αρχική σελίδα βιβλιοθήκη H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ THΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (Μέρος πρώτο - συγκεντρωτική ηλεκτρονική έκδοση)
H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ THΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ (Μέρος πρώτο - συγκεντρωτική ηλεκτρονική έκδοση) PDF Εκτύπωση E-mail
βιβλιοθήκη - βιβλιοθήκη
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας μας .   
Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 10:25
Ινστιτούτο Μαρξιστικών-Λενινιστικών Μελετών
της Κεντρικής Επιτροπής
του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας (Κ.Ε.Α.)  


(Partia e Punës e Shqipërisë)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΟΥ

ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ


(τόμος 1ος, τεύχος πρώτο, ως το 1943)


Μετάφραση από τα Γαλλικά: Νίκος Παπακωνσταντίνου

     Το πρώτο μέρος της επανέκδοσης ενός ιστορικού ντοκουμέντου του βαλκανικού και του παγκόσμιου επαναστατικού-κομμουνιστικού κινήματος, στη διάθεση των αναγνωστών μας με μορφή πλέον ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού  πρώτου τεύχους!

    
Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, η ιστοσελίδα μας στο διάστημα από το φθινόπωρο του 2015 ως και το καλοκαίρι του 2016 δημοσίευσε σε 30 εβδομαδιαίες συνέχειες ένα μέρος (το πρώτο κατά σειράν) από την επανέκδοση με νέα μετάφραση (από τα γαλλικά) της Ιστορίας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας, δηλαδή ενός ιστορικού ντοκουμέντου του Βαλκανικού και Διεθνούς Επαναστατικού-Κομμουνιστικού Κινήματος.

     Ο αρχικός σχεδιασμός μας ήταν να έχει ήδη από μήνες προχωρήσει η επανέκδοση και μετάφραση αυτή για τουλάχιστον ολόκληρο τον Πρώτο Τόμο αυτού του έργου (από τις απαρχές του αλβανικού εργατικού κινήματος ως και το 1967.  Δυστυχώς, ένα πλήθος εργασιακών και άλλων υποχρεώσεων του μεταφραστή μας δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτού του αρχικού σχεδίου μας. Έτσι στις 30 αυτές συνέχειες που είχαμε αναρτήσει, δόθηκε μόνο το πρώτο μέρος αυτού του του τόμου, που έφτασε μέχρι το Σεπτέμβρη του 1943, όταν δηλαδή οι Ιταλοί φασίστες καταχτητές της Αλβανίας κατέρρευσαν, η Ιταλία συνθηκολόγησε, ενώ τη θέση τους έλαβαν οι Γερμανοί ναζιστές κατακτητές.

      Στις τριάντα πρώτες δημοσιεύσεις μας είδαμε σε ποια κατάσταση οικονομική και κοινωνική και πολιτική βρισκόταν ο αλβανικός λαός στο Μεσοπόλεμο, πώς ξεκίνησε με τη μορφή διάσπαρτων ομάδων το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα, ποιο ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της γραμμής του το περίφημο 7ο Συνέδριο της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ, του 1935, που προσανατόλισε τους Κομμουνιστές στην πρωτοπορία του Αντιφασιστικού Παλλαϊκού Αγώνα. Είδαμε ακόμα πώς ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, πώς οι Ιταλοί φασίστες κατέλαβαν την Αλβανία και προσπάθησαν να τη μετατρέψουν σε προτεκτοράτο τους, αλλά και το σάλπισμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα από τις ομάδες των Αλβανών Κομμουνιστών που βρίσκονταν στη διαδικασία ενοποίησής τους και την ίδρυση του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ το 1941, που έγινε μες στη φωτιά του αντάρτικου αγώνα και έδωσε νέα ώθηση, πνοή, οργάνωση και πρόγραμμα πάλης σ' αυτό τον αγώνα, οργανώνοντας το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και τον ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.

   Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε πώς η εσωτερική μαύρη αστικοτσιφλικάδικη αντίδραση, όχι μόνο αρνήθηκε να συνδράμει τον ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, αλλά ότι ταυτόχρονα έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει και να διαλύσει το ΚΚ της Αλβανίας, φτάνοντας μέχρι και την ανοιχτή προδοσία και το δοσιλογισμό. Την ίδια στιγμή όμως παρακολουθήσαμε με πόση υπομονή, μαεστρία, καθάριο νου και σωστή στρατηγική και τακτική γραμμή, η ηγεσία του ΚΚ Αλβανίας, με επικεφαλής τον ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ, κατάφερε όχι μόνο να αποδομήσει την αντίδραση, αλλά και να κερδίσει το νου και τις καρδιές των ανθρώπων της τεράστιας λαϊκής πλειοψηφίας, καθοδηγώντας τους εργάτες, τους αγρότες, τους διανοούμενους τη νεολαία και τις γυναίκες της χώρας στον επαναστατικό - αντιφασιστικό αγώνα που πήρε τη μορφή της λαϊκής επανάστασης. Μέσα στην πορεία αυτού του αγώνα διαμορφώθηκε το επαναστατικό επιτελείο και ταυτόχρονα τα φύτρα της νέας επαναστατικής-λαϊκοδημοκρατικής εξουσίας στη χώρα, τα ΛΑΪΚΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ,  οι μόνοι αληθινοί εκφραστές και εκτελεστές της θέλησης και των αποφάσεων του Λαού που αγωνιζόταν, μάτωνε και έπεφτε στο πεδιο της μάχης με τ' όπλο στο χέρι "για τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά". Κορυφαίες στιγμές του Απελευθερωτικού Κινήματος της Αλβανίας, ως το 1943 ήταν οι Διασκέψεις της Πέζας και του Λαμπινότ, όπου ουσιαστικά τέθηκαν τα πρώτα θεμέλια για μια ΝΕΑ ΑΛΒΑΝΙΑ.

    Κορυφαίο δίδαγμα της μέχρι το καλοκαίρι του 1943 πορείας του ΚΚ Αλβανίας και του Αλβανικού ΕΑΜ ήταν ο σταθερός προσανατολισμός στην καθοδήγηση του λαϊκού αγώνα, χωρίς να επιτραπεί σε κανέναν από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης- προσωρινούς συμμάχους στον αντιφασιστικό αγώνα να επιβάλει την εποπτεία του στο κίνημα ή να το καθυποτάξει σε αστικές πολιτικές ηγεσίες που βρίσκονταν στην υπηρεσία των Άγγλων και των Αμερικάνων. Και σαφέστατα, το δίδαγμα αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη σύγκριση των εξελίξεων στην Αλβανία με εκείνες στην Ελλάδα, που δυστυχώς οδήγησαν το 1944 στο Λίβανο και στη Γκαζέρτα, στον Παπανδρέου, το Σκόμπυ και την ιταμή-δολοφονική επέμβαση των Άγγλων ιμπεριαλιστών στη χώρα μας, το Δεκέμβρη του '44. Οι Αλβανοί κομμουνιστές αντίθετα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αντίστοιχες μανούβρες της αντίδρασης και του ιμπεριαλισμού, κράτησαν σταθερά την καθοδήγηση του Αγώνα μέχρι τη νίκη και τη δικαίωση. Δεν επέτρεψαν σε κανέναν ιμπεριαλιστή, ούτε να τους "βάλει στο τσουβάλι", ούτε να στείλει στρατό στη χώρα για να υποστηριχτεί η αστικοτσιφλικάδικη αντίδραση.
   Έτσι δρα και έτσι πρέπει να δρα όποιος έχει από την αρχή ξεκάθαρο ποιος είναι ο σκοπός του Αγώνα του και δεν διακατέχεται από οπορτουνιστικές αυταπάτες: ακόμα και ο "μικρός" και ο "αδύνατος" μπορεί να κάνει "θαύματα" με σωστή στρατηγική και ταχτική, με εμπνευσμένη ηγεσία και καθοδηγητική γραμμή επαναστατικής πάλης.

     Αυτά τα γεγονότα, λοιπόν, τα συγκεντρώσαμε τώρα όλα μαζί με τη μορφή ενός ενιαίου ηλεκτρονικού τεύχους σε μορφή αρχείου pdf, και το αναρτούμε στη στήλη της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ μας, ώστε να μπορεί να διαβαστεί με άνεση από κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς να χρειαστεί να ανατρέχει σε περασμένες σελίδες μας.
   Mε την ευκαιρία, εξοικονομήσαμε και χώρο στη διαχείριση της ιστοσελίδας μας, βγάζοντας από αυτή τις διάσπαρτες  εδώ κι εκεί 30 αποσπασματικές συνέχειες του ιστορικού κειμένου. Σύντομα, με τη μορφή των εβδομαδιαίων συνεχειών θα προχωρήσουμε στην παρουσίαση της νέας μετάφρασης-επανέκδοσης του έργου για τα ιστορικά γεγονότα στη γειτονική Αλβανία, από το Σεπτέμβρη του 1943 και εντεύθεν. Και ελπιζουμε ότι τούτη τη φορά τίποτε δεν θα σταθεί ικανό να αναβάλει το σχεδιασμό μας για την παρουσίαση του όλου έργου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

    Μέχρι τότε, επιλέξτε από τη βιβλιοθήκη μας τη συγκεντρωτική αυτή επανέκδοση και μελετήστε τη με άνεση και προσοχή, ώστε να συναγάγετε και σεις τα δικά σας συμπεράσματα και διδάγματα."Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολοκληρωμένο το πρώτο τεύχος της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ"


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση