αρχική σελίδα πολιτική ΚΚΕ: Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Άμεσος ο κίνδυνος όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο! ...

Δημοφιλή

ΚΚΕ: Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Άμεσος ο κίνδυνος όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο! ... PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την πολιτική
Συντάχθηκε απο τον/την Από το ΚΚΕ και τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, με σύντομο εισαγωγικό σχόλιο της ιστοσελίδας μας.   
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 21:33
   Αποτέλεσμα εικόνας για επεισόδιο στα ίμια
  Φωτογραφία: Dailysabah

 Δημοσιεύουμε στη sispirosi.gr την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ και τη σχετκή δήλωση του γενικού Γραμματέα του, Δημήτρη Κουτσούμπα, αναφορικά με το προχτεσινό πολύ σοβαρό επεισόδιο που δημιουργήθηκε στα Ίμια, από τους στρατιωτικούς εντολοδόχους του τουρκικού επεκτατισμού. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως βαίνουσα προς εξομάλυνση, το εργατικό-λαϊκό μας κίνημα, ολόκληρος ο εργαζόμενος ελληνικός πρέπει να  επαγρυπνεί. Και φυσικά να μη δείξει την παραμικρή εμπιστοσύνη στα παραμύθια για τον δήθεν ειρηνευτικό ρόλο που -τάχα- θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ και η Ευρωένωση, δηλαδή οι κυριότεροι εμπρηστές του ιμπεριαλιστικού πολέμου

   
Η τουρκική επιθετικότητα -και στο χώρο του Αιγαίου- είναι "βούτυρο στο ψωμί του αμεερικάνικου ιμπεριαλισμού, που βρίσκει αφορμή από τις παρόμοιες αμφισβητησεις των συνόρων, που προβάλλουν τέτοια κοράκια, σαν τους δυνάστες της Τουρκίας, για να απλώνει τα πλοκάμια της δικής του επικυριαρχίας στην περιοχή μας. Ποιος ξεχνά ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, από κοινού με τους ψευτοσοσιαλιστές λάκέδες του κεφαλαίου Σημίτη και Πάγκαλο, επέβαλαν το "γκριζάρισμα" της περιοχής των Ιμίων το 1996, μετά την προβοκατόρικη δράση των Τούρκων επεχτατιστών; Και ποιος αλήθεια, μπορεί σήμερα να έχει εμπιστοσύνη στους "Τσιπροκαμμένους", που μέχρι σήμερα έχουν γίνει χαλί και "ξεσκονόπανο" των Γιάγκηδων, προωθώντας όλα τους τα σχέδια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων;
   Κι αντίστοιχα, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει και  στην παρούσα και σε κάθε αστική κυβέρνηση, που αναγόρευσε την "Ε.Ε" ως υπέρτατη επικυρίαρχη σε οποιαδήποτε πολιτικο-οικονομική εξέλιξη αυτού εδώ του τόπου, και το τις διαβόητες συνθήκες της ως υπεράνω ακόμα κι αυτού του ελληνικού αστικοδημοκρατικού συντάγματος; Ποιος μπορεί να έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη σε μια ξεσαλωμένη για κέρδητα εξαρτημένη ως τα μπούνια κυρίαρχη αστική τάξη, που επανειλημμένα στην Ιστορία μας έχει ξεπουλήσει το λαό και τη χώρα για να εξακολουθεί η ίδια να λυμαίνεται την εξουσία;  Μόνο ο εργαζόμενος Λαός μας είναι σε θέση να υπερασπίσει αποφασιστικά και τη χώρα μας και την ειρήνη στην περιοχή μας, μαζί με τους άλλους λαούς, με τους οποίους, στην πραγματικότητα, τίποτε δεν μας χωρίζει!
   Ας λάβουμε λοιπόν πολύ σοβαρά υπόψη μας τις επισημάνσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και ας είμαστε πανέτοιμοι για να αποτρέψουμε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιζήμιες εξελίξεις για τη χώρα, το λαό μας και όλους τους γειτονικούς λαούς.
15-2-2018
Η Συντακτική Επιτροπή της www.sispirosi.gr

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ τομεακη επιτροπή ευβοιας

 


  Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

 για το επεισόδιο στα Ίμια   (13-2-2018)

   Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα κι αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς

Εμφάνιση της εικόνας προέλευσης

  Δήλωση του ΓΓ. της ΚΕ του ΚΚΕ   (14-2-2018)

   Τα τελευταία γεγονότα, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

   Πριν την προχθεσινή σύγκρουση του τουρκικού σκάφους, είχαμε:

  • Συνεχή αποκλεισμό νησίδων από τουρκικά πλοία

  • Παραλίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική πυραυλάκατο

  • Παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό Άμυνας.

  • Επίσης απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

   Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα "έρευνας και διάσωσης", συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα.

    Όπως επισήμανε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Μογκερίνι, το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την ίδια στιγμή βέβαια που, όπως όλοι ξέρουμε, στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟϊκη δύναμη.

    Για μια ακόμα φορά δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και η αναβάθμιση των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας για το λαό μας, εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, αλλά μόνο παράγοντα όξυνσης, παραπέρα κινδύνων και πολεμικών εμπλοκών.


Τέλος, η ιστοσελίδα μας παραθέτει το παρακάτω πρωτοσέλιδο άρθρο  του  σημερινού  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  σχετικά με το θέμα:  


Διεμβολισμοί

    Ούτε δύο μήνες δε χρειάστηκε να περάσουν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, για να επιβεβαιωθεί με το νέο σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια και με όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ ότι η επίσκεψη που οργάνωσε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτέλεσε «πάτημα» για την αναβάθμιση των πάγιων αμφισβητήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και αλλού.

    Ακόμα πιο πέρα, τα περιστατικά αυτά, όπως κι άλλα που έχουν μεσολαβήσει, «διεμβολίζουν» την προπαγάνδα κυβέρνησης και αστικών επιτελείων ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ο ρόλος «σημαιοφόρου» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που διεκδικεί η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μπορούν τάχα να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τους λαούς, ή να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

   Το μόνο που έρχεται να «διασφαλίσει» η τέτοια εμπλοκή είναι τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας για τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της στην περιοχή, για ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στόχοι που «περπατάνε» αλλού σε ανταγωνισμό, αλλού σε συνεργασία με την τουρκική αστική τάξη.

    Ούτε οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στα κεφάλαια των δύο χωρών ούτε, βέβαια, η συνύπαρξη των δύο κρατών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, αμβλύνουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

    Το «γκριζάρισμα» άλλωστε του Αιγαίου προχωρά εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενώ ούτε η μετατροπή του σε «ΝΑΤΟική θάλασσα», με την πρόσκληση της αρμάδας που περιπολεί κατά μήκος των τουρκικών ακτών ούτε, βέβαια, τα περί «συνόρων της ΕΕ» άμβλυναν τις πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

    Καθόλου τυχαία η κλιμάκωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, λίγο μετά την επίσκεψη - «τομή» του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, «δίνει τα ρέστα της» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, να προχωρήσουν οι διευθετήσεις με τις γειτονικές χώρες, ώστε να ανοίξει και από αυτήν την πλευρά ο δρόμος για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

    Στόχος που, όπως δηλώνουν ανοιχτά τα αστικά επιτελεία, «επιταχύνεται» μεταξύ άλλων και λόγω των «ρωγμών» στις σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, κι ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί την τουρκική επιρροή στην περιοχή, αλλά και την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ως «επιχείρημα» ότι οι διευθετήσεις αυτές πρέπει να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα.

    Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, σε συνέντευξη όπου ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα «γεωστρατηγικό μεντεσέ», ενέταξε μέσα στο ίδιο πλαίσιο και τους «φόβους» του για ένα πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο.

    Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η πηγή των κινδύνων και της κλιμάκωσης της έντασης δεν μπορεί να αναζητηθεί σε «ψυχολογικού τύπου» αναλύσεις περί Τουρκίας - «νευρικής δύναμης» ή σε δευτερεύουσες πλευρές, όπως τα περί «επικοινωνιακής διαχείρισης» των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα στην επέμβασή της στη Β. Συρία.

    Αντίθετα, πρέπει να αναζητηθεί στη «μεγάλη εικόνα» των ανελέητων ανταγωνισμών και «διεμβολισμών» των επιχειρηματικών ομίλων για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ο.κ., κυριολεκτικά βάζουν φωτιά σε Μ. Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο και Βαλκάνια, επαναχαράσσουν σύνορα με το αίμα των λαών, φουντώνουν αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς.

   Ακριβώς εκεί, στην καρδιά του προβλήματος, όπου βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση με την «ενεργότερη» εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρέπει να κατευθυνθεί η λαϊκή πάλη. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη των λαών και από τις δύο μεριές του Αιγαίου και ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οδηγούν στην αιματοχυσία των λαών. Η επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνει το ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 27 Φλεβάρη και 6 Μάρτη, αντίστοιχα, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό τέτοιο μήνυμα.

Από τη στήλη: Η  ΑΠΟΨΗ  ΜΑΣ

15-2-2018

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση