αρχική σελίδα παιδεία "Σκέψεις για την εκπαίδευση" η εργασία ενός μαθητή Γ΄ Γυμνασίου

Δημοφιλή

"Σκέψεις για την εκπαίδευση" η εργασία ενός μαθητή Γ΄ Γυμνασίου PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ (ΕΠΙΛΟΓΗ και σχολιασμός κειμένου από τον Γιώργο Καραστατήρα.)   
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 16:29

  Αποτέλεσμα εικόνας για εκπαιδευση     Αποτέλεσμα εικόνας για εκπαιδευση

   Αφιερώνεται σε όλους όσοι προωθούν το λεγόμενο "νέο σχολείο". Της "αγοράς", προσθέτουμε εμείς.

Το ξέρουν άλλωστε ότι γίνεται αντιληπτή η απάτη που έχουν στήσει εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό τον οποίο έχουν αλλώσει για λογαριασμό ανομολόγητων αφεντάδων τους, από τους οποίους περιμένουν να πάρουν τις υποτροφίες της αναγνώρισης της δουλειάς τους, στη δύσκολη επιχείρηση υποταγής του ανθρώπου στην εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα.

Το θέμα μπήκε σαν εργασία στο σπίτι:

«Σκέψεις για την εκπαίδευση»

«Ο ρόλος της εκπ/σης για την υπόθεση της ειρήνης:

  • Τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
  • Τι κάνει η εκπαίδευση, όπως τη γνωρίζω, όσον αφορά την ειρήνη στις μέρες μας;
  • Τι θα μπορούσε να κάνει;»

 

Η ανάπτυξη του θέματος από τον μαθητή:

   Οι δύο τελευταίοι αιώνες (20ος και 21ος) μπορεί να ήταν οι «χρυσοί αιώνες» όσον αφορά την τεχνολογία, την επικοινωνία και τη μόρφωση (εκπαίδευση). Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν ήταν χρυσοί και για την ειρήνη;

   Παρ’ όλο που το επίπεδο μόρφωσης σημείωσε άνοδο απ’ ότι φαίνεται, δεν κατάφερε όμως να αποτρέψει τους πολέμους. Υπήρχαν τεράστιες απώλειες όχι μόνο υλικές αλλά και ανθρώπινες ζωές.

   Για να επιτευχθεί κάτι από την εκπαίδευση, το οποίο να είναι και θετικό ως προς την ειρήνη, κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, όχι εύκολα τουλάχιστον. Τα παιδιά για να υποστηρίξουν την ειρήνη πρέπει να έχουν παραδείγματα στα οποία να μπορούν να μοιάσουν (πχ ένα μεγάλο ειρηνιστή) ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν.

   Η εκπαίδευση παίζει μεγάλο ρόλο στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά ενός μαθητή. Ανάλογα με τις αρχές που παίρνει ένας μαθητής από το σχολείο, θα είναι υποστηρικτής της ειρήνης ή του πολέμου και της βίας στο μέλλον.

   Στα σχολεία θα έπρεπε να διδάσκεται η αρχαία ιστορία και οι σοφοί του έθνους. Τώρα λίγα παιδιά τους ξέρουν, μάλιστα τα περισσότερα. Επειδή κάποια στιγμή αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, ή κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο κάποιος να πει πώς να επιτευχθεί ειρήνη μέσον της εκπαίδευσης. Τα τελευταία 50 χρόνια από τα σχολεία τα περισσότερα παιδιά που βγαίνουν, βγαίνουν θηρία. Με λίγα λόγια δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει. Τα βιβλία πρέπει να αλλάξουν, να γράφουν μέσα την αλήθεια και όχι να προσπαθούν να την ξεριζώσουν από εμάς. Για παράδειγμα το ελληνικό είναι χριστιανικό αν όλοι στην Ελλάδα, πραγματικά χριστιανοί όμως και όλοι αυτοί τους τα μαθαίνουν στο σχολείο θα ήταν το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και όλοι θα ήθελαν ειρήνη.

   Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν καταπίεση το να σου επιβάλλουν να μάθεις για τη θρησκεία σου. Τα παιδιά στο Ισλάμ τι θα έπρεπε να λένε δηλαδή; Αυτοί έχουν διαβάσει όλο το κοράνι από μικρή ηλικία με ή χωρίς τη θέλησή τους. Κανόνες είναι αυτοί, τι να κάνουν, ή μάλλον τι μπορούν να κάνουν;

   Το μάθημα της ιστορίας και των θρησκευτικών κατά κύριο λόγο, θα έπρεπε να διδάσκονται πιο πολύ και με ολοκληρωμένη την αλήθεια, όχι τη μισή, χωρίς ψέματα.

   Η εκπαίδευση όπως την ξέρω, δεν μπορούσε να είναι χειρότερα. Αν και δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς το πώς μπορεί να πάει καλύτερα, είναι γιατί δεν ξέρω ακριβώς.

   Στο σημείο που έχουμε φτάσει καμιά μεταρρύθμιση δεν μας σώνει, η εκπαίδευση είναι σάπια, κάτι σάπιο όσο και να προσπαθείς να το κρύψεις κάποια μέρα θα εμφανιστεί. Για να αλλάξει πρέπει να γίνει από την αρχή.

   Μόνη της η εκπαίδευση τίποτα, αυτοί που τη διαχειρίζονται κάνουν ανάλογα με το σκοπό που θέλουν να πετύχουν. Αντί από τα σχολεία να βγαίνουν κοινωνικοποιημένοι άνθρωποι, βγαίνουν θηρία ακανόνιστα και άλογα. Ζώα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.

   Το ξέρω βγήκα λίγο εκτός, αλλά είναι θέμα αυτό!

   Αφού το ξέρετε ότι όλα χάλια, ελάχιστοι είναι οι καλοί (είστε και σεις μέσα..)

ΟΛΑ ΣΑΠΙΑ ΣΟΥ ΛΕΩ, ΟΛΑ.

Θέλω να γράψω και άλλα, αλλά είναι πάρα πολλά και δεν χωράει!!

Αποτέλεσμα εικόνας για εκπαιδευση