αρχική σελίδα παιδεία Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτηριακές δομές χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και εταιριών ! Άμεση ανέγερση φοιτητικής εστίας με βάση τις ανάγκες των φοιτητών του ιδρύματος!

Δημοφιλή

Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτηριακές δομές χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και εταιριών ! Άμεση ανέγερση φοιτητικής εστίας με βάση τις ανάγκες των φοιτητών του ιδρύματος! PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με εισαγωγικό σχόλιο της Συντακτικής μας Επιτροπής)   
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 06:47
    
                                                                          
                              Αποτέλεσμα εικόνας για πανεπιστημιο θεσσαλίας
     Τώρα αποκαλύπτεται τι κρυβόταν πίσω από τον "καβγά" του καλοκαιριού για την ανάπλαση των χώρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...    Αποκαλυπτική καταγγελία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...
   Όπως είναι γνωστό, αγαπητοί μας φίλοι, σε όλους όσοι κατοικούμε τη Μαγνησία και ενημερωνόμαστε για τις τοπικές μας εξελίξεις, το περασμένο καλοκαιρινό δίμηνο  τα  ΜΜΕ του Βόλου επικέντρωσαν επανειλημμένα την προσοχή τους στην "κόντρα" που άνοιξε μια φασαριόζικη περιθωριακή ομαδούλα αναρχο-μπαχαλάκηδων με τη Σύγκλητο και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας... 
    Οι συγκεκριμένοι "αναρχο-περιθώριοι" φασαριόζοι συνηθίζουν να έχουν για λημέρι τους ("κατάληψη κτιρίου" το ονομάζουν) ένα από τα σαράβαλα, εγκαταλελειμμένα χτίρια που βρίσκονται στην περιοχή των Παλαιών του Βόλου, κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και ανήκει στην κτηματική περιουσία του. Η Πρυτανεία και  η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανακοίνωσαν φέτος την απόφασή τους για τη δημιουργία στο χώρο των εγκαταλελειμμένων σαράβαλων μιας νέας φοιτητικής εστίας - πανεπιστημιούπολης, ενώ οι μπαχαλάκηδες ξεκίνησαν μια σειρά χουλιγκάνικων "καταδρομικών επιδρομών" για να ματαιώσουν την έξωσή τους από το ..."στάβλο" που τους "στεγάζει" σήμερα.  Τα  ΜΜΕ έσπευσαν φυσικά να διαφημίσουν στην τοπική κοινωνία τη μεγάλη σημασία της δημιουργίας μιας πανεπιστημιούπολης σε αντίθεση με το σημερινό σκουπιδαριό της περιοχής, όπου νυχτερίδες, αράχνες, μπαχαλάκηδες και χασίσια έχουν βρωμίσει τον τόπο και αποτελούν πληγή για την πόλη του Βόλου. Και επειδή η σύγκριση των ψηφιακων μακετών και των σχεδίων της αναπλασμένης περιοχής είναι καταλυτική για το σημερινό μαύρο χάλι, η διοίκηση του Πανεπιστημίου και τα βολιώτικα ΜΜΕ κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα υπέρ του αναπλαστικού έργου στη λεγόμενη "κοινή γνώμη" της πόλης και του νομού μας.
    Πολύς κόσμος, τοπικοί φορείς, φοιτητές και απλοί πολίτες της περιοχής έλαβαν ήδη μέρος σε εκδήλωση υποστήριξης της ανάπλασης της περιοχής και απομάκρυνσης των μπαχαλάκηδων, των περιθωριακών και άλλων λούμπεν στοιχείων από το χώρο του Πανεπιστημίου. Το σκηνικό αυτό, λοιπόν, αποκαλύπτεται σήμερα ότι ήταν απλώς η προκάλυψη, η μάσκα, ώστε -με τις "ευλογίες" του λαού μας- να στήσουν χορό χρυσοφόρων μπίζνες, με την ανάπλαση των σαράβαλων σε πανεπιστημιούπολη, μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις ντόπιες και ξένες. Και το κυριότερο: η αναπλαση του χώρου να  χρησιμοποιηθεί σαν κράχτης για την περαιτέρω προώθηση του Πανεπιστημίου-επιχείρηση που θα προσελκύει κεφάλαιο απ' όλο τον κόσμο και θα πουλάει πανάκριβα το ...εμπόρευμά του (σπουδές, έρευνες, τεχνολογικά επιτεύγματα)!!!
  
Δηλαδή, η όλη επιχείρηση ανάπλασης του πανεπιστημιακού χώρου, για την προώθηση της οποίας συνέβαλαν με τον τρόπο τους, απ' όλες τις πλευρές όλοι οι άνθρωποι του συστήματος, είτε παριστάνουν τον πιστό υπηρέτη του (Πρυτανεία-ΜΜΕ) είτε καμώνονται τον "αντίπαλό του (προβοκάτορες, αναρχομπαχαλάκηδες) εντάσσεται σαφέστατα στην προσπάθεια πλήρους μετατροπής της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε εμπορική επιχείρηση υψηλότατης κερδοφορίας.  Σε μια σκέτη επιχείρηση, είτε με δημόσιο μανδύα. είτε και ανοιχτά ιδιωτική- καπιταλιστική...   Και ταυτόχρονα στη μετάλλαξη των επιστημόνων, "παιδαγωγών"και  ερευνητών, είτε σε μπίζνεσμεν (οι "λίγοι και εκλεκτοί") είτε σε κακοπληρωμένους "μισθωτούς δούλους"- επιστημονικό προλεταριάτο που μια ζωή θα τρέχει με την ψυχή στο στόμα για να διαφημίσει και να πουλήσει την επιστημονική "πραμάτια" του, ώστε να εξασφαλίσει άλλο ένα ατομικό συμβόλαιο  "εργασίας-λάστιχο" για ένα ακόμα χρονικό διάστημα (οι πιο πολλοί, αυτοί που με το δικό τους μόχθο κινείται η όλη "μηχανή"...).
    Ένα Πανεπιστήμιο καθαρά "ανώνυμη επιχείρηση" ως προς την ουσία του, σύμφωνα με τις επιταγές της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατίας, ένα πανεπιστήμιο όπου η γνώση και η έρευνα θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση των κερδών των εκμεταλλευτών μας και τη διάδοση της κρατούσας αντιδραστικής τους ιδεολογίας. Ένα Πανεπιστήμιο στα μέτρα των επιταγών της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ, των αχόρταγων και λυσσασμένων πλέον ιμπεριαλιστών... Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί ο σχεδιασμός του αστικού καθεστώτος και του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου, σε όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας μας.
   
Και φυσικά το συγκαλύπτουν κατάλληλα, πίσω από το σημερινό χάλι πολλών δημοσίων και πανεπιστημιακών χώρων, με την ..."ευγενή συμβολή" μπαχαλάκηδων και άλλων κάφρων που σιγοντάρουν το σύστημα στην προσπάθειά του να περάσει στον κόσμο την εντύπωση ότι εργάζεται για το ..."κοινό καλό", για να λείψει η βρωμιά, η αλητεία και η εγκληματικότητα από τον πανεπιστημιακό χώρο. Πολύ καλοστημένο το ..."πρότζεκτ", μα την αλήθεια, για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία των μεταμοντέρνων "καθηγητών-μπίζνεσμεν"!
    Και φαίνεται ότι προχωρεί όσο εμείς, η εργατική τάξη κι ο λαός θα  εξακολουθούμε να κοιμώμαστε τον "ύπνο του δικαίου" και να κλαίμε τη "μοίρα" μας, αντί να ξεσηκωθούμε και να πάρουμε την εξουσία, φτιάχνοντας την κοινωνία μας στο μέτρο των αναγκών μας και στο ύψος των οραμάτων και των ιδανικών μας. Όλων αυτών των ιδανικών, για τα οποία πάλεψαν και θυσιαστηκαν τόσε γενιές, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ψωμί, παιδεία, δημοκρατία, κοινωνική προκοπή.
  
Ως ελάχιστη συμβολή στην προσπάθεια αυτή για την αφύπνιση και την αγωνιστική ανάταση του λαού και της νεολαίας μας η www.sispirosi.gr δημοσιεύει σήμερα την αποκαλυπτική καταγγελία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν δυο μέρες και ξεσκεπάζει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των φοιτητών, των γονέων, του λαού και του τόπου μας.
                             
              Αποτέλεσμα εικόνας για παιδεία για το λαό

                                  

  

           
                                                             Δε θέλουμε Πανεπιστήμια Α.Ε.

         Aνακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    
    Η απόφαση της Συγκλήτου για την κατασκευή υποδομών προϋπολογισμού 55 εκατομμυρίων ευρώ αν και καλύπτει κάποιες από τις οξυμένες εδώ και χρόνια ανάγκες  φοιτητών και εργαζομένων στην πολυτεχνική σχολή, εντούτοις δεν ξεφεύγει από τη λογική των έργων για την καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης και της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Εξάλλου οι ίδιοι οι συγκλητικοί στην ανακοίνωσή τους, την αποκαλούν «επένδυση» και όπως αναφέρουν αυτολεξεί: «Τα κτίρια αυτά ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας στον τομέα των ερευνητικών υποδομών και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό σύστημα και τις ανάγκες του. Οι νέες υποδομές αναμένεται να προσελκύσουν νέους ερευνητές, υψηλής ποιότητας προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και να διευκολύνουν διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις με παραγωγικούς φορείς προς όφελος του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας και της Χώρας».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η «επένδυση» αυτή γίνεται στην πολυτεχνική και όχι στα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών όπου και εκεί οι ανάγκες, είναι επίσης οξυμένες.

    Εκτός αυτού, ένα πολύ σημαντικό μέρος των χρημάτων θα δαπανηθούν για την κατασκευή πάρκινγκ. Έχουν δηλαδή πρόβλημα οι φοιτητές που να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και φροντίζει η πρυτανεία μ’ αυτό τον τρόπο να τους το λύσει;

    Το ότι δεν τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για τα προβλήματα φοιτητών και εργαζομένων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Σύγκλητος, παράλληλα μ’ αυτές τις εξαγγελίες προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης σχεδιάζοντας την παραπέρα μείωση του αριθμού των φοιτητών που σιτίζονται, γενικεύοντας τα δίδακτρα, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για βιβλία, αναλώσιμα, ενώ διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς σε ένα ίδρυμα με 11.000 φοιτητές να διαθέτει μόλις 70 θέσεις σε εστίες. Τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν τα λύνει, αλλά τα εντείνει βαθαίνοντας την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του ιδρύματος. Μας θυμίζει την «ανάπτυξη» με την κατασκευή των μεγάλων οδικών δικτύων όπου γίνονται με κριτήριο την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων αφού ο λαός που τα χρυσοπλήρωσε, αν δεν μπορεί να πληρώσει τα χαράτσια των διοδίων επιλέγει τους ανασφαλείς και επικίνδυνους παράδρομους για τη μετακίνησή του.

    Επιπλέον διατηρούνται και επεκτείνονται, και με ευθύνη των πρυτανικών αρχών η πανσπερμία των συμβάσεων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με κουτσουρεμένες αμοιβές και δικαιώματα που οδηγούν τους εργαζόμενους στην ομηρία και την ανασφάλεια. (βλ. συμβασιούχους, καθαρίστριες, μπλοκάκια κλπ.) Για να μη μιλήσουμε για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε σχέση με τη συντήρηση και τη λειτουργικότητα των κτιρίων που εργαζόμαστε, τις μόνιμες βλάβες στον κλιματισμό, τις ελλείψεις ειδών υγιεινής κλπ.

    Η αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις, που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ των πρυτανικών αρχών και μιας ομάδας που δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, είναι μακριά από την ουσία των προβλημάτων. Υπηρετεί στοχεύσεις ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, αξιοποιείται για να χτυπηθεί το άσυλο, να ενισχυθούν τα μέτρα καταστολής, να καλλιεργηθεί η αποδοχή τους στη συνείδηση του λαού, να λοιδορηθούν μορφές πάλης, οι αγώνες. Να αντιμετωπιστούν οι φωνές που αντιπαλεύουν με συνέπεια την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ, να υποταχθούν πλήρως φοιτητές και εργαζόμενοι στον στόχο της εξασφάλισης της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, στην απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης» κλπ.   Εξάλλου, τον χαρακτήρα της σχέσης των πρυτανικών αρχών μ’ αυτές τις ομάδες τον προσδιορίζει κατά τη γνώμη μας και η δήλωση στελέχους της Διοίκησης στη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης στο αμφιθέατρο της Χωροταξίας, ότι είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν κάποιον άλλο χώρο στους καταληψίες προκειμένου να προχωρήσει η «επένδυση».

    Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να στοιχηθούμε πίσω από τις πρυτανικές αρχές που ψάχνουν να βρουν υποστηρικτές στα επιχειρηματικά τους σχέδια.

    Δε θέλουμε Πανεπιστήμια ΑΕ.

    Καλούμε την πρυτανική αρχή να βγάλει από το μυαλό της την ιδέα ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το διοικητικό προσωπικό ως ανθρώπινη ασπίδα που θα προστατεύει και θα προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

    Παλεύουμε μαζί με τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και απαιτούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών! Καμία επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές!
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρες ωράριο, αξιοπρεπείς αποδοχές και δικαιώματα.
  • Ούτε ευρώ απ’ τη τσέπη του φοιτητή για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτηριακές δομές χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και εταιριών που είναι γνωστές για τα «φαγοπότια» τους σε τέτοιου είδους «επενδύσεις».
  • Άμεση ανέγερση φοιτητικής εστίας με βάση τις ανάγκες των φοιτητών του ιδρύματος.

                              Αποτέλεσμα εικόνας για δημόσια δωρεάν παιδεία


 

Σχόλια  

 
0 #1 Θέλει αρετή και τόλμη η γνώμηΓιώργος Καραστατήρας 23-09-2017 22:29
Στην εποχή μας το θάρρρος της γνώμης λειτουργεί θεραπευτικά στην πανούκλα της κύφωσης της κοινωνικής συνείδησης. Μπράβο στη sispirosi.gr
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση