αρχική σελίδα κοινωνία Πάνω από τις στάχτες... ( Η ουσία της απερίγραπτης τραγωδίας που πλήττει τη χώρα μας...)

Δημοφιλή

Πάνω από τις στάχτες... ( Η ουσία της απερίγραπτης τραγωδίας που πλήττει τη χώρα μας...) PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας μας με αναδημοσίευση αποσπασμάτων του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (του Σαββατοκύριακου 4-5/8/2018)   
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 20:40
Αποτέλεσμα εικόνας για πυρκαγιά στην ανατολ. αττική

    Συμπληρώθηκαν  ήδη 15 μέρες αγαπητοί φίλοι της sispirosi.gr, από τη φοβερή εκείνη μέρα της Δευτέρας, 23 του Ιούλη 2018, που η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική κατέκαψε πολλές δεκάδες συνανθρώπους μας και μετέτρεψε σε στάχτη τα σπίτια και το βιος χιλιάδων άλλων μεροκαματιαρηδων και μισθοσυντήρητων συμπολιτών μας, που κατοικούσαν την περιοχή της τραγωδίας, αλλά και τη Δυτική Αττική (Κινέττα-Άγιοι Θεόδωροι,) όπου ευτυχώς δεν θρηνήσαμε άλλους αδικοχαμένους ανθρώπους.
     Η ιστοσελίδα μας με δέος, αλλά και με την οργή και την αγανάκτηση που ένιωσε τούτες τις μέρες όλος ο ελληνικός λαός, παρακολούθησε τα γεγονότα και όσα ακολούθησαν, με τη διαρκή εδώ και πολλές μέρες απόπειρα "καταλογισμού των ευθυνών" για την τραγωδία στο Μάτι...Αποτέλεσμα εικόνας για πύρινος εφιάλτης στην ΑΤΤΙΚΗ


    Εμείς, σεβόμενοι πρώτα απ' όλα το αβάσταχτο πένθος των οικογενειών που θρηνούν τους νεκρούς τους, δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια να γίνουμε μέρος του πολιτικάντικου αστικού καυγά των αστικών "ΜΜΕ" για τις όποιες προσωπικές ευθύνες ή την "ανικανότητα" ορισμένων ή πολλών κρατικών και "τοπικών" αξιωματούχων.
     Αφού ενώσουμε τη φωνή μας και τη όποια αναγνωσιμότητάμας με τη διαρκή προσπάθεια των ταξικών συνδικάτων και των φορέων του Λαϊκού Κινήματος της χώρας μας που συγκεντρώνουν συνεχώς βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους αδελφούς μας,

( στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ και στο Στέκι Αλληλεγγύης στη λεωφόρο Μαραθώνος 33 στη Νέα Μάκρη

τηλέφωνα:    6977120661, 6984928944, 6986659312 )

  θα σας παραθέσουμε απλώς σήμερα ένα μικρό απόσπασμα από το κεντρικό άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σαββατοκύριακου (4-5 Αυγούστου 2018, σελ. 3 της εφημερίδας) το οποίο και συνοψίζει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την πραγματική αιτία της μεγάλης συμφοράς που βρήκε τον τόπο μας.


Γράφει λοιπόν ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, αποδίδοντας την πραγματική ουσία της υπόθεσης:Αποτέλεσμα εικόνας για πύρινος εφιάλτης στην ΑΤΤΙΚΗ
" Πάνω από τις στάχτες...

     Το «προαναγγελθέν έγκλημα» που ζήσαμε και ζούμε εδώ και περίπου δύο βδομάδες στην Ανατολική Αττική, με τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά και τους δεκάδες νεκρούς, είναι φυσικό να γεμίζει πόνο, οργή, θυμό και αγανάκτηση. Παρ' όλα αυτά, είναι κρίσιμο σε τέτοιες συνθήκες να κοιτάς την πραγματικότητα κατάματα, να την συνειδητοποιείς.

Προφανώς για το καταστροφικό αποτέλεσμα συντέλεσαν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Ομως, γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια ώστε μέσα από την απαρίθμηση και την περιγραφή τους να φανεί λίγο - πολύ το αποτέλεσμα ως μοιραίο, ως κάτι αναπόφευκτο, σαν να συνωμότησε το σύμπαν προκειμένου να γίνει αυτή η καταστροφή και να χαθούν τόσοι άνθρωποι. Τα πράγματα βεβαίως και δεν είναι έτσι. Την πραγματική και αληθινή αιτία αυτής της καταστροφής πρέπει να την δούμε πιο καθαρά και ουσιαστικά.

    Ένα κράτος που λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο, με πρώτη προτεραιότητα το πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, που κάθε έργο, χωροταξικό σχέδιο, νομοθεσία που θεσπίζεται έχει τη σφραγίδα αυτών των συμφερόντων, που καλείται να ιεραρχήσει τις δαπάνες του με κριτήριο το πώς θα εξοικονομήσει στήριξη για τα επενδυτικά σχέδια, που ενισχύει μηχανισμούς και δυνάμεις για την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά αποδυναμώνει την Πυροσβεστική, που δαπανά τεράστια ποσά σε στρατιωτικές δαπάνες με ΝΑΤΟικά κριτήρια, ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία, την υπεράσπιση των κατοίκων από τις επιπτώσεις καταστάσεων που το ίδιο τροφοδοτεί με την πολιτική του, με τη δράση του.

    Δηλαδή, αποδεικνύεται και από αυτό το τραγικό γεγονός ότι δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε.

    Δεν μπορεί, από τη μια, να νομοθετείς και να διαμορφώνεις χωροταξικό σχέδιο με κριτήριο ότι η γη είναι εμπόρευμα, να ανοίγεις το δρόμο για αλλαγές χρήσης γης, να ανοίγεις την όρεξη σε επιχειρηματικά σχέδια σε φιλέτα γης και μετά να λες και να αναρωτιέσαι ποιος οπλίζει τους επίδοξους εμπρηστές.

    Δεν μπορεί να μειώνεις διαρκώς δαπάνες για την πυροπροστασία, ιεραρχώντας άλλες προτεραιότητες, πιο αποδοτικές για το κεφάλαιο, να προσπαθείς να «βγάλεις» την αντιπυρική περίοδο με έκτακτους και συμβασιούχους, να έχεις μια υποδομή απαρχαιωμένη, να μην παίρνεις κανένα μέτρο εκπαίδευσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες περιοχές και να αναρωτιέσαι γιατί η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το πύρινο μέτωπο.

    Δεν είναι ούτε κακοδαιμονία ούτε ανικανότητα ούτε ανοργανωσιά. Είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών. Οχι βεβαίως γιατί κάποιοι δεν νοιάζονται αν καίγονται άνθρωποι και οι περιουσίες τους, αλλά γιατί με βάση τα κριτήρια και την πολιτική τους πράξη, η ανθρώπινη ζωή «ζυγίζει» λιγότερο σε σχέση με τα διάφορα «αναπτυξιακά» και επενδυτικά σχέδια.

    Έτσι, λοιπόν, αυτό που τους μένει είναι η «πολιτική διαχείριση» του ζητήματος. Πώς δηλαδή η οργή, η αγανάκτηση, η διαμαρτυρία θα μείνουν εντός πλαισίου, θα προσανατολιστούν στην ανικανότητα θεσμών, προσώπων, μηχανισμών, στην ανευθυνότητα υπουργών, θα χρεωθούν στη μια ή στην άλλη πολιτική δύναμη... Αλλά ποτέ μα ποτέ στον ταξικό χαρακτήρα του κράτους. Ποτέ μα ποτέ στον ταξικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων και των κομμάτων που βρίσκονται στη διακυβέρνηση.(...)"

 

     Αυτά γράφει η εφημερίδα του ΚΚΕ, η μόνη εφημερίδα που από την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα στις πραγματικές του βάσεις. Και νομίζουμε ότι είναι αρκετά για κάθε νοήμονα και φιλότιμο άνθρωπο του μόχθου για να καταλάβει, να βγάλει τα συμπεράσματά του και κυρίως να πάρει τις αποφάσεις του, παλεύοντας οργανωμένα, μαζί με ολόκληρη την εργατική τάξη και το λαϊκό μας κίνημα, για μια νέα κοινωνία, όπου δεν θα υπάρχει πια κανένα "οικονομικό συμφέρον" που να πυρπολεί δάση, σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

     Κλείνοντας αυτές τις σημερινές μας επισημάνσεις θα υπενθυμίσουμε απλώς τα διεκδικητικά αιτήματα που έθεσε το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της τραγωδίας.


     ΤΟ ΚΚΕ και στη βουλή αλλά κυρίως μέσα στο ίδιο το λαϊκό κίνημα προβάλλει και διεκδικεί:

 

" 1. Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

3. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

4. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

5. Την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

6. Να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, να υπάρξει:

  • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους, λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρης διαγραφή των δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, για την κύρια και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες:

-- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής.

Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

-- Άμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.

--Άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.".

.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ τομεακη επιτροπή ευβοιας


     Επικροτούμε απολύτως και καλούμε όλο το Λαό μας, μαζί με την αναμφισβήτητη αλληλεγγύη του στους πυροπλήκτους, που πλούσια δίνει καθημερινά από το υστέρημα του πορτοφολιού  του, αλλά από της καρδιάς του το περίσσεμα, να παλέψει ασυμβίβαστα  για να γίνουν πράξη τα αυτονόητα.
     Αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι.

Η Συντακτική Επιτροπή της sispirosi.gr
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση