αρχική σελίδα παιδεία Διασχολική εκδήλωση στο Βόλο προς τιμήν του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Oι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό και ουσιαστικό "παρών!" στη μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση.

Δημοφιλή

Διασχολική εκδήλωση στο Βόλο προς τιμήν του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Oι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό και ουσιαστικό "παρών!" στη μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Συντακτική Επιτροπή της sispirosi.gr   
Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 09:43

ΔΕΜ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ Αποτέλεσμα εικόνας για Καζαντζάκης Αιγαίο Μοριάς Ταξιδεύοντας: Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς

  Την  Τετάρτη, 5 του Απρίλη 2017,  στις 7 η ώρα το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου, διασχολική εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προς τιμήν του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό του, το 1957.

    Στην εξαιρετικής ποιότητας αυτή εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν Γυμνάσια και Λύκεια απ’ ολόκληρη τη Μαγνησία,συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Σκιάθου, που αφίχθηκε στο Βόλο το πρωί της ίδιας μέρας, για να παρουσιάσει έργα που φιλοτέχνησαν και οι μαθητές του σχολείου, αφιερωμένα στη μνήμη και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

 

     Το Γυμνάσιο Σκιάθου αποφάσισε να συμμετάσχει στη μεγάλη διασχολική εκδήλωση στο Βόλο προς τιμήν του μοναδικού και ανεπανάληπτου λογοτέχνη μας ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, συγκροτώντας εθελοντική ομάδα εργασίας μαθητών του, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για τη διοργάνωσή της, στα τέλη του περαμένου Γενάρη. Υπεύθυνοι καθηγητές για τη συμμετοχή στη διασχολική εκδήλωση ορίστηκαν ο φιλόλογος κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου  και ο μαθηματικός κ. Θανάσης Καρακαστανιάς.

     Τα Γυμνάσια της Μαγνησίας αποφασίστηκε να λάβουν μέρος με αναφορές στα έργα του παντοτινού ταξιδευτή Νίκου Καζαντζάκη, δουλεύοντας το καθένα από αυτά με μιαν ενότητα από τα ταξιδιωτικά του κείμενα, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

    Σε τέσσερις συναντήσεις που έγιναν με τα παιδιά, εξηγήθηκε ο σκοπός της εκδήλωσης.  Το σχολείο της Σκιάθου ανέλαβε να φιλοτεχνήσει και να παρουσιάσει έργα για τα ταξιδιωτικά κείμενα του λογοτέχνη, με θέμα τη γενέτειρά του και γενέτειρα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την Κρήτη, τη λεβεντομάνα Κρήτη, το καμάρι όλων των Ελλήνων. Έτσι στις συναντήσεις των μαθητών μελετήθηκαν σχετικά αποσπάσματα από το περίφημο βιβλίο του Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο», δηλαδή από το τελευταίο έργο απολογισμού της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, το κατεξοχήν έργο της «Κρητικής ματιάς» του στη Ζωή και στον Άνθρωπο.   

   Φυσικά, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, οι μαθητές της ομάδας του Γυμνασίου Σκιάθου ήρθαν σε επαφή και με άλλα έργα του Καζαντζάκη, όπως π.χ. «Ο καπετάν Μιχάλης», ενώ εμβάθυναν τις γνώσεις τους πάνω στη ζωή και στο έργο του συγγραφέα.


ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Εν συνεχεία, τα παιδιά έθεσαν τα όποια ερωτήματα είχαν για τα κείμενα, ενώ αφέθηκαν εντελώς ελεύθερα να επιλέξουν τον τρόπο έκφρασής των σκέψεών τους για τον ταξιδιώτη Καζαντζάκη και την Κρήτη. Έτσι έφτιαξαν έργα ζωγραφικής και κολάζ.

   Στην αντιπροσωπεία  του σχολείου που συμμετείχε στην εκδήλωση, στο Βόλο, έλαβαν μέρος οι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου Φιλιππία Μαυροπούλου, της  Γ΄ τάξης και Μάριος Καλογριάς, της  Ά΄ τάξης, με συνοδό τους τον φιλόλογο κ. Νίκο Παπακωνσταντίνου.

    Η αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Σκιάθου έφτασε στο Βόλο το πρωί της Τετάρτης (5-4-2017) και κατευθύνθηκε στον τόπο της εκδήλωσης, όπου και οργάνωσε το χώρο και το σκηνικό της έκθεσης των έργων της.Εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής και κολάζ, που φιλοτέχνησαν οι μαθητές του σχολείου: Μάριος Καλογριάς και Τζουλιάνο Ζόνια της Α΄ τάξης, Φιλιππία Μαυροπούλου και Μπενάρντο Ντότσι της Γ΄ τάξης.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ντεκόρ αυτής της εκδήλωσης, εκτός από τα ταμπλό με τα έργα των παιδιών των Γυμνασίων, το συμπλήρωναν παλιές ταξιδιωτικές βαλίτσες, συνδεδεμένες με τους πίνακες των έργων, θυμίζοντας την εποχή που o Νίκος Καζαντζάκης ταξίδευε σε όλες τις ηπείρους, μετουσιώνοντας τα ερεθίσματα, τις εμπειρίες και τη βαθύτατα φιλοσοφική του σκέψη  σε αριστουργηματικό  νεοελληνικό γραπτό λόγο άφταστης ποιότητας.

    Στην απογευματινή εκδήλωση που έγινε στο χώρο του φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας παρευρέθηκαν εκατοντάδες θεατές, γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών των σχολείων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, δεκάδες διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί του νομού μας. "Ψυχή" αυτής της εκδήλωσης, που με τη δική της φροντίδα οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδήλωση σε όλες τις φάσεις, υπήρξε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, κυρία Κυριακή Δανιηλίδου, ένα από τα πλέον ακούραστα και δημιουργικά στελέχη της Εκπαίδευσης στη Μαγνησίας, πολύ γνωστή και στην κοινωνία της Σκιάθου για τις επισκέψεις και τις εξαιρετικές μορφωτικές εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει και στο νησί μας επί σειρά ετών. Της αξίζει ο πιο θερμός έπαινος και οι πιο μεγάλες ευχαριστίες όλων μας, όπως άλλωστε και στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας συνολικά, για τη μεγάλη αυτή ευκαιρία που δόθηκε στα παιδιά μας, να μελετήσουν τον Καζαντζάκη και να εμπνευστούν από τον κορυφαίο τούτο λογοτέχνη μας του 20ου αιώνα.

     “Ήρθαμε κι εμείς σήμερα εδώ, από τη Σκιάθο, για να τιμήσουμε το Νίκο Καζαντζάκη και να προσκυνήσουμε μαζί του «την Άγια Κρήτη». Την Κρήτη μας, με την ανεπανάληπτη ομορφιά, τη λεβεντιά και την ιστορία της. Γιατί, όπως εκείνος μάς δίδαξε: «Η Κρήτη στάθηκε το πρώτο γιοφύρι ανάμεσα Ευρώπης, Ασίας κι Αφρικής· η Κρήτη φωτίστηκε πρώτη σε όλη την κατασκότεινη τότε Ευρώπη. Κι εδώ η ψυχή της Ελλάδας εξετέλεσε τη μοιραία της αποστολή: έφερε το θεό στην κλίμακα του ανθρώπου.»”.

      Με τα λόγια αυτά, καθώς και με δικές τους προσωπικές σκέψεις για την αξία τέτοιων εκδηλώσεων, εκδηλώσεων που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τους θησαυρούς της λογοτεχνίας μας, ο Μάριος Καλογριάς και η Φιλιππία Μαυροπούλου συμμετείχαν και στα δρώμενα που συμπλήρωσαν την έκθεση των εικαστικών , αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και τα συγχαρητήρια όλων των παρισταμένων για την αξιέπαινη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

    Στη συνέχεια, οι μαθητές της Σκιάθου παρακολούθησαν και την αντίστοιχη λαμπρή εκδήλωση των μαθητών των Λυκείων του Νομού μας για τον φιλόσοφο Νίκο Καζαντζάκη. Ήταν μια πανδαισία λόγου και ιδεών, ένα αληθινά βιωματικό μάθημα ανάτασης  του πνεύματος και της ψυχής.

    Το κυριότερο, κατά τη γνώμη μας απόσταγμα αυτής της διαδικασίας ήταν η έφεση των παιδιών της ομάδας του Γυμνασίου Σκιάθου να μελετήσουν κι άλλα έργα του Καζαντζάκη.  Οι δυο «αλλοδαποί» ως προς την καταγωγή μαθητές  που συμμετείχαν ομάδας εργασίας για τον Καζαντζάκη εξέφρασαν τις εξής χαρακτηριστικές τους σκέψεις:

        «Η προσπάθειά μου να ζωγραφίσω τον ταξιδιώτη Νίκο Καζαντζάκη με έκανε να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με τα λογοτεχνικά του κείμενα και μου άρεσε πάρα πολύ.» έγραψε ο Μπενάρντο Ντότσι

και  «Όλη η διαδικασία με τη ζωγραφική για αυτόν το σπουδαίο λογοτέχνη με γοήτευσε και με ώθησε να διαβάσω περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα.» συμπλήρωσε ο Τζουλιάνο Ζόνια.

    Νομίζουμε κι εμείς μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς του Γυμνασίου Σκιάθου ότι αυτό ήταν και το μεγάλο κέρδος όλων των παιδιών που συμμετείχαν στη δραστηριότητα.

    Η sispirosi.gr απευθύνει τα πιο θερμά της συγχαρητήρια  στα παιδιά της Σκιάθου για την εξαιρετική συμμετοχή τους στην εκδήλωση, στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Σκιάθου, κυρία Ζαφειρίου, στο Σύλλογο Διδασκόντων και στους υπεύθυνους καθηγητές για την όλη διοργάνωση. ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ

Στερνόγραφο

    Η sispirosi.gr απευθύνει θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας που έδωσαν το δικό τους "παρών". Ιδιαιτέρως, όμως πρέπει να συγχαρούμε τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Βόλου και τη φιλόλογό τους, τη συμπατριώτισσσά μας, κυρία Σοφία Κανταράκη, για την επιλογή και παρουσίαση των κειμένων του Νίκου Καζαντζάκη,  σχετικά με την επαναστατική Παιδεία, τους στόχους και τις πρωτοπόρες μεθόδους της στη σοβιετική  «Ρουσία», στη Σοβιετική Ένωση που πάλευε να χτίσει το όραμα της Λεύτερης και Ειρηνικής Εργαζόμενης Ανθρωπότητας, μέσα στις μύριες όσες αντιξοότητες του μεσοπολέμου.

    Τα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη από τα μεγάλα ταξίδια του στη χώρα των κυρίαρχων εργατών και αγροτών δίνουν στη νέα γενιά μεγάλες και συναρπαστικές αλήθειες, που το σημερινό κυρίαρχο εκμεταλλευτικό σύστημα προσπαθεί να τις θάψει ή να τις διαστρεβλώσει. Η ανάδειξή τους, το ζωντανεμά τους από φωτισμένους μαθητές και δασκάλους μπροστά στο κοινό αποτελεί μέγιστη συνεισφορά στη νέα γενιά, στον αέναο αγώνα για το δίκιο και την κοινωνική προκοπή, και μάλιστα μέσα σε τόσο μαύρους καιρούς.

    Μπράβο, Σοφία! Μπράβο παιδιά!

 

 

 ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΡΟΥΣΙΑ


 

Αποτέλεσμα εικόνας για νίκος καζαντζάκης

  

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση