αρχική σελίδα κοινωνία Ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου... Ο λαός της Μαγνησίας πρέπει να ξεσηκωθεί και να την αποτρέψει.

Δημοφιλή

Ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου... Ο λαός της Μαγνησίας πρέπει να ξεσηκωθεί και να την αποτρέψει. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ   
Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 10:45
Αποτέλεσμα εικόνας για λιμανι βολου

 Από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση και του λιμανιού του Βόλου:
:

     Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στο πούλημα της λαϊκής περιουσίας. Μεταξύ των φιλέτων που “χαρίζει” στους επιχειρηματίες είναι τα λιμάνια της χώρας. Μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μεθοδικά, με την πρακτική της μερικής ή ολικής παραχώρησης ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει και δέκα λιμάνια της χώρας (Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας, Καβάλας) μεταξύ των οποίων είναι και το λιμάνι του Βόλου, των οποίων η κυριότητα των οργανισμών που τα διαχειρίζονται βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμβουλοι και πρόεδροι των οργανισμών λιμένων αναζητούν "παραχωρησιούχους" που θα αναλάβουν για πολλά χρόνια την εκμετάλλευση λιμενικών εγκαταστάσεων. Προσπαθούν να συγκαλύψουν το εγκληματική τους πολιτική εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων με το πρόσχημα ότι δεν ιδιωτικοποιούνται, αφού οι οργανισμοί λιμένων παραμένουν ιδιοκτησία δήθεν του δημοσίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμανι βολου

    Στο Βόλο, ύστερα και από την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, ο πρόεδρος του ΟΛΒ έχει στο φουλ τις μηχανές για τις “παραχωρήσεις”:

  • Τέρμιναλ: Χώρος 1.043 τ.μ. Κατατέθηκαν, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, ήδη τρεις προσφορές από το μάρκετ Bazaar, την τεχνική εταιρεία Sdeng και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ( Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία).

  • Προβλήτα 3: Χώρος έκτασης 17.135 τ.μ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του ΟΛΒ, εδώ και μήνες, ενημέρωσε τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ του Μάνεση και η εταιρία υπέβαλε αίτημα δημιουργίας εγκατάστασης υποδοχής του σκραπ, για πολυετή παραχώρηση της τρίτης προβλήτας.

  • Σιλό Λιμανιού: Η “EUROCEREALI HELLAS ΙΚΕ”, εταιρεία ελληνοϊταλικών συμφερόντων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει να λειτουργήσει το σιλό του λιμανιού, μέσα Φεβρουάριο. Η εταιρεία θα εγκατασταθεί στο Σιλό τον Φεβρουάριο, ενώ η χρονική διάρκεια της παραχώρησης είναι από 01/01/2018 έως και 31/12/2020.

  • Μαρίνα: έχουν κατατεθεί 4 εναλλακτικές προτάσεις από την Volos Marina ΚοινΣΕπ για δημιουργία μαρίνας σκαφών σε διάφορα σημεία του λιμανιού, δυναμικότητας από 750 έως 1500 σκάφη, με κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων Οι προτάσεις για τη χωροθέτηση της μαρίνας, έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

  • Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων: Η διοίκηση του ΟΛΒ ΑΕ έχει ανακοινώσει τη μόνιμη συνεργασία της με την SBS (Σαμοθρακίτης Ναυτιλιακή ΕΠΕ). Η συνεργασία άρχισε με αφορμή και στόχο τη λειτουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού κατά το διάστημα των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, το καλοκαίρι του 2016, σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα εξυπηρετώντας τις κερδοφόρες μεταφορές της εταιρείας, όταν αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από εργαζόμενους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του.

  • Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη: Αναμένεται σχετική απόφαση απόφαση του υπουργείου, με προσδιορισμού συγκεκριμένου χώρου “φιλοξενίας” πλοίων προς επισκευή.    

    Αποτέλεσμα εικόνας για λιμανι βολου

    Είναι προφανές ότι ο ΟΛΒ υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. έχει ξεδιπλώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Βόλου για κερδοφόρες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων. Το επιχείρημα ότι “οι εταιρίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να κατασκευάσουν υποδομές, θα αποπληρωθούν με την προνομιακή χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων” αποδεικνύει τη βούληση και της σημερινής κυβέρνησης να παραδώσει τη λαϊκή περιουσία στα νύχια των αρπαχτικών επιχειρηματικών ομίλων.

    Ξεδιπλώνεται παράλληλα ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος! Να αυξηθεί περισσότερο η περιβαλλοντική επιβάρυνση για το Βόλο και ιδιαίτερα των περιοχών που γειτνιάζουν με το λιμάνι. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΟΛΒ, ζητούσε πρόσφατα επιπλέον χρονική παράταση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων που έχουν νομοθετηθεί από το 2011 (ΚΥΑ 199737/31.5.2011) και που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί με τα απαραίτητα τεχνικά έργα. Από την άλλη αναθέτει την εφαρμογή τους στις επιχειρήσεις, όπως στην Χαλυβουργία Θεσσαλίας του Μάνεση ή στη EUROCEREALI HELLAS ΙΚΕ, κ.ά. Επί της ουσίας κυβέρνηση και ΟΛΒ αναζητούν "επενδυτές", "πουλούν" χωρίς ενδοιασμούς τις υποδομές του λιμανιού, αναθέτουν την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων σ’ αυτούς που νοιάζονται για περισσότερα και περισσότερα κέρδη, μπροστά στα οποία δεν υπολογίζουν τίποτα, όπως συμβαίνει και με το μονοπώλιο της ΑΓΕΤ – LAFARGE που προχωρά στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου. Εκτός από το ξεδιάντροπό χάρισμα της λαϊκής περιουσίας στους "επενδυτές", η ιδιωτικοποίηση θα φέρει χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο λιμάνι.

    Οι παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύουν την πρόταση του ΚΚΕ και για το λιμάνι του Βόλου. Τα λιμάνια και συνολικά οι υποδομές της χώρας, μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά όταν υποταχθούν σε ένα επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Αυτό προϋποθέτει τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της.


Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ τομεακη επιτροπή ευβοιας


 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση