αρχική σελίδα περιβάλλον Άμεση και επιτακτική η ανάγκη αντιπλημμυρικής "οχύρωσης" του Νομού Μαγνησίας! - Εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα θέτει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Δημοφιλή

Άμεση και επιτακτική η ανάγκη αντιπλημμυρικής "οχύρωσης" του Νομού Μαγνησίας! - Εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα θέτει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για τo περιβάλλον
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ   
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 18:53

Σχετική εικόνα

   Από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ εκδόθηκε χτες η παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά στο σοβαρότατο ζήτημα των ελλείψεων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Μαγνησίας. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πάντα επίκαιρο. Η sispirosi.gr δημοσιεύει σήμερα τις καίριες αυτές επισημάνσεις του ΚΚΕ και καλεί όλο το Λαό της περιοχής μας να κινητοποιηθεί οργανωμένα και να απαιτήσει την προώθηση των απαραίτητων έργων, για να μην φτάσουμε και εδώ σε ανάλογες τραγωδίες σαν αυτή της Δυτικής Αττικής, που συγκλονίζει τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες...


 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΚΕ τομεακη επιτροπή ευβοιας

ΤΟΜΕΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Π. ΜΕΛΑ 65 – ΓΑΛΛΙΑΣ ---  ΒΟΛΟΣ

Τηλ. 24210-33200

FAX 24210-25162

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος 20/11/2017

 

«Και η Μαγνησία στο έλεος της εγκληματικής έλλειψης


έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας»

 

    Οι 20 νεκροί άνθρωποι, οι τραυματίες, οι τεράστιες καταστροφές σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα, είναι το αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου πολιτικού εγκλήματος με έναν και βασικό υπεύθυνο. Την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Όλοι τους, ενώ ξέρουν καλά τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, προτεραιότητά τους έχουν άλλα έργα, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου και μοιράζουν «ψίχουλα» για έργα πραγματικής προστασίας των εργαζομένων από πλημμύρες, σεισμούς, φωτιές και άλλα φαινόμενα.

    Αυτή η απάνθρωπη πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων αποδεικνύεται και από την έλλειψη επαρκών αντιπλημμυρικών έργων και στη Μαγνησία, που έχει δεχτεί αμέτρητες καταστροφές στο πρόσφατο παρελθόν από πλημμύρες, με τελευταίο γεγονός τις καταστροφές στη Σκόπελο το 2015.

    Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,για το 2016, διατέθηκαν 150.000 € για καθαρισμό υδατορεμάτων, ενώ για το 2017, βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες εργασίες ύψους 500.000 €, που αντιστοιχούν στο καθαρισμό φερτών υλών στις εκβολές των χειμάρρων σε μήκος 12,4 χλμ., από τα συνολικά 8.000 χλμ. υδατορεμάτων στη Μαγνησία. Ουσιαστικά τα αναφερόμενα ως «έργα» αφορούν εργασίες λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων στις απολήξεις ορισμένων ρεμάτων, με αποσπασματικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς να γίνονται ολοκληρωμένα έργα προστασίας.

    Η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για έργα βιώσιμης αστικής ανάπλασης, όπως ονομάζονται, πίσω από τα οποία κρύβονται μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς επίσης και η «διαχείριση της ακραίας φτώχειας», με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, κ.ά.. Μόνο για το Δήμο Βόλου, διατίθενται στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, 15 εκ. €, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες € δίνονται κάθε χρόνο για έργα «βιτρίνας».

  Την ίδια στιγμή, υδατορέματα (Κραυσίδωνας, Ξηριάς, Άναυρος) , που διαπερνούν τον οικιστικό ιστό του Βόλου παραμένουν ακαθάριστα, μπαζωμένα, με σκουπίδια, με απεριποίητη βλάστηση, μια κατάσταση που μπορεί να ακυρώσει τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει.

    Ακόμη προβλήματα σημαντικών καθυστερήσεων αντιπλημμυρικής προστασίας εντοπίζονται στην Παιδόπολη Αγριάς και μέσα στην Αγριά Βόλου.

  Στον Αλμυρό δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για αντιπλημμυρική προστασία και τον καθαρισμό και τη διάνοιξη χειμάρρων (Ξηριάς, Χολόρεμα, Πλατανόρεμα, Σαλαμπριάς).

   Στο Νότιο Πήλιο δεν υπάρχουν υποδομές για τον καθαρισμό των χειμάρρων, με κύρια αιτία την ύπαρξη επίπεδων γεφυρών στους παραλιακούς οικισμούς που δεν επιτρέπει στα μηχανήματα να κάνουν ουσιαστική δουλειά.

   Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου παρατηρούνται εκτεταμένες κατολισθήσεις εδαφών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων και πλημμυρικά φαινόμενα.

  Στο Δήμο Σκοπέλου η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, με μελέτες, με τα αναγκαία έργα, μετά και τις καταστροφές του 2015 έχει αντιμετωπιστεί μόνο το 10%. Και ο κατάλογος των ελλείψεων και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης, για χάρη της «δίκαιης ανάπτυξης» και την κερδοφορία του κεφαλαίου παραμένει αμέτρητος.

    Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή του. Όλα όσα συνέβησαν στη Μάνδρα Αττικής, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των ζημιών.

   Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με  κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς, με προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.


Αποτέλεσμα εικόνας για επικίνδυνες για πλημμύρα περιοχές μαγνησίας

 

Σχόλια  

 
0 #1 Διαχρονική η αναλγησία του κεφαλαίου...Θανάσης Καρακαστανιάς 27-11-2017 20:04
Οι Βολιώτες ας θυμηθούν τις πλημμύρες στη Νεάπολη,στα Παλιά και στο κέντρο Βόλου πολύ πριν τα "μνημόνια¨. Η αναλγησία του κεφαλαίου είναι διαχρονική όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες.  
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση