αρχική σελίδα βιβλιοθήκη Νίκος Παπακωνσταντίνου: "Περικλέους Επιτάφιος -Ερμηνευτική προσέγγιση και σχολιασμός του κειμένου"
Νίκος Παπακωνσταντίνου: "Περικλέους Επιτάφιος -Ερμηνευτική προσέγγιση και σχολιασμός του κειμένου" PDF Εκτύπωση E-mail
βιβλιοθήκη - βιβλιοθήκη
Συντάχθηκε απο τον/την Από τον Νίκο Παπακωνσταντίνου   
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 20:08
                                                                
               (Μια φιλολογική μελέτη πάνω σε ένα κορυφαίο κείμενο της κλασικής σκέψης)
                       

Αποτέλεσμα εικόνας για (Περικλέους Ἐπιτάφιος)

                                             

Νίκος Παπακωνσταντίνου


Θουκυδίδου: «ΙΣΤΟΡΙΑΙ», Β΄, 34-46


(Περικλέους Ἐπιτάφιος)

Ερμηνευτική προσέγγιση


και σχολιασμός του κειμένου

 

    Πριν δυο περίπου μήνες, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, το Υπουργείο Παιδείας επανέφερε στη διδασκαλία των ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ του Λυκείου  (με τρόπο εντελώς πρόχειρο και εσπευσμένο, κυριολεκτικά την ώρα που άνοιγαν τα σχολεία και χωρίς καν να προλάβει να συντάξει ένα νέο διδακτικό εγχειρίδιο) ένα αληθινό αριστούργημα της κλασικής πολιτικής σκέψης και φιλολογίας: τον περίφημο ΕΠΙΤΑΦΙΟ του Περικλέους, που εμπεριέχεται στο 2ο βιβλίο της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Θουκυδίδη.
    Το έργο διδασκόταν παλαιότερα στην Γ΄τάξη των Λυκείων, και μάλιστα στη "θεωρητική κατεύθυνση" και υπήρχε σχετικό εγχειρίδιο του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, γραμμένο από το διαπρεπή κλασικό φιλόλογο Ηλία Σπυρόπουλο.
  Ξαφνικά, πριν δυο χρόνια,  με τρόπο εντελώς πρόχειρο και αναιτιολόγητο ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ βρέθηκε ολότελα έξω από τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών του Λυκείου και της σχολικής εκπαίδευσης συνολικά, για να καταλάβουν πάλι φέτος οι αρμόδιοι των προγραμμάτων του Υπουργείου ότι δεν νοείται να τελειώνει ένας μαθητής το Γενικό Λύκειο και να μην έχει καμιά απολύτως επαφή με ένα κείμενο αληθινό ορόσημο μες στους αιώνες, με ένα κείμενο αληθινό ερέθισμα πολιτικού και ιστορικού προβληματισμού, με ένα πραγματικά μοναδικής αξίας εργαλείο διαμόρφωσης δημοκρατικής πολιτικής συνείδησης -σε κάθε εποχή. Έτσι δόθηκε η εντολή να ξαναδιδαχθεί φέτος ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ, αλλά ...άρον-άρον και ..."μέσες-άκρες", μέχρι τα μισά του ...Νοέμβρη στη "γενική παιδεία" της Β΄Λυκείου.  Για το σκοπό αυτό δόθηκε και ένα προχειροφτιαγμένο σχολικό εγχειρίδιο στη Β΄ τάξη, όπου δίπλα στην ολοκληρωμένη προϋπάρχουσα παρουσίαση της -εξίσου σπουδαίας!- τραγωδίας ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, προστέθηκε βιαστικά, με ελάχιστα σχόλια, χωρίς εισαγωγή, χωρίς καν ένα λεξιλόγιο προσέγγισης έστω των πιο βασικών εννοιών του κειμένου, και ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ... Εντελώς υποτιμητική- θα λέγαμε- η προσέγγιση ενός τέτοιου κειμένου από το υπουργείο...
 Για όλα αυτά που λείπουν οι αρμόδιοι παραπέμπουν στο εγχειρίδιο του Η. Σπυρόπουλου, που τώρα υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο... Η εύκολη λύση διά πάσαν νόσον...
   Το μόνο που πραγματικά αξίζει στην τωρινή έκδοση του Επιταφίου από το Υπουργείο Παιδείας είναι η μετάφραση του κειμένου, που οι εκδότες του "ΙΤΥΕ Διόφαντος" την πήραν από τη γενικότερη μετάφραση της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Θουκυδίδη την οποία έχει γράψει ο Νίκος Σκουτερόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΠΟΛΙΣ".
    Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, η ιστοσελίδα μας, η οποία πάντοτε έχει σε πρώτη προτεραιότητα την ΠΑΙΔΕΙΑ και τον ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, προσφέρει σήμερα με μεγάλη της χαρά στο αναγνωστικό της κοινό και προπάντων στη σπουδάζουσα νεολαία του εργαζόμενου Λαού μας την παρακάτω μελέτη-ερμηνευτική προσέγγιση του "ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ του ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ" που έγραψε ο φιλόλογος-παλιός συνεργάτης της ιστοσελίδας μας
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.  Η εργασία αυτή του συνεργάτη μας στηρίζεται σε παλαιές σημειώσεις που χρησιμοποίησε ο ίδιος, διδάσκοντας τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ επί σειράν ετών τη δεκαετία του 1990, τις οποίες όμως ανανέωσε και -στο μεγαλύτερο μέρος- τις ξανάγραψε από την αρχή φέτος το φθινόπωρο. Έτσι πήραν τη μορφή του παρακάτω ηλεκτρονικού βιβλίου (αρχείου pdf), το οποίο ο συγγραφέας χαρίζει στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ιστοσελίδας μας, για να το προσεγγίσει και να το διαβάσει ελεύθερα και εντελώς δωρεάν όποιος το επιθυμεί. Δημοσιεύουμε λοιπόν το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο στην ιστοσελίδα μας και σας ευχόμαστε καλή-δημιουργική ανάγνωση και πλούσιο, πάντα γόνιμο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό.
   Η sispirosi.gr είναι πάντα στη διάθεσή σας για τη δημοσίευση άρθρων και επιστημονικών εργασιών σας. Για την Παιδεία, την Πρόοδο και τον πιο γνήσιο Πολιτισμό του Λαού μας κι ολάκερης της Ανθρωπότητας.
                                                                                             
                                                                                     27-11-2017
                                                                               Η Συντακτική Επιτροπή

Πατήστε στο σημείο αυτό για να διαβάσετε την εργασία του Νίκου Παπακωνσταντίνου: "Περικλέους Ἐπιτάφιος" Ερμηνευτική προσέγγιση και σχολιασμός του κειμένου.  (Βόλος, Φθινόπωρο 2017)

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση