αρχική σελίδα πολιτική 23η Αυγούστου 1944- 23η Αυγούστου 2018: Τιμή και δόξα στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Σκιάθο. Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ !

Δημοφιλή

23η Αυγούστου 1944- 23η Αυγούστου 2018: Τιμή και δόξα στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη Σκιάθο. Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ! PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την πολιτική
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Κ.Ο.Β. Σκιάθου του Κ.Κ.Ε   
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 12:57
Αποτέλεσμα εικόνας για Η μνήμη καίει  άκαυτη βάτος. ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ! " Οδυσσέας Ελύτης: "Άξιον εστί


Η μνήμη καίει  άκαυτη βάτος.
ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ Τ' ΑΓΑΛΜΑΤΑ! "

                                                                                                                                                           Οδυσσέας Ελύτης: "Άξιον εστί"

23η Αυγούστου 1944

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΣΕ  ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ.

Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

 

Η  Κ.Ο.Β. Σκιάθου του Κ.Κ.Ε  

.

 

  Λάβαμε από την Κ.Ο.Β. Σκιάθου του Κ.Κ.Ε και δημοσιεύουμε το παρακατω κείμενο για την επέτειο της 23ης Αυγούστου 1944 και την πυρπόληση της Σκιάθου από τους ναζιστές καταχτητές.

 

23η Αυγούστου 1944

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΣΕ  ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ.

Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


Από τις θηριωδίες των Ναζί στη Σκιάθο 23η Αυγούστου 1944.

 

    Η 23 Αυγούστου αποτελεί για τη Σκιάθο κορυφαία επέτειο της νεότερης ιστορίας της.

    Σαν σήμερα πριν 74 ακριβώς χρόνια, σκηνές εγκληματικής θηριωδίας εκτυλίχθηκαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, οι κάτοικοι έζησαν τη φρίκη και τον τρόμο που έσπειραν τα ξημερώματα της 22ας  προς την 23η Αυγούστου 1944, οι Ναζί με τους ταγματασφαλίτες Έλληνες συμμάχους τους.

Επιτέθηκαν στο νησί, λίγο πριν το φως διαλύσει το σκοτάδι, για να τιμωρήσουν θρασύδειλα τους αμάχους κατοίκους, για τη σύλληψη του κατοχικού Διοικητή του Βορείου Αιγαίου, Γιόζεφ Άντλερ, στις 12 Αυγούστου, από αντάρτες του ΕΛΑΣ.

    Ο Άντλερ, στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, έσπερνε τον τρόμο και λήστευε τα νησιά συνεπής στις αρχές του, οι Βορειοσποραδίτες του έδωσαν το παρατσούκλι Μιλεούνη, από τα ‘μιλιούνια’, δηλαδή τα εκατομμύρια που ζητούσε. Η σύλληψη έγινε ύστερα από διαταγή του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής στο 54 Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ. Ο Γερμανός Διοικητής συνελήφθη με αναίμακτο και μυθιστορηματικό τρ όπο και μεταφέρθηκε σώος και ασφαλής στο Κάιρο.

    Την ίδια μέρα της σύλληψης του Μιλεούνη οι κάτοικοι της Σκιάθου, ειδοποιημένοι από το Ε.Α.Μ., εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κρύφτηκαν στα βουνά. Οι Γερμανοί μαθαίνουν την απαγωγή του διοικητή και αποφασίζουν σκληρά αντίποινα κατά των αμάχων. Την επομένη της σύλληψης του Μιλεούνη, έγινε επιδρομή των Γερμανών και συλλαμβάνουν 18 άτομα. Τους μεταφέρουν στη Σκόπελο κι εκεί με ενέργειες των τοπικών αρχών, αφέθηκαν ελεύθεροι οι δώδεκα. Απειλούν να εκτελέσουν τους έξι που κράτησαν και να κάψουν τη Σκιάθο, αν σε δέκα μέρες δεν ελευθερωθεί ο Άντλερ. Μεταβιβάζονται οι απειλές των Γερμανών στην αμερικανική αποστολή και αυτή απάντησε: «Για τους ομήρους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Λυπούμεθα, αλλά δυστυχώς η μοίρα το ’φερε να πληρώσουν αυτοί με την ζωή τους την ανάγκη του συμμαχικού αγώνα. Όσο για τη Σκιάθο, ας καταστραφεί. Θα την ξαναχτίσουμε καλύτερη μεταπολεμικά»…

    Οι σύμμαχοι και το κράτος που έχτισαν ‘ξέχασαν’ την υπόσχεσή τους. Καμιά αποζημίωση δεν δόθηκε.

    Μετά από δέκα μέρες στα βουνά, άρχισαν οι κάτοικοι να ξεθαρρεύουν και να επιστρέφουν στις εστίες τους. Την ίδια νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη της 23ης Αυγούστου, κατά τις τρεις τα ξημερώματα οι Σκιαθίτες ξύπνησαν έντρομοι από το βουητό και τον χαλασμό, που έρχονταν από το λιμάνι. Η Σκιάθος είχε κυκλωθεί από πολεμικά στο λιμάνι, το Γλυφονέρι, τα Λιμανάκια, τον Αι- Γιώργη, τη Μεγάλη Άμμο. Χτυπούν τις καμπάνες και φωνάζουν με τηλεβόα τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Εισβάλλουν στα σπίτια, σπρώχνουν και κτυπούν.

     Σε όλη την παραλία έχουν στημένα πολυβόλα με κατεύθυνση προς την πόλη. Συγκεντρώνουν και κλείνουν τον κόσμο σε παραλιακό καφενείο, πάνω από 200 άτομα, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους κι έναν νέο άνδρα που βρέθηκε στο χωριό.

   «Αν δεν μαρτυρήσετε εντός 5 λεπτών πού είναι οι αντάρτες, θα σας ανατινάξουμε όπως είστε». Το πνεύμα της Αντίστασης όμως είχε σφυρηλατήσει υψηλό ηθικό και είχε κάνει ψυχωμένους ακόμη και τις γυναίκες και τα παιδιά και αντιμετώπιζαν με θάρρος ακόμη και την απειλή του θανάτου. Επιμένουν πού είναι οι άνδρες. Οι περισσότεροι βέβαια ήξεραν ότι στον Προφήτη Ηλία βρισκόταν ολιγομελής ομάδα ανταρτών (6-7 ατόμων, που όμως δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις, που είχαν έλθει από τη Σκόπελο και το Βόλο). Κάποιος Γερμανός παίρνει οδηγίες τηλεφωνικά από τη Βάση τους στο Λουτράκι. Μια κοπέλα καταλαβαίνει γερμανικά και ακούει που λένε ότι έχουν εντολή να ανατινάξουν το μαγαζί. Οι άνθρωποι παγώνουν μπροστά στη θέα και την οσμή του θανάτου. Βγάζουν με τη βία έξω τον άνδρα που κρατεί τον μικρό γιο του στην αγκαλιά και του λένε να τον αφήσει κάτω. Ο πατέρας αφήνει με οδύνη το παιδί του. Κατάλαβε. Τον παίρνουν πίσω από το καφενείο και τον στήνουν στον τοίχο… Ο Θεοδόσης Παρίσης, ήταν σαράντα τεσσάρων χρονών και άφησε πέντε ορφανά.

   Ένα νέο καταδιωκτικό έρχεται η διαταγή. «Εντός τριών λεπτών να εκκενώσετε την αίθουσα γιατί θα αρχίσουμε να καίμε τη Σκιάθο». Ανοίγουν τις πόρτες και οι άνθρωποι αλλόφρονες τρέχουν να σωθούν εγκαταλείποντας τις εστίες τους στο έλεος της ναζιστικής λαίλαπας.

   Το λεφούσι των λύκων ξεχύνεται σε ολόκληρο το χωριό. Στην οδό Ευαγγελιστρίας κοντά στο Ελαιοτριβείο σκοτώνουν δυο νέα παιδιά δεκαεννιά χρονών, τον Λεωνίδα Κανταράκια και τον Αργύρη Κούκια. Ο Κούκιας, νέο και γερό παιδί πάλεψε με τον Γερμανό και τον έριξε κάτω και ίσως τον σκότωνε. Αλλά εκείνη τη στιγμή ήρθε ένας άλλος Γερμανός και όταν είδε τον Αργύρη Κούκια να χτυπάει τον συνάδελφό του, τον σκότωσε.

   Αρχίζουν να βομβαρδίζουν από τα πλοία το χωριό. Ορμούν στις γειτονιές και ρίχνουν στα σπίτια μια κίτρινη εμπρηστική σκόνη σαν θειάφι και πυρπολούν τη Σκιάθο. Φωνάζουν και ουρλιάζουν.  Ανάμεσά τους πολλοί μιλούν ελληνικά. και αποκαλούν ο ένας τον άλλον με ελληνικά ονόματα, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερη τη φρίκη. Οι ντόπιοι σύμμαχοι των Ναζί, ντυμένοι με γερμανικές στολές.

    Κάτω από τον Άγιο Νικόλα μια κατάκοιτη γριούλα, η Ζωή Αντωνίου, φώναζε που δεν μπορούσε να βγει και βρήκε φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες.

    Παράλληλα γινόταν και πλιάτσικο, απώτερος στόχος των εθνικιστών ομοϊδεατών, ντόπιων και ξένων. Το απόγευμα ξέσπασε μια καταιγίδα, που έσβησε τη φωτιά και αποφεύχθηκε η ολοσχερής καταστροφή του χωριού. Τη νύχτα η Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ έσβησε τις εναπομείνασες εστίες φωτιάς κι έβαλε φρουρές για την προστασία των σπιτιών από το πλιάτσικο.

    Την επόμενη μέρα έγινε η κηδεία των νεκρών μέσα σε γενικό πένθος και σπαραγμό.

    Οι Ναζί έδωσαν συνέχεια στην εγκληματική τους δράση. Έδεσαν τους έξι ομήρους πίσω από τα πλοία και τους έπνιξαν στη θάλασσα, ανοιχτά της Αλοννήσου, πλέοντας προς Θεσσαλονίκη. Έτσι και η Σκιάθος μπήκε στη μακρά σειρά των 1.200 χωριών και μικρών και μεγάλων πόλεων, που πυρπολήθηκαν από τον κατακτητή, και πλήρωσε το βαρύ τίμημα της λευτεριάς.

    Οι Ναζί έφυγαν οριστικά από τη Σκόπελο και την περιοχή των Σποράδων στις 29 Αυγούστου 1944 και λίγες μέρες προτού φύγουν, πρόλαβαν να αιματοκυλήσουν τα νησιά αφήνοντας γερή παρακαταθήκη για το χτίσιμο του επερχόμενου προσχεδιασμένου μίσους κατά του λαού.

    Τα σπίτια που κάηκαν ή έπαθαν φθορές από τους βομβαρδισμούς ή κάηκε η οικοσκευή τους ανέρχονται σε 359. Παρά τις διακρατικές συμφωνίες αργότερα και τις αγωγές των πυρόπληκτων και των οικογενειών των θυμάτων, δεν δόθηκε η παραμικρή αποζημίωση από το Γερμανικό Κράτος. Το ΚΚΕ από το 1950 έβαζε συνεχώς το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις σιωπούσαν για να μη δυσαρεστήσουν τη σύμμαχό τους Γερμανία.

    Αυτή η ιερή ιστορική επέτειος σηματοδοτεί τη μεγάλη προσφορά της Σκιάθου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την παλλαϊκή σχεδόν συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση, τη μαζική στράτευση των παιδιών της στις τάξεις του Ε.Λ.Α.Σ. και το βαρύ τίμημα της λευτεριάς, που πλήρωσε στις 23 Αυγούστου.

    Στα μεταπολεμικά χρόνια έγινε συστηματική προσπάθεια, όπως και παντού ανάλογα στην Ελλάδα, η ιστορική αυτή επέτειος να συκοφαντηθεί και να αμαυρωθεί με τον κατάπτυστο ισχυρισμό ότι δεν ήταν οι Γερμανοί οι ένοχοι, αλλά το ΕΑΜ που τους πολεμούσε και προκάλεσαν τα αντίποινα. Δηλαδή κακώς αντιστάθηκε στο φασίστα κατακτητή ο Ελληνικός λαός. Για όλα φταίει η αντίσταση στο φασισμό, σύμφωνα μ’ αυτούς, στον οποίο και σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες.

    Προσπάθησαν να την απογυμνώσουν από το απελευθερωτικό της νόημα, να δημιουργήσουν σύγχυση, με τη διοργάνωση την ίδια μέρα άσχετων εκδηλώσεων, με στόχο να ξεριζώσουν την ιστορική μνήμη ώστε το έγκλημα να μπορεί να κυριαρχεί, όπως και γίνεται.

    Μα τα γεγονότα αυτά είναι ριζωμένα βαθιά στη ψυχή του περήφανου λαού της  Σκιάθου.

    Σήμερα, 23 Αυγούστου 2018, συμπληρώνονται 74 χρόνια από την αποτρόπαια εκείνη μέρα, που οι Ναζί κατακτητές με τους ταγματασφαλίτες συμμάχους τους, τα ελληνικά Ες-Ες, πυρπόλησαν κι αιματοκύλησαν το νησί, ως αντίποινα για την παλλαϊκή σχεδόν συμμετοχή των κατοίκων του στην ΕΑΜική Αντίσταση.

    Την άνοιξη του 1943, σύμφωνα με μαρτυρία του αξέχαστου και μοναδικού συντρόφου Θωμά Παρίση, πάνω από 200 Σκιαθίτες είχαν μπει στον Ε.Λ.Α.Σ.

    Η Σκιάθος, με τους νεκρούς της, τα καμένα, λεηλατημένα και κατεστραμμένα σπίτια, πλήρωσε το βαρύ τίμημα της λευτεριάς και μπήκε στη μεγάλη χορεία των 2000 πυρπολημένων ελληνικών πόλεων και χωριών, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

    Ο σκληρά αγωνιζόμενος τότε λαός, με το όπλο στο χέρι, νίκησε το ναζιστικό τέρας κι απελευθέρωσε τη χώρα του.

    Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώθηκε και μάλιστα από τις δικές της δυνάμεις, έναν χρόνο πριν τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

    Μα η  ντόπια και ξένη Αστική Τάξη με τους συμμάχους της δεν άφησαν τον ρημαγμένο λαό να χαρεί τη νίκη του και να οικοδομήσει τη λεύτερη κι ευτυχισμένη πατρίδα που ονειρεύονταν.

   Βυσσοδομούσαν κι επιδόθηκαν σ’ έναν λυσσαλέο αγώνα να καθυποτάξουν αυτόν τον υπερήφανο λαό και να επιβάλουν ξανά το σύστημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της υποταγής στους ιμπεριαλιστές. Με συμμάχους τις αυτοκρατορίες της εποχής, πρώτα τη Μ. Βρετανία και μετά τις ΗΠΑ, που έστειλαν 200.000 πάνοπλους στρατιώτες, έριξαν τόνους φωτιά και σίδηρο και για πρώτη φορά έγινε χρήση βομβών Ναπάλμ, ενάντια σ’ αυτούς που δεν έδωσαν ποτέ «γη και ύδωρ» σε κατακτητές και δεν υπέγραψαν ποτέ σύμφωνα υποτέλειας. Έτσι μπόρεσαν και νίκησαν και κυριάρχησαν ξανά στην Ελλάδα.

    Και σήμερα είναι παραπάνω από ορατά τα αποτελέσματα της νίκης τους. Τα βλέπουμε στους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο, σ’ αυτούς που τρώνε σκουπίδια, στην εξαθλίωση και απελπισία των νέων ανθρώπων. Στη λεηλασία της πατρίδας, την αιχμαλωσία του λαού και την παράδοσή του στην οικονομική ολιγαρχία, ντόπια και ξένη. Ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, υφαρπάζουν τώρα και την περιουσία των πολιτών, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.

    Για να πετύχουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια, παραποιούν την πραγματικότητα, βαφτίζουν «ρεαλιστική» αυτήν την καταστροφική πολιτική και παρουσιάζουν ως ακραία ή ουτοπική κάθε διαφορετική πρόταση.

    Εμείς λέμε ότι

    -ακραίο είναι οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα και τα προϊόντα να σαπίζουν στις αποθήκες,

    -ακραίο είναι να υπάρχουν άστεγοι, να μην υπάρχουν σχολεία και νοσοκομεία και να υπάρχουν άνεργοι οικοδόμοι,

    -ακραίο για μας είναι να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περισσότερα απ’ ό,τι ολόκληροι λαοί,

    -ακραίο και μη ρεαλιστικό είναι οι βασικές ανάγκες της κοινωνίας, ακόμη και το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη ζωή, να υποτάσσονται στο αδηφάγο κέρδος μιας χούφτας ολιγαρχών,

   -ακραίο και καταστροφικό για μας, είναι να κυβερνιέται η πατρίδα μας από πολιτικούς των Βρυξελών, που δεν τους ψηφίσαμε, που διαλύουν την παραγωγική βάση της χώρας κι αποφασίζουν όχι για μας, αλλά για τους ισχυρούς του πλούτου.

    Για να πετύχουν την αντιλαϊκή πολιτική τους, συκοφαντούν και φιμώνουν κάθε φωνή που καλεί σε Αγώνα και Αντίσταση και κυρίως προσπαθούν με όλα τα μέσα να μη φθάσει η φωνή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας στον λαό. Να μην μάθει ο λαός την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.

    Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, οι θιασώτες της, θέλησαν την ένδοξη ιστορία του νησιού μας να τη σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση.

    Στην αρχή προσπάθησαν να τη σπιλώσουν και να τη συκοφαντήσουν. Μετά επέλεξαν τη λήθη και τη σιωπή ή έδωσαν θρησκευτικό χαρακτήρα. Τελευταία, προσπαθούν να τη διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη με το σύγχρονο όπλο της σύγχυσης, επιλέγοντας αυτήν την ιστορική μέρα, για να παρουσιάσουν εκδηλώσεις με θέματα άσχετα με την ιστορική επέτειο. Προσβάλλουν κι ασεβούν στην ιερή μνήμη των τιμημένων νεκρών μας, για να τιμήσουν Έλληνες κι Ευρωπαίους παράγοντες και αξιωματούχους, θεωρώντας ότι το αίμα, τα δάκρυα, οι αγώνες και η προσφορά ενός ολόκληρου νησιού δεν έχουν καμιά σημασία, μπροστά στις σκοπιμότητες ματαιόδοξων πολιτικών.

    Οι πατέρες και οι παππούδες μας πριν μερικές δεκαετίες πρόσφεραν τα πάντα γι’ αυτόν εδώ τον τόπο και δόξασαν τη Σκιάθο μέχρι τα πέρατα του κόσμου, αφού πρέσβεις ακόμη κι από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ήρθαν να τιμήσουν την προσφορά των κατοίκων στον αντιφασιστικό αγώνα. Μόνο η επίσημη Σκιάθος, ακολουθώντας τη μικρόψυχη πολιτική του ελληνικού κράτους, επιλέγει τη σιωπή, ακόμη και γι’ αυτή την κορυφαία επέτειο της νεότερης ιστορίας μας. Η επίσημη Σκιάθος εξακολουθεί να τιμά και να έχει για κεντρικούς της δρόμους ονόματα, συνδεμένα με το εμφυλιοπολεμικό μίσος.

    Τιμούμε τους νεκρούς συμπατριώτες μας της Κατοχής, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,  όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι να τους τιμούμε. Δικαιώνοντας τη θυσία τους, κρατώντας ζωντανά τα οράματά τους, συνεχίζοντας τον δικό τους αγώνα, που είναι και δικός μας: για ελεύθερη, δημοκρατική πατρίδα, με τον λαό ευτυχισμένο και νοικοκύρη στον τόπο του.

    Τιμή και δόξα στους αγωνιστές, τους αθάνατους νεκρούς της Εθνικής μας Αντίστασης.

 

Η Κ.Ο.Β. Σκιάθου του ΚΚΕ


Αποτέλεσμα εικόνας για κκε

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση