αρχική σελίδα κοινωνία Μια πρώτη νίκη! Ο αγώνας όμως συνεχίζεται, μέχρι την οριστική κατάργηση της καύσης στερών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλών από το τσιμεντάδικο του Βόλου και από κάθε άλλο παρόμοιο εργοστάσιο!

Δημοφιλή

Μια πρώτη νίκη! Ο αγώνας όμως συνεχίζεται, μέχρι την οριστική κατάργηση της καύσης στερών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων υλών από το τσιμεντάδικο του Βόλου και από κάθε άλλο παρόμοιο εργοστάσιο! PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας (και με επιλογικό σχόλιο της ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ μας ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ)   
Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 11:13

Αποτέλεσμα εικόνας για αγετ ηρακλης βολος  Αποτέλεσμα εικόνας για Όχι στην καύση rdf


  Από τη   Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας  εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την προχτεσινή απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου Θεσσαλίας να αρθεί η άδεια που είχε δοθεί στην πολυεθνική γαλλική επιχείρηση LAFARGE για να καίει ....τόνους και τόνους καρκινογόνου σκουπιδαριού στο Βόλο, ώστε να δουλεύει τις μηχανές του  το τσιμεντάδικο (το γνωστό από το παρελθόν ως "ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ").

 

  Αποτέλεσμα εικόνας για λαικη συσπειρωση θεσσαλιας

  Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, σταθερά και επίμονα αγωνίζονται ενάντια στην   καύση   στερών   αποβλήτων   και   επικίνδυνων   υλικών   από   εργοστάσια, προκειμένου   να   εξυπηρετηθεί   η   δίψα   για   όλο   και   μεγαλύτερα   κέρδη   των καπιταλιστών,   κόντρα   στο   νομοθετικό   πλαίσιο   της   Ε.Ε   και   των   αστικών κυβερνήσεων της χώρας μας, που τους το επιτρέπει θυσιάζοντας την υγεία και την ζωή των κατοίκων ολόκληρων περιοχών.

    Αυτό   κάνουμε   ανυποχώρητα   και   στην   περίπτωση   της   τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ στο Βόλο, που καίει σκουπίδια, RDF/SRF, ΠΕΤ-ΚΟΚ, υποστηρίζοντας ενεργά και   την   δράση   των   ταξικών   εργατικών   σωματείων   και   μαζικών   φορέων   της Μαγνησίας. Οι   δυνάμεις   του   ΚΚΕ   ήταν   εκείνες   που   αποκάλυψαν   τις   απαράδεκτες περιβαλλοντικές μελέτες, έκαναν γνωστό   στις  λαϊκές οικογένειες το έγκλημα   που συντελείται   στην   πόλη   του   Βόλου.   Απέδειξαν   ότι   οι   κυβερνήσεις,   τόσο   οι προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν κοινή στάση στο ζήτημα, η τωρινή συνέχισε τις απαράδεκτες παραχωρήσεις στην εταιρία από εκεί που τις άφησαν οι άλλες. Μαζί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου, όλοι με μοιρασμένους ρόλους βάζουν τα κέρδη της πολυεθνικής πάνω από τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της πόλης.

    Στην   συνεδρίαση   του   Περιφερειακού   Συμβουλίου   Θεσσαλίας   (4/4/2018),   η Λαϊκή   Συσπείρωση, επανέφερε   ακόμα   μια   φορά   με   επερώτηση   -   παρέμβαση   των συμβούλων   της,   το   μεγάλο  πρόβλημα   της   καύσης   στερεών   αποβλήτων   από   την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ στο Βόλο, ζητώντας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

     Να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της, σταματώντας να κρύβεται πίσω από την κυβέρνηση, που ασφαλώς έχει την πρώτη ευθύνη, προκειμένου να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ–ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ.

    Να τροποποιήσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και να απαλείψει κάθε σχεδιασμό για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη βιομηχανία για καύση.

     Να   πάρει   πρωτοβουλίες   για   να   ανακληθούν   και   να   ακυρωθούν   οι   μελέτες περιβαλλοντικών   επιπτώσεων   που   αδειοδοτούν   την   καύση   και   τη   μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ. Να πάρει πρωτοβουλίες για να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ–ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

     Να παρέμβει για να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη   του   κράτους   για   την   προστασία   της   δημόσιας   υγείας,   του   χερσαίου   και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

    Χρειάστηκε να γίνει η επερώτηση από τους συμβούλους του ΚΚΕ που είναι εκλεγμένοι   με   το   ψηφοδέλτιο   της   Λαϊκής   Συσπείρωσης   και   η   κινητοποίηση  τωνταξικών   εργατικών   σωματείων   και   φορέων   της   Μαγνησίας,   για   να     κάνει   η  Περιφερειακή   Αρχή   αυτήν   την   αναδίπλωση   και   να   δηλώσει   ότι   αίρει   την προηγούμενη θετική της απόφαση που επέτρεπε στην ΑΓΕΤ να καίει  SRF  και το Περιφερειακό   Συμβούλιο   αποφάσισε   ομόφωνα   στην  ανάκληση   της   γνωμοδοτικήςαπόφασης   που   είχε   πάρει   κατά   πλειοψηφία   το   2013   για   τις   περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση υλικών της ΑΓΕΤ στο Βόλο.

   Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην πάλη των ταξικών εργατικών σωματείων και των κατοίκων του Βόλου, που αγωνίζονται ενάντια στην καύση αποβλήτων από την  ΑΓΕΤ και κάθε άλλη μονάδα.

    Δεν πρέπει όμως να υπάρχει καμία επανάπαυση. Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ξανακούσει   μεγάλες   κουβέντες   από   τον   Περιφερειάρχη   και   την   πλειοψηφία   του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι πριν λίγους  μήνες από το Βόλο, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Αγοραστός ανέβηκε «στα κεραμίδια», με ανέξοδες δηλώσεις,  που  την   επόμενη εξανεμίστηκαν   κάτω από  τη δικαιολογία ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης».

    Έτσι και τώρα, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε   ραδιόφωνο   του   Βόλου   δήλωσε   ότι:   «Εμείς   εκτελούμε   το   νόμο   και   κάνουμε ελέγχους. Δεν έχουμε δυνατότητα να πούμε στη βιομηχανία να κάψει συγκεκριμένα καύσιμα. Μπορεί να μη μας αρέσει κάτι, αλλά δεν μπορούμε να το απαγορέψουμε», νίπτοντας τας χείρας για άλλη μια φορά. Ο «νόμος» που ο κ. Αγοραστός δηλώνει πως η Περιφέρεια τηρεί, είναι εκείνος που δίνει τη δυνατότητα στην ΑΓΕΤ να καίει τα σκουπίδια της μισής Ε.Ε. και να γεμίζει διοξίνες και επικίνδυνα αέρια το Βόλο.

    Οι έλεγχοι   με   βάση   αυτή   τη   «νομιμότητα»   όσοι   και   αν   είναι,   θα   βγάζουν   πάντα «σύννομες» τις εκπομπές αερίων. Σε τελική  θα  βγάζουν «σύννομο» το στόχο της εταιρίας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία της σε βάρος του λαού της πόλης.

    Όσοι   λοιπόν,   βγαίνουν   και   μιλάνε   με   πύρρειους   τίτλους   για   «νίκη»   στο Περιφερειακό   Συμβούλιο   και   δεν   χάνουν   ευκαιρία   να   «ευχαριστούν»   τον Περιφερειάρχη,   τελικά  συμβάλλουν  να συσκοτίζονται  οι  ένοχοι, να  καλλιεργείται επανάπαυση στον κόσμο. Θυμίζουμε εξάλλου, ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής για τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής SRF/RDF σχεδόν σε κάθε Δήμο.

    Το   πρόβλημα   λοιπόν,   εξακολουθεί   να   υφίσταται   αφού   η   εταιρεία   έχει   στο πλευρό της την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και τους τοποτηρητές της, την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας και τη Δημοτική Αρχή Βόλου.

    Ο αγώνας των εργατικών σωματείων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας, πρέπει να έχει στο επίκεντρο:  Την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και απάλειψη κάθε σχεδιασμού για παραγωγή υλικών για καύση και διάθεσή τους στη   βιομηχανία   για   καύση,   όπως   χιλιάδων   τόνων   SRF/   RDF   στις   Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας,και αυτά να καίγονται στις βιομηχανίες, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ.

    Την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

    Την διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που θα συγκρούεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει», του   καθορισμού   των   ορίων   ρύπων   με   κριτήριο   την   ανταγωνιστικότητα   και κερδοφορία των μονοπωλίων όπως ρητά και κυνικά ομολογεί η Ε.Ε. Στη βάση αυτή να   ενταθούν   οι   έλεγχοι   από   την   Περιφέρεια   και   την   κυβέρνηση   στις   ρυπογόνες επιχειρήσεις   με   κριτήριο   την   προστασία   της   δημόσιας   υγείας,   του   χερσαίου   και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

    Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση της  καύσης  στερών αποβλήτων  και  άλλων   επικίνδυνων   υλών   για   την υγεία του λαού και καλεί το εργατικά σωματεία, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς και τους κατοίκους τόσο της Μαγνησίας όσο και όλης της Θεσσαλίας, να κάνουν το ίδιο.


Σχετική εικόνα


Αντί επιλόγου και ως γενικό συμπέρασμα

    Η sispirosi.gr χαιρετίζει με ικανοποίηση τον αγώνα που έδωσε και δίνει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση ενάντια στην ασύδοτη κερδοσκοπική επιδίωξη των γάλλων καπιταλιστών να πνίξουν τη Μαγνησία στον καρκίνο, στις διοξίνες και στα φουράνια,καίγοντας -με τις ευλογίες της ΣΥΡΙΖοκυβέρνησης- τα σκουπίδια ως καύσιμο κίνησης του τσιμεντάδικου.
     Συμπαρίσταται ολόθερμα σε όλους τους φορείς του Βόλου που πραγματικά αγωνίζονται ώστε να μην περάσει ούτε το σχέδιο της σημερινής "δημοτικής αρχής" της πόλης, που επιδιώκει να φτιάξει αυτή εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδοκαυσίμων για το τσιμεντάδικο.
     Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα μας  καλεί το λαό της Μαγνησίας να δει και να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από την τρέχουσα  συγκυρία για τα πλέον ύπουλα τσιράκια της γαλλικής πολυεθνικής κερδοσκοπικής εταιρίας, για κάποιους πασίγνωστους και μη εξαιρετέους "πρόθυμους κράχτες" των θανατερών κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων της ιδιοχτησίας του τσιμεντάδικου. Μιλάμε  φυσικά όχι μόνο για το διαβόητο τσιπρο-υπουργό  αδειότησης σκουπιδοκαύσεων, δηλαδή το Φάμελλο, αλλά -συνάμα με δαύτον  και πριν από δαύτον- για κείνους τους αντιδραστικούς εργατοκάπηλους που κυκλοφορούν ακόμη στο Βόλο με τίτλους "εργατικούς",  (τωρινή διοίκηση του "Εργατικού Κέντρου" Βόλου και αντίστοιχη διοίκηση του "εργατικού σωματείου" του τσιμεντάδικου) και σπέρνουν την τρομοκρατική προπαγάνδα της γαλλικής πολυεθνικής, ότι αν πάψει να μας πνίγει στον ...καρκίνο θα μειωθουν τα κέρδητά της και θα "αναγκαστεί" να  βάλει "λουκέτο στο μαγαζί", πετώντας τους εργάτες στην πείνα και την εξαθλίωση.
  Οι αντιδραστικοί εργατοκάπηλοι του Βόλου μάς θυμίζουν τους αντίστοιχους εκείνους λακέδες της καναδέζικης πολυεθνικής επιχείρησης χρυσού στη Χαλκιδική, εκείνους που έσερναν τους εργάτες των εξορύξεων σαν τα πρόβατα, να ...βελάζουν υπέρ των συμφερόντων της πολυεθνικής, αδιαφορώντας για την καταστροφή του τόπου... Τale quale είναι και τούτοι εδώ και ακόμα χειρότεροι, γιατί στη περίπτωσή μας η βρώμα και ο θάνατος από τα καμένα σκουπίδια ήδη ζέχνουν και θερίζουν αλύπητα. Πρώτη σε θανάτους από καρκίνο είναι ήδη τούτη δω η πόλη και πού είστε ακόμη!...

     Έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν  οι εργάτες ότι στο χέρι τους είναι να πετάξουν έξω από το τσιμεντάδικο τα καπιταλιστικά πιράνχας και να μετατρέψουν το εργοστάσιο αυτό μαζί με όλη την υπάρχουσα βιομηχανία  της χώρας μας  σε παλλαϊκή ιδιοχτησία, ενταγμένη στην προγραμματισμένη σοσιαλιστική ανάπτυξη  της Ελλάδας, με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα του λαού μας, τη ζωή, την υγεία, την πρόοδο της ζωής του.  Τότε και μόνο τότε θα εξασφαλιστεί και η εργασία και η ποιότητα ζωής ΟΛΩΝ των εργαζομένων αυτού του τόπου!

    Και για να  το πετύχουν αυτό, πρέπει συνειδητά να δώσουν τη μάχη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, για μια νέα λαοκρατούμενη-σοσιαλιστική Ελλάδα.
    
Πρώτη προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω από τη σημερινή πρώτη-μερική νίκη και για να αρχίσουμε να έχουμε κι άλλες νίκες,στην κατεύθυνση της οργάνωσης των δυνάμεων της επαναστατικής συντριβής του βρυκολακιασμένου καθεστώτος των καπιταλιστών κερδοσκόπων, που σκορπάνε παντού το θάνατο, είναι το ταχύτατο  σάρωμα -μια για πάντα- όλης  της αντιδραστικής-προδοτικής εργατοπατερίας και το πέρασμα όλων των εργατικών σωματείων και συνδικάτων στα στιβαρά και τίμια χέρια του ταξικού εργατικού κινήματος.

Η Συντακτική Επιτροπή της sispirosi.gr
6-4-2018


Αποτέλεσμα εικόνας για Όχι στην καύση rdf

 

Σχόλια  

 
+2 #1 Ο νόμος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι σύμμαχοί τουΓιώργος Καραστατήρας 07-04-2018 11:19
Οι απολογητές της οικονομίας της αγοράς, όπως οι διάφοροι 'Αγοραστοί' που διοικούν κρατικές δομές, υπερασπιζόμενοι (αυτό που λένε: υπέρ βωμών και εστιών!) και προστατεύοντας την οικονομία της αγοράς, χρησιμοποιούν τους 'νόμους' αυτούς που επικαλούνται, υπενθυμίζοντας στο λαό ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και ποιοι τα υποζύγια.
Η χειρότερη πάστα όμως πολιτικών είναι το σύνολο αυτών που 'νόμιμα' αντιπροσωπεύουν τους εργάτες, είναι η 5η φάλαγγα στις τάξεις του λαού, που πρέπει πρώτη από όλα να ξεκαθαρίσει η οργανωμένη δύναμη του λαού.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση