγωνιστικών πανελλαδικών εξετάσεων. Υπάρχει άραγε καλύτερη απόδειξη γι' αυτό το γεγονός από τους «άριστους μαθητές» ή αυτούς που έγραψαν άριστα στις εισαγωγικές εξετάσεις και μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα «σβήνουν» από τη μνήμη τους τις «γνώσεις» αυτές, χωρίς όμως να σβήνει και η ουσία της ιδεολογικής επίδρασης;

   Και είναι σίγουρο ότι αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί, γιατί, πολύ απλά, νέες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.

    Γι' αυτό είναι και μέγα ψέμα ότι με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας χτυπιούνται τα φροντιστήρια. Καταρχάς, το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι οι εξαγγελίες του δεν είναι εναντίον των φροντιστηρίων... αλλά θα χτυπήσουν την παραπαιδεία... κάνοντας το Λύκειο φροντιστήριο, για το οποίο όμως κλαίει που έχει χάσει τον μορφωτικό του ρόλο!

    Επειδή όμως δεν ζούμε σε άλλη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στο δρόμο που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάδισαν, χρόνια τώρα. Η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη είναι χρόνια υποβαθμισμένες, σταγόνα στον ωκεανό για τους νέους που έχουν ανάγκη επιπλέον βοήθεια.

    Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ρόλο του Λυκείου και για το ότι είναι συνδεδεμένο με τις εξετάσεις αλλά όλες οι κυβερνήσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο επιθετικά, διατηρούν το Λύκειο, ως διακριτή βαθμίδα έξω από την υποχρεωτική εκπαίδευση, μια βαθμίδα επιλεκτική που θα διαιρείται σε γενική και τεχνική - επαγγελματική, πραγματοποιώντας έτσι το διαχωρισμό των μαθητών με κριτήρια τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν στην ανώτατη βαθμίδα και το είδος των σπουδών που θα ακολουθήσουν.

    Ποτάμια δακρύων χύνονται επίσης από τα αστικά κόμματα που τόσα χρόνια οξύνουν τα προβλήματα της ανεργίας και της δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Λένε ότι ο νέος δεν είναι καλά ενημερωμένος για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και γι' αυτό δεν επιλέγει σωστά τον προσανατολισμό του! Ομως, ο ρόλος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού δεν είναι απλά ενημερωτικός. Εχει άλλες στοχεύσεις. Επιδίωξή τους είναι τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να εσωτερικεύσουν από νωρίς ως δικές τους προσωπικές αδυναμίες τις ταξικές ανισότητες που γεννά αυτή η κοινωνία.

    Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας θέλει να κάνει τους εκπαιδευτικούς συνένοχους σε αυτήν τη διαδικασία, τροχονόμους νεανικών ψυχών, να παραιτηθούν από όνειρα να δουλέψουν πάνω σε αυτό που σπούδασαν. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, είναι στο βιβλίο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Γ' Γυμνασίου, που έφερε η ΝΔ, συνέχισε το ΠΑΣΟΚ και παραμένει το ίδιο και επί ΣΥΡΙΖΑ, που ρωτά τους μαθητές, προφανώς για να το εμπεδώσουν: «...τι σημαίνει για σένα η φράση "δεν υπάρχει απόλυτη αντιστοίχιση σπουδών - επαγγέλματος";»!

Το κύριο πρόβλημα του Λυκείου... δεν είναι δικό του

    Πίσω απ' όλα αυτά τα προβλήματα κρύβεται το βασικό. Σήμερα προβάλλει πιο καθαρά μπροστά μας ότι το σύστημα αποκλείει από τη γνώση αυτούς που θέλει να αποκλείσει αύριο από την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα.

    Στο Λύκειο εκφράζεται με ένταση ότι η κοινωνία της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, δεν μπορεί και δεν θέλει να δουλέψει για όλους τους μαθητές. Στον πυρήνα του έχει πάντα να δίνει μέσω της Εκπαίδευσης όσες γνώσεις είναι αναγκαίες για να στεριώνει την κυριαρχία του, οικονομικά και πολιτικά. Οσο κι αν το περιεχόμενο της επιδίωξης αυτής μπορεί να αλλάζει στην πάροδο του χρόνου, δεν αλλάζει η ταξική - εκμεταλλευτική ουσία του. Και αυτή η ταξική ουσία καθρεφτίζεται στο Λύκειο.

    Ειδικά στον καπιταλισμό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων εκφράζουν ακόμα πιο έντονα τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες, τις διαφορετικές αφετηρίες από τις οποίες ξεκινά κάθε μαθητής. Σε ένα σχολείο που δουλεύει για τον καπιταλισμό και μια από τις λειτουργίες του είναι και το ταξικό ξεσκαρτάρισμα, οι εξετάσεις μπορεί και να συμβάλλουν σε αυτό. Είναι ουσιαστικά «το κερασάκι στην τούρτα» σε μια από χέρι άνιση εκπαιδευτική διαδικασία.

    Εδώ βρίσκεται και το άγχος των μαθητών του Λυκείου και η απώλεια του μορφωτικού ρόλου του.

    Πώς μπορεί το σχολείο να σταματήσει να είναι απωθητικό όταν ο ανταγωνισμός για μια θέση στον ήλιο εντείνεται, όταν η ανεργία και η ανασφάλεια καλπάζουν, όταν η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν καθορίζεται από την τσέπη του καθενός;

    Γι' αυτό τονίζουμε ότι ξεπερασμένος και αντιδραστικός είναι κάθε τύπος του αστικού σχολείου, κάθε σύστημα πρόσβασης! Είναι ξεπερασμένη και αντιδραστική η πολιτική που θεωρεί ότι κάποιοι περισσεύουν από την ολόπλευρη μόρφωση.

    Σύγχρονος και προοδευτικός είναι για το ΚΚΕ αυτός ο τύπος σχολείου που ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου, ολόπλευρα αναπτυγμένου σε κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του, γιατί όταν ο άνθρωπος είναι μόνο μαθητής παύει να είναι άνθρωπος! Κανένας δεν περισσεύει από τη μόρφωση, γιατί κανένας δεν περισσεύει από τη ζωή, κανένας δεν είναι κόστος.

Δεν μας κάνει αυτό που ζούμε - Αυτό που φέρνει η κυβέρνηση το κάνει χειρότερο!

    Το μερτικό ευθύνης που αναλαμβάνουμε, οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι να κάνουμε κάθε σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο, εστία αγώνα, πυρήνα διεκδίκησης και δημιουργίας για όλα όσα έχει ανάγκη η νέα γενιά.

    Να ανοίξει η συζήτηση για όλα αυτά που προβληματίζουν και καίνε τους μαθητές. Με εκδηλώσεις, μαθητικές εφημερίδες, συλλογικές εργασίες, τουρνουά.    

    Με μορφές πάλης που οι μαθητές μπορούν με ωριμότητα να επιλέγουν. Να συναντιούνται οι μαθητές των σχολείων σε κάθε δήμο, να συντονίζουν τις διεκδικήσεις τους, να ωριμάζει η ανάγκη για ακόμα πιο μόνιμο συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Σήμερα, η απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Λύκειο είναι δίκαιη και αναγκαία. Είναι των ημερών μας το «δεν πάει άλλο», με αυτή τη ζωή και με αυτό το σχολείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους μαθητές, τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς.

   Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Το ξέρει καλά αυτό και η αστική τάξη. Γι' αυτό ρίχνει το ένα ψέμα μετά το άλλο. Φοβάται την οργανωμένη οργή των νέων, τη συνάντησή της με την πάλη για τη ριζική ανατροπή αυτού του γερασμένου συστήματος που γι' αυτό εχθρεύεται τη νεολαία.

   Εμείς δεν τους φοβόμαστε.

   Οργανωνόμαστε. Συζητάμε. Δημιουργούμε. Αγωνιζόμαστε!


Αποτέλεσμα εικόνας για 12 χρονο σχολείο
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση