αρχική σελίδα παιδεία Oι εκπαιδευτικοί της Σκιάθου διεκδικούν στοιχειώδη δικαιώματα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στο νησί μας.

Δημοφιλή

Oι εκπαιδευτικοί της Σκιάθου διεκδικούν στοιχειώδη δικαιώματα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους στο νησί μας. PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία της Σκιάθου   
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 20:47
            Αποτέλεσμα εικόνας για γυμνασιο σκιάθου Σχετική εικόνα 

Δυο νέες επιστολές των εκπαιδευτικών λειτουργών της Σκιάθου

  Παραθέτουμε σήμερα στην ιστοσελίδα μας δυο νέα κείμενα που απηύθυναν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί της Σκιάθου, δάσκαλοι και καθηγητές, προς τις ακτοπλοϊκές εταιρίες των γραμμών των Βορείων Σποράδων και προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, τους φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματικούς φορείς της Σκιάθου στο χώρο της στέγασης και της εστίασης.
  Τα κείμενα αυτά τα ζήτησε και τα έλαβε ήδη από την Πέμπτη 23-3-2017  ο Δήμαρχος της Σκιάθου κ. Δ. Πρεβεζάνος, ώστε ο Δήμος του νησιού μας να προσπαθήσει να τα προωθήσει και να τα υποστηρίξει σε κάθε αρμόδιο φορέα.
  Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ στη συνεδρίασή του της Τρίτης 21-3-2017 δήλωσε την ομόφωνη αποδοχή του τόσο στο υποβληθέν γραπτώς εκείνη την ημέρα αίτημα των εκπαιδευτικών, για τη διεκδίκηση της έκπτωσης στα εισιτήρια των πλοίων, όσο και στα φλέγοντα αιτήματά τους για την παροχή διευκόλυνσης και επιδότησης στη σίτιση και τη στέγαση τους, θέματα τα οποία και συζητήθηκαν ευρέως - "προ ημερησίας διατάξεως"

Α. 

Προς τις ακτοπλοϊκές εταιρίες των γραμμών των Βορείων Σποράδων

 

  Αξιότιμοι κύριοι

  Οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και δάσκαλοι της Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης, που υπηρετούμε στο νησί της Σκιάθου, και οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος μας προερχόμαστε από άλλες περιοχές της Ελλάδας, απευθυνόμαστε επειγόντως σε σας και ζητούμε την άμεση καθιέρωση έκπτωσης 50% για τους εκπαιδευτικούς στα εισιτήρια των πλοίων σας. Η έκπτωση αυτή πρέπει να αφορά τα πλοία των γραμμών Σκιάθου-Βόλου, Σκιάθου-Αγίου Κωνσταντίνου και Σκιάθου-Μαντουδίου Εύβοιας, που εξυπηρετούν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

  Ζούμε σε έναν τόπο με ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος της διαβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι από μας είμαστε αναγκασμένοι να συντηρούμε άλλο ένα νοικοκυριό, ένα σπιτικό και μια οικογένεια στον τόπο καταγωγής και μόνιμης διαμονής μας, όπου διαμένουν, σπουδάζουν ή και εργάζονται οι οικείοι μας.

   Οι εκπαιδευτικοί της Σκιάθου  καθώς είμαστε υποχρεωμένοι απο την υπηρεσία μας να αφήνουμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας σε άλλα μέρη της χώρας, επωμιζόμαστε  οι ίδιοι  και το βαρύ οικονομικό κόστος των μετακινήσεων από τον τόπο δουλειάς στον τόπο κατοικίας μας και αντίστροφα. Και συγκριτικά με άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσoυμε ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου  των γραμμών των Βορείων Σποράδων είναι μάλλον ακριβό για μισθοσυντήρητους, και μάλιστα με τους μισθούς που λαμβάνουν στη σημερινή συγκυρία...

  Μόνο το κόστος που επωμίζεται για τα μεταφορικά του έξοδα κάποιος ή κάποια εκπαιδευτικός που υποχρεούται να ταξιδεύει κάθε Σαββατοκύριακο προς το λιμάνι του Βόλου και αντιστρόφως προς τη Σκιάθο, ξεπερνάει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα.

   Οι απανωτές μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών, οι αυξήσεις των κρατήσεων, η άνοδος του κόστους ζωής (Φ.Π.Α., άνοδος τιμών προϊόντων και καυσίμων), η νέα  αύξηση της φορολογίας (με τη μείωση του αφορολογήτου), τα ενοίκια και οι μεγάλες τιμές των εισιτηρίων των πλοίων, κάνουν τη διαβίωση μας -και κατά συνέπεια την παραμονή μας στο νησί από πολύ δύσκολη έως και αδύνατη.

  Το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη κινήτρων, λειτουργεί ως ανασχετικός παράγοντας σε πολλούς νέους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα για τους μη μόνιμους, που είναι και οι πιο κακοπληρωμένοι, στο να επιλέξουν τέτοιες περιοχές, όπως είναι το νησί της Σκιάθου, για να υπηρετήτουν. Έτσι και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια –και πολύ φοβούμαστε με ακόμα πιο έντονο τρόπο στο άμεσο μέλλον, αν κάτι δεν αλλάξει- παρατηρούνται και θα παρατηρούνται τεράστια κενά στη στελέχωση των σχολικών μονάδων του νησιού για πολλούς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς...

  Για όλους αυτούς τους λόγους και έχοντας επίσης υπόψη μας ότι:

  Α) Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που υπηρετούν συνήθως μακριά από τον τόπο μόνιμης οικογενειακής τους κατοικίας, (π.χ. στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί) στους οποίους παρέχονται εκπτωτικά εισιτήρια.

  Β) Υπάρχει ήδη έκπτωση εισιτηρίου σε υπαλλήλους και σε συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε άλλες νησιωτικές περιοχές.

  Γ) Η παροχή εκπτωτικού εισιτηρίου στους εκπαιδευτικούς δεν πρόκειται να ζημιώσει σε τίποτα την εταιρία σας, γιατί θα λειτουργήσει ως κίνητρο για περισσότερα ακτοπλοϊκά ταξίδια των εκπαιδευτικών προς τους τόπους κατοικίας της οικογένειάς τους, ακόμα κι εκείνων δηλ. των συναδέλφων που τώρα ταξιδεύουν πολύ σπάνια ή ελάχιστα.

  Δ) Και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες αντιλαμβάνονται ότι επιτελούν ένα έργο ύψιστης κοινωνικής διάστασης και σημασίας, εξυπηρετώντας τα νησιά και τις αδήριτες ανάγκες τους,

ζητούμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για 50% έκπτωση του εισιτηρίου και στους εκπαιδευτικούς.

  Το αίτημά μας συνυπογράφει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκιάθου, κρίνοντας ομόφωνα, στη συνεδρίασή της 21ης Μαρτίου 2017, ότι η στελέχωση των νησιωτικών μας σχολείων με εκπαιδευτικούς λειτουργούς που θα έχουν κίνητρα να παραμείνουν και να υπηρετήσουν την εδώ δημόσια εκπαίδευση, αποτελεί την πιο ουσιαστική επένδυση και παρακαταθήκη όλων μας στο ίδιο το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Με εκτίμηση

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Σκιάθου

Σκιάθος, 23-3-2017

 

 

Β.

Επιστολή των εκπαιδευτικών της Σκιάθου

Προς  τα  Υπουργεία  Παιδείας, Οικονομικών, Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.

Προς την Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας

Προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας

Προς τους επαγγελματικούς φορείς των  ενοικιαστών δωματίων και των καταστημάτων εστίασης της Σκιάθου

 

  Κύριοι

  Εμείς, οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί λειτουργοί, καθηγητές και δάσκαλοι,  που  υπηρετούμε στα δημόσια σχολεία της Σκιάθου, με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε όλο και πιο έντονα.  Ταυτόχρονα επιθυμούμε να ζητήσουμε από σας την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων,  τα οποία θα συμβάλουν αφενός μεν στην οικονομική μας ανακούφιση, αφετέρου δε στην έγκαιρη στελέχωση και στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων του νησιού μας.

  Οι περισσότεροι από μας είμαστε υποχρεωμένοι, για να ασκήσουμε τα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα,  να αφήνουμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας  σε άλλα μέρη της χώρας, επωμιζόμενοι οι ίδιοι  ένα πολύ βαρύ οικονομικό κόστος  τόσο  για τη διαμονή και τη διατροφή μας στο νησί, όσο και για τις ανακαίες μετακινήσεις μας από τον τόπο δουλειάς στον τόπο κατοικίας μας και αντίστροφα.

    Οι απανωτές μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων, οι αυξήσεις των κρατήσεων,  η διαρκής άνοδος του κόστους ζωής (αύξηση του Φ.Π.Α., άνοδος τιμών των προϊόντων και των καυσίμων), η νέα  αύξηση της άμεσης φορολογίας (με τη μείωση του αφορολογήτου), τα δυσβάστακτα ενοίκια και οι μεγάλες τιμές των εισιτηρίων των πλοίων κάνουν τη διαβίωση μας -και κατά συνέπεια την παραμονή μας στο νησί από πολύ δύσκολη έως και αδύνατη.

  Διορισμοί μονίνων εκπαιδευτικών έχουν να γίνουν πάνω από οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα τα νησιά και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας να καλύπτονται  από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς δηλαδή από προσψρινούς συμβασιούχους με πολύ χαμηλές αμοιβές, πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους και παιδιά σε μικρή ηλικία. Το υψηλό κόστος ζωής σε ένα «τουριστικό νησί», όπως είναι η Σκιάθος, λειτουργεί πλέον ως ανασχετικός παράγοντας σε πολλούς εκπαιδευτικούς και τους αποτρέπει από το να επιλέξουν τέτοιες περιοχές, όπως είναι το νησί μας, για να υπηρετήτουν.

  Το πρόβλημα αυτό, που οδηγεί σε μακροχρόνια υοστελέχωση των δημοσίων σχολικών μονάδων, το ζήσαμε ιδιαίτερα έντονο φέτος στο Γυμνάσιο της Σκιάθου, όπου υπήρξε μεγάλη έλλειψη προσωπικού από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2016. Μόνο το κόστος που επωμίζεται για τα μεταφορικά του έξοδα κάποιος ή κάποια εκπαιδευτικός που υποχρεούται να ταξιδεύει κάθε Σαββατοκύριακο ξεπερνάει το ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Ταυτοχρόνως, τα ενοίκια ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 200 με 250 ευρώ, ενώ και οι τιμές στα καταστήματα της εστίασης είναι υψηλές, αφού το κοστολόγιο των εμπορευμάτων που εισάγεται στη Σκιάθο επιβαρύνεται με ιδιαίτερα αυξημένα μεταφορικά κόμιστρα και ΦΠΑ 23%...

  Αν το οικονομικό μας πρόβλημα ενταθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα (με νέες αυξήσεις φορολογίας επί των γλίσχρων μισθών μας, όπως και με νέες αυξήσεις των  κρατήσεων για τον ασφαλιστικό μας φορέα) οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ακόμη πιο έντονο την ερχόμενη σχολική χρονιά όπως και στα επόμενα χρόνια, αν τα πράγματα παραμείνουν στη σημερινή τους κατάσταση, όπου –ουσιαστικά- δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή οικονομική ενίσχυση, ούτε το μικρότερο οικονομικό κίνητρο στους εκπαιδευτικούς ώστε να δηλώσουν  προτίμηση στα σχολεία του νησιού μας.

   Επειδή, λοιπόν, τόσο εμείς, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σκιάθου, όπως απέδειξε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου της 21ης του Μάρτη 2017, συμφωνούμε απολύτως ότι η στελέχωση των νησιωτικών μας σχολείων με εκπαιδευτικούς λειτουργούς (οι οποίοι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κίνητρα για να έρχονται και να υπηρετούν την εδώ δημόσια εκπαίδευση) αποτελεί την πιο ουσιαστική επένδυση και παρακαταθήκη όλων μας στο ίδιο το μέλλον αυτού του τόπου,  ζητούμε απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς της οργανωμένης Πολιτείας και των επαγγελματιών του τόπου μας να στηρίξουν και να κάνουν πράξη τα παρακάτω δίκαια αιτήματά μας:

  1. Άμεση καθιέρωση έκπτωσης 50% για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της Σκιάθου  στα εισιτήρια των πλοίων των ακτοπλοϊκών γραμμών Σκιάθου-Βόλου, Σκιάθου-Αγίου Κωνσταντίνου και Σκιάθου-Μαντουδίου Εύβοιας, γραμμών δηλαδή, που εξυπηρετούν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

  Φρονούμε ότι επιβάλλεται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας  για το ζήτημα αυτό προς τις ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή των Βορείων Σποράδων διότι:

  Α) Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που υπηρετούν συνήθως μακριά από τον τόπο μόνιμης οικογενειακής τους κατοικίας, (π.χ. στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί) στους οποίους παρέχονται εκπτωτικά εισιτήρια.

   Β) Υπάρχει ήδη έκπτωση εισιτηρίου σε υπαλλήλους και σε συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε άλλες νησιωτικές περιοχές.

  Γ) Η παροχή εκπτωτικού εισιτηρίου στους εκπαιδευτικούς δεν πρόκειται να ζημιώσει σε τίποτα τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, γιατί θα λειτουργήσει ως κίνητρο για περισσότερα ταξίδια των εκπαιδευτικών προς τους τόπους κατοικίας της οικογένειάς τους, ακόμα κι εκείνων δηλ. των συναδέλφων που τώρα ταξιδεύουν πολύ σπάνια ή ελάχιστα.

  Δ) Και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι επιτελούν ένα έργο ύψιστης κοινωνικής διάστασης και σημασίας, εξυπηρετώντας τα νησιά και τις αδήριτες ανάγκες τους.

 

  2. Εξασφάλιση στους εκπαιδευτικούς που κατάγονται από άλλες περιοχές της χώρας μας δωματίων με φτηνότερο ενοίκιο στο νησί της Σκιάθου για όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους που πρέπει να διαμείνουν και να εργαστούν στο νησί. Στη Σκιάθο υπάρχει μεγάλο απόθεμα κτιρίων και ενοικιαζομένων δωματίων, πολλά από τα οποία παραμένουν κλειστά μετά το Σεπτεμβριο και ως το ερχόμενο καλοκαίρι.  Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους ζημιώνουν, πληρώνοντας τη φθορά ενός κλειστού διαμερίσματος τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να εισπράτουν απολύτως τίποτα, ενώ φυσικά χρεώνονται με αυξημένους φόρους για την περιουσία τους.

  Επομένως, επιβάλλεται η Πολιτεία να έρθει άμεσα σε συμφωνία με τους επαγγελματικούς φορείς των ιδιοκτητών στέγης της Σκιάθου, ώστε να επιδοτηθεί το ενοίκιο των εκπαιδευτικών λειτουργών που προέρχονται από άλλες περιοχές.

  Και στον τομέα αυτό υπάρχει η σχετική εμεπειρία από κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι στρατιωτικοί, στους οποίους μάλιστα το κράτος διαθέτει ακόμα και οικήματα στους τόπους υπηρεσίας τους. Μέχρις ότου η Περιφέρεια Θεσσλίας, η Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και ο Δήμος της Σκιάθου δώσουν οριστική λύση στο ζήτημα, παρέχοντας οι ίδιοι οικήματα στους ξενιτεμένους εκπαιδευτικούς, η συμφωνία με τους επαγγελματίες του τόπου για φτηνότερα ενοίκια αποτελεί άμεση, αδήριτη αναγκαιότητα.

 

  3. Σύναψη σύμβασης της οργανωμένης Πολιτείας με τους επαγγελματικούς φορείς των καταστημάτων εστίασης της Σκιάθου για παροχή σε καθημερινή βάση στους ξενιτεμένους εκπαιδευτικούς φαγητού καλής ποιότητας σε μειωμένη τιμή –εν σχέσει προς τις αγοραίες τιμές. Πρέπει δηλαδή να επιδοτηθεί ένα μέρος της τιμής της εστίασης των εκπαιδευτικών, ακριβώς  όπως συμβαίνει και στους στρατιωτικούς. Αφού εμείς δεν μπορούμε να διαθέτουμε ειδικές λέσχες φαγητού, δεν μένει άλλη λύση από την επιδότηση της σίτισής μας σε συμφωνία με τους επαγγελματίες που προτίθενται να συνεργαστούν με την Πολιτεία.

  Η διαβίωση των εκπαιδευτικών λειτουργών αυτού του τόπου σε αξιοπρεπείς συνθήκες, η παροχή σ’ αυτούς τέτοιων στοιχειωδών οικονομικών κινήτρων, ώστε να προτιμήσουν ένα νησί της πατρίδας μας σαν τη Σκιάθο, ώστε απρόσκοπτα να επιλέγουν να έρθουν και να υπηρετήσουν σ’ αυτό, αποτελεί στόχο μέγιστης εθνικής σημασίας για το ίδιο το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών της.

   Επομένως, η οργανωμένη Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και όλοι οι επαγγελματικοί φορείς του τόπου πρέπει να είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των εκπαιδευτικών λειτουργών στον αγώνα τους για μια αξιοπρεπή ζωή στο νησί, δηλαδή στον τόπο της δουλειάς τους.

   Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπε, επιτέλους να αποχτήσουν εκείνο το κίνητρο που θα  τους παρακινήσει να νιώθουν το νησί, τον τόπο της δουλειάς τους ως αληθινή δεύτερη πατρίδα τους.

   Έτσι,  με ακόμα περισσότερη όρεξη  να μπορέσουν όλοι τους να διαθέσουν τη γνώση, το ταλέντο τους και το -πάντα ακλόνητο φιλότιμο που τους διακρίνει- στη μόρφωση, την κοινωνικοποίηση, την πρόοδο και την ευημερία της νέας γενιάς της Σκιάθου, της Μαγνησίας, της Ελλάδας μας στο σύνολό της.

   Σας καλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα και αποτελεσματικά στα δίκαια - και τόσο επιτακτικά για την επιβίωσή μας- αιτήματα που σας εκθέσαμε.

 

Με εκτίμηση

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Σκιάθου

Σκιάθος, 23-3-2017Αποτέλεσμα εικόνας για σκιαθος


   Ευνόητο είναι ότι η sispirosi.gr υποστηρίζει την άμεση υλοποίηση όλων των παραπάνω αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας και, όπως πάντα, θα κάνει  τα πάντα για την προβολή, τη διάδοση και τη δικαίωσή τους.

   Σταθερή ήταν και παραμένει η θέση μας ότι όλα αυτά τα στοιχειώδη δίκαια αιτήματα, κι άλλα τόσα, είναι στο χέρι των ίδιων των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων να τα επιβάλουν στο κράτος με τους ανυποχώρητους, ενωμένους- καλά οργανωμένους ταξικούς αγώνες τους.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση