αρχική σελίδα βιβλιοθήκη Οι θέσεις α) της sispirosi.gr και β) του ΚΚΕ(μ-λ) για το λεγόμενο "μακεδονικό ζήτημα" (μέρος πρώτο)

Δημοφιλή

Οι θέσεις α) της sispirosi.gr και β) του ΚΚΕ(μ-λ) για το λεγόμενο "μακεδονικό ζήτημα" (μέρος πρώτο) PDF Εκτύπωση E-mail
βιβλιοθήκη - βιβλιοθήκη
Συντάχθηκε απο τον/την α) Από τη Συντακτική Επιτροπή της sispirosi.gr και β) Από τα στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ) συν. Βασίλη Σαμαρά και Δημήτρη Μάνο   
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 09:24
   
    Μετά από έκκληση φίλων αναγνωστών της ιστοσελίδας μας, επαναφέρουμε σήμερα στην πρώτη μας σελίδα, και μάλιστα με τη μορφή ενιαίου δημοσιεύματος (σε δύο μέρη,λόγω μεγάλης έκτασης),
α) την ανάλυση-τοποθέτηση που κάναμε για το λεγόμενο "μακεδονικό ζήτημα" το Μάρτη του 2018, καθώς και
β) τα δυο σχετικά άρθρα που μας απέστειλε το ΚΚΕ(μ-λ) σχετικά με το ζήτημα, ανταποκρινόμενο σε σχετική μας έκκληση.
   (Τα άρθρα των συναγωνιστών του ΚΚΕ(μ-λ) που ανέλυσαν το ζήτημα, δηλαδή  του Βασίλη Σαμαρά και του Δημήτρη Μάνου
,  μας τα έστειλε ο συν. Γρηγόρης Ανδρεάτος, εκ μέρους της οργάνωσης του ΚΚΕ(μ-λ) στο Βόλο.)

    Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική ανάλυση της ιστοσελίδας μας ξεκίνησε με αφορμή τη διαφωνία μας με τις τωρινές θέσεις της καθοδήγησης του ΚΚΕ, για την εθνική ύπαρξη ή όχι του γειτονικού Σλαβομακεδόνικου Λαού, και από πότε αυτός ο λαός υπάρχει με τη μορφή του συγκροτημένου έθνους στα Βαλκάνια. Εμείς πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε μορφή εθνικισμού και παραχάραξης της ιστορίας αποδεχόμαστε την ύπαρξη αυτού του έθνους, και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των όποιων μειονοτικών υπάρχουν, προερχόμενων από αυτό το έθνος, σε όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και φυσικά στην Ελλάδα. Η θέση μας αυτή ήρθε σε αντίθεση με τους τωρινούς ισχυρισμούς ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ, που αμφισβητούν την ύπαρξη των γειτόνων μας πριν το ...1944 (θέση η οποία ταυτίζεται με του ελληνικού σοβινισμού τα φληναφήματα και δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορική τοποθέτηση του Κόμματος απέναντι στο ζήτημα και ιδίως απέναντι στην υπαρκτή μειονότητα, που εξανδραποδίστηκε μεταπολεμικά από τον ελληνικό μοναρχοφασισμό...)

    Φυσικά η θέση αυτή της sispirosi.gr καμιά σχέση δεν έχει και ούτε θα μπορούσε ποτέ να έχει με ανιστόρητες σοβινιστικές διεκδικήσεις σλαβομακεδόνων  εθνικιστών και φασιστών εις βάρος των εδαφών της πατρίδας μας. Η sispirosi.gr από την αρχή διακήρυξε ότι τα εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας είναι για μας ιερά και απαραβίαστα, είναι εθνικό έδαφος που δεν το παραχωρούμε σε κανένα, πολλώ δε μάλλον που οι ιστορικές εξελίξεις του 20ου αιώνα μετέτρεψαν τον ελληνικό πληθυσμό όχι απλώς σε πλειοψηφία στην περιοχή, αλλά σχεδόν σε ολότητα. Επίσης δεν κάνουμε καμιά παραχώρηση σε φασίστες των Σκοπιών που καπηλεύονται ανιστόρητα το ...Μέγα Αλέξανδρο και τους αρχαίους Μακεδόνες, με τους οποίους φυσικά οι σλαβικοί λαοί δεν έχουν καμιά ιστορική συγγένεια.    
    Όλα αυτά τα ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, αντιδιαστέλλοντάς τα από την αυτονόητη αλήθεια ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι υπαρκτός λαός και όχι βέβαια "κατασκεύασμα της Διεθνούς και του Τίτο", όπως γαβγίζουν τα ελληνόφωνα σοβινιστικά και φασιστικά χαλκεία, θέλοντας να στραγγαλίσουν και το γειτονικό λαό και μαζί και τις ελευθερίες του λαού μας.
    Επίσης η sispirosi.gr από την αρχή αντιτάχθηκε πλήρως και κατηγορηματικά στη "Συμφωνία των Πρεσπών" που υπαγόρεψε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στα αηδιαστικά πολιτικά τσιράκια του στην Αθήνα και στα Σκόπια, για να προωθήσει τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων και τον πλήρη εξανδραποδισμό του Ελληνικού και του Σλαβομακεδόνικου Λαού, κάνοντας τις δυο χώρες μας προτεκτοράτα και πολεμικές βάσεις εξόρμησης των φονιάδων των λαών. Φυσικά δεν παραβλέπουμε και τα  προβλήματα που δημιουργεί το πονηρά επιλεγμένο για την π.Γ.Δ.Μ. όνομα "Βόρεια Μακεδονία", αντί για το τοπικό της, το "Μακεδονία του Βαρδάρη" ή το εθνικό της, το "Σλαβική Μακεδονία ". Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και τα εγχώρια τσιράκια τους, προκρίνοντας ένα πονηρό όνομα τύπου Βόρειου-Νότιου Βιετνάμ, Βόρειας-Νότιας Κορέας, που υποδηλώνει διαιρεμένο έδαφος μιας ενιαίας εθνικά χώρας, αφήνουν ανοιχτό για το μέλλον το ενδεχόμενο κάθε ανιστόρητης αρπακτικής διάθεσης και σύγκρουσης μεταξύ των λαών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την πρόβλεψη ...ρύθμισης ή αναθεώρησης της ιστορίας των δυο γειτονικών λαών μας, που τα κοράκια της Ουάσιγκτον επιθυμούν να ξαναγράψουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, σβήνοντας τους κολοσσιαίους σε ένταση και θυσίες αγώνες του ελληνικού και του σλαβομακεδόνικου λαού για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό (πέρα από τις όποιες τριβές, αντιθέσεις ή στρεβλώσεις παρατηρήθηκαν σ' αυτές τις ιστορικές "κοσμοχαλασιές"!).

    Η θέση της ιστοσελίδας μας είναι κομμουνιστική, διεθνιστική αλλά ταυτόχρονα και ξεκάθαρα πατριωτική με την πιο καθαρή σημασία αυτού του όρου. Παλεύουμε ασίγαστα τον κοινό εχθρό Ελλήνων και Σλαβομακεδόνων, τον αμερικάνικο και τον ευρωενωσίτικο ιμπεριαλισμό, ακριβώς επειδή πιστεύουμε και διεκδικούμε τη φιλία, την εθνική ισοτιμία, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών μας, τη συναδέλφωσή τους στον κοινό στόχο του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού, σε όλα τα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Καταπολεμάμε κάθε σοβινισμό - αγκαλιάζουμε αδερφικά όλους τους εργάτες, όλους τους λαούς της περιοχής μας και του κόσμου.

27 του  Οκτώβρη 2018

Η Συντακτική   Επιτροπή της www.sispirosi.gr

1.

SISPIRΟSI.GR : Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες είναι ωφέλιμη για το Λαό μας.

                                                                Προπάντων για το Λαό μας!

                                                                                                                                        Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018   21:44

 

(ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ της sispirosi.gr  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε., με αφορμή την πρωτοφανή -εκ μέρους του-  άρνηση της ...ύπαρξης των Σλαβομακεδόνων...)


    Η ιστοσελίδα μας, η sispirosi.gr από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της στη Σκιάθο μας, πριν από 8 περίπου χρόνια, στάθηκε πάντα στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ως της μόνης οργανωμένης αξιόλογης δύναμης του πολυδιασπασμένου ελληνικού Κομμουνιστικού κινήματος, που με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα μπορεί να ηγηθεί του αγώνα των εργαζομένων της χώρας μας για μια καλύτερη ζωή, για την κοινωνική απελευθέρωση και αναγέννηση του τόπου. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ούτε ότι αποτελούμε ως ιστοσελίδα κομματικό όργανο του ΚΚΕ, ούτε ότι θα αποκρύπτουμε τις διαφωνίες μας με όποιες θέσεις του στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, τις οποίες δεν θεωρούμε σωστές και φρονούμε ότι πρέπει να αλλάξουν.

    Ασκώντας αυτό ακριβώς το αναφαίρετο συναγωνιστικό μας δικαίωμα, αλλά και καθήκον, αποστείλαμε χτες την παρακάτω ανοιχτή επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, απ' αφορμή την τοποθέτηση ηγετικών στελεχών του Κόμματος και μάλιστα του ίδιου του Γενικού του Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, πάνω στο λεγόμενο "μακεδονικό" ζήτημα, τοποθέτηση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ -και εν ονόματι φυσικά της καταπολέμησης του σοβινισμού, των ανιστόρητων διεκδικήσεων και του αλυτρωτισμού της αστικής τάξης της ΠΓΔΜ εναντια στη χώρα μας, έφτασε στο άλλο άκρο! Έφτασε στο σημείο να ...αρνείται την ίδια την ύπαρξη του σλαβομακεδονικού έθνους της γειτονικής μας χώρας, την ύπαρξη της μικρής εθνικής μειονότητας των Σλαβομακεδόνων που απόμειναν ακόμη στη Δυτική (κυρίως) Ελληνική Μακεδονία, ακόμη και την ...ύπαρξη της σλαβομακεδονικής γλώσσας!

     Επειδή αυτή η τοποθέτηση του ΚΚΕ σήμερα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία του Κόμματος, που έδωσε αγώνες και θυσίες ώστε και οι Σλαβομακεδόνες μειονοτικοί στην Ελλάδα να χαίρονται τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, σε μια Λεύτερη, Ανεξάρτητη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα και επειδή εμείς θεωρούμε θέση αρχής για τους κομμουνιστές την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της εθνικής ταυτότητας κάθε εθνικής μειονότητας, χωρίς να δίνουμε δεκάρα για τα γαβγίσματα των φασιστοφυλλάδων και της ακροδεξιάς πανούκλας που πέφτει σαν τη βαριά κατάρα πλέον πάνω στην καθημαγμένη από την αστική τάξη πατρίδα μας, θεωρούμε ότι η σωστή, αρχειακή, μαρξιστική-λενινιστική τοποθέτηση του ΚΚΕ πάνω στο ζήτημα αυτό θα είναι ό,τι πιο ωφέλιμο για την πατρίδα και τον εργαζόμενο λαό  μας στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε και στις ακόμα δυσκολότερες που αύριο μπορεί να ξημερώσουν.

     Σας παραθέτουμε λοιπόν τη δική μας τοποθέτηση για το "μακεδονικό ζήτημα", πλήρη, ξεκάθαρη και προπάντων ειλικρινή και τίμια προς κάθε κατεύθυνση, τοποθέτηση που αντιτίθεται σε κάθε είδους σοβινισμό, αμφισβήτηση συνόρων, παραχάραξη της ιστορίας και υποκρισία.


 

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες είναι ωφέλιμη για το Λαό μας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.


    Aγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές του Κ.Κ.Ε.

    Στην κομματική  σας ιστοσελίδα ( http://www.kke.gr ), σε σχετική αναφορά σας στο πλήρες κείμενο της ομιλίας που εκφωνήθηκε στη συγκέντρωση της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου 2018, διαβάζουμε, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

     " Όπως επίσης, σε ό,τι αφορά τη γειτονική δημοκρατία, πρέπει να ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει ιστορικά διαμορφωμένο «μακεδονικό» έθνος, «μακεδονική» εθνότητα, «μακεδονική» γλώσσα, που είναι η βάση του αλυτρωτισμού και ότι εγείρουν ζητήματα ύπαρξης μειονότητας, άρα και διεκδικήσεων, δήθεν υπεράσπισης δικαιωμάτων της κλπ... "

    Ακριβώς αυτά απεφάνθη ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, στην προχθεσινή συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα. Και παρόμοιες είναι τόσο οι τοποθετήσεις του ίδιου του κ. Κουτσούμπα, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του που αναδημοσίευσε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, όσο και το αντίστοιχο άρθρο για το λεγόμενο "Μακεδονικό" που δημοσίευσε στην ίδια εφημερίδα το μέλος του Π.Γ. κ. Γιώργος Μαρίνος, αλλά και το σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οργανώσεών του το Κ.Κ.Ε. .(Βλ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις ημερομηνίες:  27/28-1-2018, σελ.9, 3/4-2-2018, σελ.7 και σελ. 18-20, 6-2-2018, σελ.6...)

   Και, ναι μεν ένα ενιαίο "μακεδονικό" (δηλαδή παμμακεδονικό) έθνος ούτε υπήρξε ούτε και υπάρχει στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο που έχει μετά το 1913 μοιραστεί ανάμεσα στα 4 βαλκανικά κράτη (Ελλάδα, Σερβία/Γιουγκοσλαβία-σημ. ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία). Επίσης, στο μακεδονικό χώρο που κατέχει  η χώρα μας, η συντριπτικότατη πλειοψηφία του πληθυσμού, κυρίως μετά το 1922-1924 είναι Έλληνες σε ποσοστά σχεδόν 95% ( και δεν λαμβάνουμε εδώ υπόψη νεότερες μεταναστεύσεις, κυρίως των τελευταίων δεκαετιών, είτε Ελλήνων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είτε Αλβανών και άλλων οικονομικών μεταναστών.)

    Κανείς δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει την εθνολογική αυτή πραγματικότητα του τόπου μας, ούτε φυσικά το απαραβίαστο των εθνικών μας συνόρων με τους γείτονες.

    Επίσης, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ιστορία που μας λέει ότι:

    α) Στα εδάφη της Μακεδονίας με την ευρύτερη γεωγραφική της έννοια κατοικούσαν από την αρχαιότητα οι πληθυσμοί του εξελληνισμένου λαού των αρχαίων Μακεδόνων, που στο πέρασμα των αιώνων, στην ύστερη Βυζαντινή εποχή και στην Τουρκοκρατία, μαζί με όλους τους ελληνόφωνους (κι όχι μόνο!) κατοίκους της νοτίου Ελλάδας και  των νησιών μας, μέχρι την Κύπρο, συναποτέλεσαν τη βάση του Νεοελληνικού μας Έθνους και του νεοελληνικού μας πολιτισμού, που συνεχίζει τη ζωή και την πορεία του μέχρι σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

    β) Στα εδάφη της Μακεδονίας ευρύτερα, αλλά και στα υπό τη σημερινή ελληνική κυριαρχία ειδικότερα, συνυπήρξαν μαζί με τον ελληνικό μακεδονικό πληθυσμό και πολλές άλλες εθνικές ομάδες. Κάποιες από αυτές, όπως π.χ. οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι, έφυγαν από την περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας μετά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο και την ανταλλαγή των πληθυσμών με την Τουρκία το 1923-1924. Αντίστοιχα, από τα σημερινά μακεδονικά εδάφη της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ εκπατρίστηκε ο ελληνικός μακεδονικός πληθυσμός της περιοχής του Μελένικου, του Πετριτσίου,των Μπιτολίων (δηλ.του Μοναστηρίου) και άλλων περιοχών.

    γ) Στο μακεδονικό χώρο τόσο της σημερινής Ελλάδας, όσο και της σημερινής Βουλγαρίας, πλάι στους κατοίκους του κυρίαρχου έθνους (ελληνικού ή βουλγαρικού αντίστοιχα στην κάθε χώρα) αναπτύχθηκε ήδη μέσα στην τουρκοκρατία και εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις αρχές του 20ου αιώνα, και μια τρίτη εθνική ομάδα! Μια εθνική ομάδα η οποία έλκει την καταγωγή της από τους παλαιότερους στα Βαλκάνια σλαβικούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ, σαφέστατα πριν από τους Βουλγάρους, και οι οποίοι διακρίνονται σαφέστατα τόσο από τους Έλληνες Μακεδόνες, όσο και από τους Βουλγάρους Μακεδόνες. Η εθνολογική αυτή ομάδα κυριάρχησε πληθυσμιακώς στην περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ. Ένα μέρος αυτής της τρίτης εθνολογικής ομάδας με την ίδια γλώσσα, την ίδια πολιτισμική παράδοση, την ίδια "εθνική ψυχοσύνθεση" έλαχε να παραμείνει και να επιβιώσει και μέσα στο ελληνικό έδαφος, ως μειονότητα, τόσο στις παραμεθόριες περιοχές της Φλώρινας, του Βιτσίου, των Πρεσπών, όσο και σε ορισμένα αντίστοιχα μεθοριακά χωριά του σημερινού νομού της Πέλλας, αλλά και σε μερικά χωριά του νομού της Κοζάνης.

    Η τρίτη αυτή ομάδα, αγαπητοί φίλοι του Κ.Κ.Ε. απέκτησε τη δική της εθνική συνείδηση και ιδιομορφία μέσα στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο. Μιλώντας π.χ. γι' αυτούς ακριβώς τους πληθυσμούς, ο γνωστός λογοτέχνης του μεσοπολέμου (που ξεκίνησε ως προοδευτικός-αντιπολεμικός συγγραφέας και δυστυχώς κατέληξε δεξιός- αντιδραστικός ακαδημαϊκός...) Στρατής Μυριβήλης, έγραφε στο περίφημο εκείνο έργο του "Η ζωή εν τάφω", στο κεφάλαιο "Ζάβαλη μάικω", τα εξής:

     "...Μιλάνε μια γλώσσα που 'ναι παρακλάδι σλαβικό, με πολλά τούρκικα και ρωμαίικα στοιχεία. Η αντρίκεια της φτογγολογία μού δίνει ένα τονωτικό συναίσθημα. Τα φωνήεντα είναι σπάνια. Η μαλακιά θηλυκάδα τους πνίγεται σ' ένα κατρακύλισμα από φωνές αδρές και σκληρές. Σαν μιλάν ακούς να δρομίζουν τον κατήφορο βότσαλα και χαλίκια στρογγυλεμένα στ' ορμητικό ρέμα του Δραγόρα. Μερικές λέξεις έχουν την παρθένα παραστατικότητα των πρωτογέννητων γλωσσών, που δεν ήταν παρά ηχητική μίμηση των κρότων και των θορύβων της ζωντανής ζωής. Για να πούνε πως το πουλί «πέταξε», λένε «π'ρρλιτς». Σε καμιά γλώσσα δεν άκουσα τόσο αληθινό το πέταγμα ενός πουλιού.(...)Τούτοι εδώ μιλάνε μια γλώσσα που την καταλαβαίνουν κι οι Σέρβοι κι οι Βούλγαροι. Τους πρώτους τους μισούνε, γιατί τους πιλατεύουν και τους μεταχειρίζουνται για Βουλγάρους. Και τους Βουλγάρους τους μισούν, γιατί πήραν τα παιδιά τους στον πόλεμο. Εμάς τους Ρωμιούς μάς δέχουνται με κάποια συμπαθητική περιέργεια, μόνο και μόνο γιατί είμαστε οι γνήσιοι πνευματικοί υποταχτικοί του Πατρίκ, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η ιδέα του Πατριαρχείου απλώνεται ακόμα, τυλιγμένη σε μια μυστικοπάθεια πολύ παράξενη, πάνω σε τούτο τον απλοϊκό χριστιανικόν κόσμο. (...)"

    Και παρακάτω: στην αφήγηση της καψερής μάνας (μάικως) που τα παιδιά της τα επιστράτευσαν οι Βούλγαροι ενώ αυτή φιλοξενεί το στρατιώτη του ελληνικού, δηλ. του αντίπαλου στρατού στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο:

     " Πρώτα μου τα πήραν οι Σέρβοι. Τα κατέβασαν από το κάρο, τα 'δειραν και μου τα πήρανε. Είστε Σέρβοι, φώναζαν, γιατί δεν θέλετε να πολεμήσετε το Βούλγαρο; Κατόπι ήρθαν μαζί με τους Γερμανούς οι Βούλγαροι. Είστε Βούλγαροι, φώναζαν. Μπρος, να πολεμήσετε το Σέρβο. Και άιντε ξύλο, και άιντε φυλακή.

     — Ζάβαλη μάικω!"

    Στην πρώτη έκδοση του αυτού του έργου του, που αργότερα, μετά το 1946, για να γίνει ακαδημαϊκός της μαύρης αντίδρασης, την ...λογόκρινε, ο Μυριβήλης παρέθετε και τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό αυτής της πληθυσμιακής ομάδας:

     "Μακεντόν-ορτοντόξ"...

   Δηλαδή, ..."Μακεδόνες"!

    Έτσι ακριβώς προσδιορίζουν εθνολογικά τον εαυτό τους αυτοί οι άνθρωποι, τόσο στο χώρο που κατέχει σήμερα η ΠΓΔΜ, όσο και στα μεθοριακά εκείνα χωριά όπου ζουν ως πληθυσμιακή μειονότητα στον δικό μας, τον ελληνικό-μακεδονικό χώρο. Και αυτό, φυσικά, έγινε πολύ πριν ο ...Τίτο και το ...ΚΚ Γιουγκοσλαβίας αναγνωρίσουν ομόσπονδο κράτος με την ονομασία Λ.Δ Μακεδονίας στη σύνθεση της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας το 1944.

    Για το ελληνικό προοδευτικό -και προπάντων για το επαναστατικό κομμουνιστικό- κίνημα της πατρίδας μας, ο λαός αυτός που κατοικεί τη σημερινή ΠΓΔΜ και τις προαναφερόμενες μειονοτικές περιοχές της παραμεθορίου Βορείου Ελλάδας, ούτε ανύπαρκτος, ούτε εθνικώς και γλωσσικώς ανυπόστατος θεωρήθηκε στον 20ο αιώνα. Κάθε άλλο μάλιστα!

    Για να διακρίνουμε εθνολογικά τη μειονοτική αυτή σλαβική πληθυσμιακή ομάδα της χώρας μας, από τους Έλληνες Μακεδόνες, το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα τής έδωσε και την πιο ταιριαστή -και επιστημονικά πιο ακριβή ως προς το εθνολογικό της προσδιορισμό- ονομασία. Κατέγραψε αυτό τον πληθυσμό με τον όρο ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, και αναγνώρισε απολύτως τόσο την ύπαρξή τους, όσο και το δικαίωμά τους να διατηρήσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό τους, την ιδιοτυπία τους, μέσα στα όρια μιας λεύτερης, λαϊκοδημοκρατικής - σοσιαλιστικής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας πραγματικής μάνας κι όχι κακιάς μητριάς για όλον ανεξαίρετα τον εργαζόμενο πληθυσμό της, όποιας εθνικής καταγωγής κι αν είναι αυτός.

    Το όνομα Σλαβομακεδόνες εκφράζει απόλυτα την  εθνολογική ταυτότητα αυτού του σλαβικού κλάδου: είναι το κομμάτι εκείνο των Σλάβων που απόχτησαν την εθνική τους συγκρότηση και συνείδηση στο μακεδονικό χώρο. Είναι ένας σλαβικός λαός που διαφέρει από τους Σέρβους, τους Βούλγαρους, κτλ. Έχει τη γλώσσα και την εθνική του παράδοση. Στην ΠΓΔΜ είναι η πλειοψηφία. Στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία αποτελεί μια μικρή εθνική μειονότητα. Αυτή είναι η καθαρή και ξάστερη αλήθεια, που το Κ.Κ.Ε. ιστορικά την αναγνώριζε και τη διακήρυσσε, αψηφώντας τις διώξεις του μισαλλόδοξου αντιδραστικού αστικού κράτους.

     Τι άλλαξε, αλήθεια, ως προς την αναγνώριση της ύπαρξης των Σλαβομακεδόνων, από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα; Μόνο η σημερινή ηγεσία του Κ.Κ.Ε. μπορεί και πρέπει να μας το εξηγήσει αυτό.

    Όσο για τη δική μας άποψη, αυτή είναι η εξής και τη διατυπώνουμε ευθέως και χωρίς περιστροφές:

    Είτε "μας" αρέσει είτε όχι (δεν εννοούμε σε μας, αλλά στην ελληνική άρχουσα τάξη) οι Σλαβομακεδόνες υπάρχουν αντικειμενικά! Τόσο στα "Σκόπια", όσο και εδώ. Η κατάσταση της Σλαβομακεδονικής μειονότητας πράγματι δεν υπήρξε καθόλου καλή, κυρίως μετά το 1928, μέσα στο αστοτσιφλικάδικο και -σήμερα πια καθαρά καπιταλιστικό- κράτος της Ελλάδας. Υπέστη φοβερές διώξεις από την ελληνική αντίδραση, κυρίως από το μοναρχοφασισμό και από τη χούντα για να απαρνηθεί την εθνική καταγωγή της και τη γλώσσα της...

    Σήμερα, οι Σλαβομακεδόνες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν περιοριστεί σε κυριολεκτικά πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, λόγω του πογκρόμ που υπέστησαν μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς για τη μαζική τους συστράτευση με την εργατική μας τάξη, με το Κ.Κ.Ε. και τον ηρωικό Δ.Σ.Ε... Χιλιάδες οι νεκροί, οι βασανισμένοι, οι εξόριστοι και τελικά οι εκπατρισμένοι από την Ελλάδα με τη μια ή με την άλλη μορφή (υπερορία ή μετανάστευση) Σλαβομακεδόνες -πρώην Έλληνες υπήκοοι- αγρότες, εργάτες, αντιστασιακοί και επαναστάτες-αγωνιστές...

    Μήτε τα νεκροταφεία, μήτε τους τάφους των Σλαβομακεδόνων δεν σεβάστηκαν τα μοναρχοφασιστικά και τα χουντικά τέρατα, στα εγκαταλελειμμένα χωριά του Βιτσίου και του Γράμμου. Ξήλωσαν και τους σταυρούς με τα σλαβομακεδονικά ονόματα των νεκρών, ξήλωσαν μέχρι και τις -σλαβικής γραφής- επιγραφές των εικόνων και των τοιχογραφιών των ορθόδοξων εκκλησιών της μειονότητας σ' αυτές τις περιοχές οι "ελληνο-χριστιανοί" φασίστες, με τις ευλογίες βεβαίως των μοναρχοφασιστών ρασοφόρων, αυτών δηλαδή των αναίσχυντων ρασο-καπιταλιστών που έχουν ...αποπατήσει κυριολεκτικά πάνω στις ουμανιστικές αρχές και αξίες του Ευαγγελίου, του ταπεινού και καταφρονεμένου Ιησού Χριστού, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προνόμια της αστικής κρατικής εξουσίας...

    Λες και ήταν έγκλημα των Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας το να ανήκουν σε μιαν άλλη εθνότητα...

    Δεν φανταζόμαστε να τα αγνοούν όλα αυτά ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο κ. Γιώργος Μαρίνος και σύμπασα η Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε...

    Τέλος πάντων, όσοι τα αγνοούν, ας σκύψουν λιγάκι μέσα στους τόμους των ίδιων των επίσημων κειμένων του Κ.Κ.Ε. των δεκαετιών του 1930-1950 και θα καταλάβουν πολλά...

Αποτέλεσμα εικόνας για ειρήνη γκίνηΑποτέλεσμα εικόνας για ειρήνη γκίνη Αποτέλεσμα εικόνας για ειρήνη γκίνη


     Την εθνική ύπαρξη των Σλαβομακεδόνων μειονοτικών δεν μπορεί να την αποκρύψει τελικά ούτε κι αυτό το ίδιο το ελληνικό αστικό καθεστώς. Ποιος ξεχνά, στ' αλήθεια, ότι ο πολιτικός αρχιαπατεώνας ψευτοσοσιαλιστής και δημαγωγός Αντρέας Παπανδρέου, στα 1982, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το αίτημα του λαϊκού μας κινήματος για πλήρη,ανεμπόδιστη κι ελεύθερη επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του Εμφύλιου, έβαλε τον Γεννηματά να σκαρώσει ένα αισχρότατο νομικό έκτρωμα, μνημείο σοβινισμού και φασιστικής νοοτροπίας, με  το οποίο απέκλειε από τον ελεύθερο επαναπατρισμό τους "μη Έλληνες το γένος" πολιτικούς πρόσφυγες; Για ποιους έβαλε αυτό το εμπόδιο η κυβέρνηση εκείνων των ψευτοσοσιαλιστών αγύρτηδων, αν όχι για τους Σλαβομακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, που δεν δέχονταν να φτύσουν τους αγώνες τους και τη μνήμη των πατέρων και των αδελφών τους, αρνούμενοι σαν Ιούδες τη σλαβομακεδονική (τη"μακεδόνικη", όπως την έλεγαν από μικρά  παιδιά) καταγωγή και τη γλώσσα τους

     Η ελληνική εργατική τάξη, κύριε Κουτσούμπα, κύριε  Μαρίνο και λοιποί σύντροφοι ηγέτες του σημερινού Κ.Κ.Ε., πρέπει να απαιτήσει και να παλέψει για την εξασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων και στους ανθρώπους αυτής της μειονότητας που ζουν ακόμα στη χώρα μας και που, κυριολεκτικά, η άρχουσα τάξη  θέλησε να τους εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης.

    Οι πολλοί απ’ αυτούς αγωνίστηκαν πάντοτε στο πλευρό του λαού μας, στους αγώνες της Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού,και σε όλους τους μετέπειτα δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες μέχρι σήμερα, ενώ χιλιάδες απ’ αυτούς έφυγαν  στην ξενιτιά αντάμα με τους δικούς μας,τους Έλληνες εργάτες, τρώγοντας μαζί το πικρό ψωμί του μετανάστη-εργάτη σε Αυστραλία Γερμανία Βέλγιο, Αμερική...

    Τι μας χωρίζει εμάς από τους ανθρώπους αυτής της μειονότητας; Απολύτως τίποτα! Πολύ δε περισσότερο δεν μας χωρίζει η εθνική τους καταγωγή!

    Για τους Κομμουνιστές  ιδιαιτέρως, κύριε Κουτσούμπα, πρέπει να είναι πάντα οδηγός τα λόγια του Καρλ Μαρξ, ότι κανένας λαός δεν μπορεί να είναι πραγματικά λεύτερος,  όταν ανέχεται την καταπίεση ενός άλλου λαού.

Και δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τα λόγια του Ι.Β.Στάλιν: "Η εθνική ισοτιμία σε όλες της τις μορφές (γλώσσα, σχολειό κλπ) αποτελεί ένα απαραίτητο σημείο για τη λύση του εθνικού ζητήματος."

    Μέσα σε ένα λεύτερο ελληνικό κράτος όλες οι υπαρκτές εθνικές μειονότητες (οι Τούρκοι, οι Πομάκοι, οι Σλαβομακεδόνες, οι Τσιγγάνοι της Θράκης) πρέπει να έχουν αναγνωρισμένα όλα τα δικαιώματα που έχουν τα μέλη της κυρίαρχης, δηλαδή  της ελληνικής εθνότητας.

     Με τη διαφορά ότι αυτές οι μειονότητες, επειδή ζουν σε γεωγραφικά διαμερίσματα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων δεν δικαιούνται να ζητήσουν "κρατική αυτονομία" ούτε βέβαια "απόσχιση" από την Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα 'χε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων ...εθνικών μειονοτήτων.

    Άλλωστε, οι Κομμουνιστές, ακόμη και στις περιπτώσεις συμπαγών εθνικώς λαών που βρίσκονται σε άλλα (δηλαδή σε πολυεθνικά) κράτη, όταν -σε συνθήκες σοσιαλισμού- αναγνωρίζουν στους λαούς αυτούς το δικαίωμα του κρατικού αποχωρισμού, πάντοτε παλεύουν ώστε αυτά τα έθνη να μην προχωρήσουν σε κρατικό αποχωρισμό, αλλά με μιαν ομοσπονδιακή μορφή όλοι, ως ισότιμοι Λαοί  ενός κράτους, να οικοδομήσουν από κοινού τη νέα κοινωνία (Βλ. ΕΣΣΔ-Τσεχοσλοβακία, ακόμα και τη Γιουγκοσλαβία, πριν την αποστασία των Τιτοϊκών).

     Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για απλές πληθυσμιακές μειονότητες που δεν μπορούν να διαχωριστούν κρατικώς ούτε ομοσπονδιακώς!

     Ο στόχος, επομένως, των Ελλήνων Κομμουνιστών είναι να τραβήξουν αντάμα με τους Έλληνες και οι Σλαβομακεδόνες εργάτες κι αγρότες στο δρόμο της ταξικής πάλης και της λαϊκής- σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο σοσιαλισμός θα εξασφαλίσει την εθνική ισοτιμία των Σλαβομακεδόνων, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της Λαϊκοδημοκρατικής-  Σοσιαλιστικής Ελλάδας. Αυτή είναι η αρχειακή τοποθέτηση του ζητήματος και όχι η ...άρνηση ύπαρξης της σλαβομακεδονικής εθνότητας, της γλώσσας και της εδώ μειονότητας!  Η άρνηση αυτή είναι εις βάρος του λαού μας, είναι "βούτυρο στο ψωμί" του ιμπεριαλισμού και του φασισμού κάθε μάρκας...

    Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε, λοιπόν, ως προοδευτικοί άνθρωποι και ως Κομμουνιστές στο χειρισμό του ζητήματος των Σλαβομακεδόνων;

    1. Να αποφύγουμε κάθε λανθασμένη, ανεδαφική τοποθέτηση σαν εκείνη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας και της Διεθνούς το 1924-1934, περί "ενιαίου ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους"  σε ...όλο το μακεδονικό χώρο, θέση η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλα τα ΚΚ της βαλκανικής χερσονήσου, ακριβώς γιατί δεν πατούσε στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, της Μικρασιατικής καταστροφής και ανταλλαγής των πληθυσμών.

    Πώς, αλήθεια, να σταθεί εκείνο το τότε σύνθημα και πώς να προκόψει το Κ.Κ.Ε. στα 1924-1934, όταν στην ελληνική Μακεδονία του 1925 το 90 % ήταν Έλληνες; Το σύνθημα ήταν ήδη ξεπερασμένο! Απηχούσε ίσως την προ του 1913-1923 κατάσταση και απλώς εξέθετε το λαϊκο μας κίνημα στις διώξεις της μαύρης αντίδρασης. Πολύ καλά, λοιπόν, εγκαταλείφθηκε οριστικά από τη Διεθνή και το Κ.Κ.Ε. στη δεκαετία του 1930, μετατρεπόμενο στο μόνο λογικό προσανατολισμό: εθνική ισοτιμία όλων μέσα στα όρια της Ελλάδας.

    Απ' αυτή λοιπόν την παγίδα, όπως κι από μια αντίστοιχη παγίδα που πήγαν να στήσουν οι Τιτοϊκοί αποστάτες, διαβρώνοντας με κούφιο εθνικισμό ορισμένα στελέχη και μέλη του Σλαβομακεδονικού αντιστασιακού Μετώπου στην Ελλάδα (μετά την Κατοχή) γλιτώσαμε! Μάς γλίτωσε η σωστά στοχοπροσηλωμένη πολιτική γραμμή του Κ.Κ.Ε. και του Νίκου Ζαχαριάδη, που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους: Πάλη από κοινού για ισοτιμία σε μια λεύτερη Ελλάδα.

    2. Επομένως, και σήμερα, όπως και στα 1946-1949, εκεί όπου πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του μειονοτικού ζητήματος είναι το σημείο στο οποίο εμείς,  οι κομμουνιστές, διαχωρίζουμε ολότελα τη θέση μας από τους όποιους εθνικιστές και σοβινιστές τόσο της ΠΓΔΜ, όσο και της εδώ Σλαβομακεδονικής μειονότητας, φανερούς ή συγκαλυμμένους.

    Οι εθνικιστές αυτοί, όπως αντίστοιχα και οι "Ελληναράδες" ομόλογοί τους των γνωστών "συλλαλητηρίων",  μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν και στους δυο λαούς και φυσικά στην εναπομείνασα σλαβομακεδονική μειονότητα.

    Εμείς κρατάμε τέτοια γραμμή ώστε να μην δημιουργήσουμε καμιάν "ελπίδα" διάδοσης αποσχιστικών τάσεων στους όποιους υπαρκτούς σοβινιστές της σλαβομακεδονικής μειονότητας, που όπως καλά ξέρουμε, υπάρχουν και δρουν- όχι φυσικά προς όφελος "του λαού τους", είτε της μειονότητας είτε του ευρύτερου υπαρκτού έθνους των. Αυτοί για παράδειγμα μπορεί να εξυπηρετούν τους μεγαλοϊδεατικούς στόχους της κυρίαρχης κλίκας των Σκοπίων, να γίνονται πιόνια των διάφορων Γκλιγκόροφ  Γκεοργκίεφσκι, Γκρουέφσκι, Ζάεφ κλπ., που με τη σειρά τους είναι σκέτα πιόνια, πράχτορες ως το μεδούλι  των ευρω-νατοϊκών ιμπεριαλιστών, και πάει λέγοντας. Αυτούς βάζουμε στο στόχαστρο του αγώνα μας, ακριβώς όπως και τους Έλληνες αστούς και σοβινιστές. Αυτούς και μόνο και όχι βέβαια τον εργαζόμενο σλαβομακεδονικό λαό της ΠΓΔΜ, ούτε τους εναπομείναντες μειονοτικούς στην Ελλάδα, αρνούμενοι την ...ύπαρξη και τη γλώσσα τους!

    3. Υπάρχουν σαφώς κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό από όλους εκείνους τους παράγοντες που δρουν ύπουλα, με σκοπό να αμφισβητήσουν τα σύνορα. Αυτοί παίζουν ακριβώς το παιχνίδι του ιμπεριαλιστικού "διαίρει και βασίλευε".

    Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα τόσο εκείνους που πάνε να λανσάρουν στο σλαβομακεδονικό λαό και στη μειονότητα το ανιστόρητο  παραμύθι περί ..."καταγωγής τους από τον ...Μέγα Αλέξανδρο και τους ...αρχαίους Μακεδόνες".  Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους άθλιους σλαβομακεδόνες πολιτικάντηδες και ψευτοϊστορικούς σκαρώνουν "αλυτρωτικούς"  χάρτες ίσαμε τον... Όλυμπο,με πρωτεύουσα τα ...Σκόπια.

    Καταδικάζουμε απερίφραστα την αθλιότητα κύκλων σοβινιστών Σλαβομακεδόνων σε μειονοτικά χωριά του νομού της Φλώρινας, που παρότρυναν τους  κατοίκους να κατεβάζουν τη σημαία της χώρας μας και να υψώνουν τη σημαία της ...ΠΓΔΜ (Κάτι τέτοια μεθόδευε το 1992 η χρηματοδοτούμενη από την ΕΟΚ οργάνωση "Ουράνιο Τόξο" που μετονομάστηκε σε "Μακεδονική Κίνηση Βαλκανικής Ευημερίας.", παρόλο που επίσημα αρνούνταν τέτοιες αλυτρωτικές-αποσχιστικές τάσεις.) Καταδικάζουμε τις ανοησίες εκείνες που διαδίδουν στη σλαβομακεδονική μειονότητα ότι δήθεν μόνο αυτή αποτελεί τους "γηγενείς μακεδόνες", γιατί διαγράφει τη μακραίωνη ελληνική ιστορία στην περιοχή.

    Αν π.χ. πέσουμε στην παγίδα του "αυτοχθονισμού" των μειονοτικών, τότε σίγουρα θα δώσουμε άφθονα "επιχειρήματα" στους δικούς "μας" εθνικιστές, να ισχυρίζονται με τη σειρά τους ότι ανέκαθεν στη Μακεδονία ζούσαν και ζουν μόνο ...Έλληνες!

    Και θα τους δώσουμε "επιχειρήματα", γιατί αυτοί θα κάνουν σπέκουλα με την πράγματι μακραίωνη και αδιάκοπη ελληνική παρουσία στο μακεδονικό χώρο, που είναι αναμφισβήτητη. Τα μνημεία και η ιστορία της περιοχής μαρτυρούν γι' αυτό.

   Όμως, το θέμα δεν βρίσκεται πλέον εκεί:  Το θέμα είναι να συμβιώνουν ο ελληνικός κι ο σλαβομακεδονικός λαός ισότιμα και ειρηνικά. Τόσο ο ελληνικός λαός και οι Σλαβομακεδόνες της ΠΓΔΜ, όσο βέβαια και οι Έλληνες Mακεδόνες με τους εναπομείναντες Σλαβομακεδόνες στους ακριτικούς νομούς της ελληνικής Μακεδονίας. Και αύριο να τραβήξουν όλοι μαζί το δρόμο της λευτεριάς και της σοσιαλιστικής αναγέννησης.

    Μόνο ο Σοσιαλισμός θα επιτύχει πλήρως το στόχο της ειρηνικής αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης όλων, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, επομένως και την καταπίεση και την ανισοτιμία των υπαρχουσών μειονοτήτων.

    4. Το σημερινό Κ.Κ.Ε., αφού στηριχτεί σε όλα τα παραπάνω πραγματικά δεδομένα, δεν έχει κανένα λόγο να αρνείται την ύπαρξη της εθνικής σλαβομακεδονικής μειονότητας, όπως βέβαια και την ύπαρξη της τουρκικής και της πομακικής στη Θράκη, που δεν είναι απλώς "μουσουλμάνοι". Η θρησκεία δεν φτιάχνει την εθνική καταγωγή. Ούτε μπορεί να την αποκρύψει!

    Η αναγνώριση της αλήθειας μάς γλιτώνει από τις παρακάτω κακοτοπιές:

     α) Δεν επιτρέπει ούτε στον ελληνικό  αστικό σοβινισμό να επιδιώξει να «βάλει χέρι» στην ΠΓΔΜ, ούτε βέβαια στον αντίστοιχο και πολύ πιο ύπουλο σοβινισμό των Βουλγάρων που δήθεν αναγνωρίζουν τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" με το συνταγματικό της όνομα, όμως θεωρούν τους Σλαβομακεδόνες ως Βουλγάρους!!! Το ίδιο ισχύει και για το σερβικό σοβινισμό, που αποκαλεί τους Σλαβομακεδόνες ...Σέρβους.

    Η αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των Σλαβομακεδόνων, με τους όρους που προδιαγράψαμε παραπάνω, είναι ασπίδα και για την Ελλάδα, και για την ελληνική μας Μακεδονία από κάθε πιθανή βουλγαρική σοβινιστική επιβουλή.

    β) Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον (εξίσου ύπουλο και αρπακτικό) σοβινισμό των Αλβανών θερμοκέφαλων που απειλούν σήμερα να φάνε ένα κομμάτι της Ελλάδας. Ενόσω υπάρξει και διασωθεί από τα δόντια των Αλβανών επεχτατιστών ως ανεξάρτητο έθνος-κράτος  η γειτονική Σλαβο-Μακεδονία (σήμερα ΠΓΔΜ), που σήμερα άμεσα κινδυνεύει απ' αυτούς, θωρακίζεται και η Ελλάδα από τον αστικό αλβανικό επεχτατισμό-πιόνι των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

    γ) Ακριβώς το ίδιο ισχύει και απέναντι στον αδυσώπητο τουρκικό (κεμαλικό ή ερντογανικό ισλαμοφασιστικό) επεχτατισμό που απειλεί τα νησιά μας και τη Θράκη. Αν ο ελληνικός λαός αναγνωρίσει έντιμα την ύπαρξη των Σλαβομακεδόνων, κόβει τα χέρια της Τουρκίας στην περιοχή μας, αφού η Τουρκία σήμερα πάει να προσεταιριστεί την ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας.

     Αν ο ελληνικός λαός παραδεχτεί έντιμα ότι στη Θράκη δεν υπάρχει καμιά ενιαία "μουσουλμανική μειονότητα", αλλά άλλο πράγμα είναι οι Τούρκοι μειονοτικοί και άλλο οι Πομάκοι μειονοτικοί (τους οποίους το ...ΝΑΤΟ και οι ντόπιοι μοναρχοφασίστες σκόπιμα θέλησαν να ...εκτουρκίσουν μετά το 1950, για να χτυπήσουν τη σοσιαλιστική Βουλγαρία!) τότε κόβει σύρριζα τα ποδάρια των τουρκικών αδηφάγων διεκδικήσεων ενάντια στην ελληνική Θράκη!

    Οι Πομάκοι και οι Τσιγγάνοι ουδεμία σχέση έχουν με την Τουρκία. Κόβονται τα πλοκάμια των επεχτατιστών και των Τούρκων σοβινιστών μειονοτικών που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας . Ο εργαζόμενος μειονοτικός τουρκικός πληθυσμός αποσπάται από το σοβινισμό της Άγκυρας και δένεται αναπόσπαστα με το λαό μας στους κοινούς αγώνες για τη Λευτεριά. Τελεία και παύλα.

     Σύντροφοι του Κ.Κ.Ε., μόνο η αναγνώριση της αλήθειας, χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς καμιά απολύτως προκατάληψη για κανέναν λαό ή μειονότητα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο την υπόθεση της εργατικής τάξης, της επανάστασης και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στον κόσμο ολόκληρο, όσο και την ίδια τη διασφάλιση της ανεξάρτητης ύπαρξης του λαού μας και της χώρας μας μέσα στη ζούγκλα του κόσμου.

     Μόνο η αναγνώριση της τίμιας και καθαρής αλήθειας τσακίζει κάθε επιρροή του ίδιου του ελληνικού αστισμού πάνω στην εργατική τάξη και στον ελληνικό λαό. Αυξάνουν τη δύναμη της γνώσης των εργαζομένων Ελλήνων, τη δύναμη της ταξικής τους συνειδητοποίησης και της συμμαχίας τους με όλα τα ταξικά τους αδέρφια στη γειτονιά μας και στον κόσμο.

     Επιβάλλεται, επομένως, η επανεκτίμηση της σημερινής σας θέσης σχετικά με την ύπαρξη των Σλαβομακεδόνων.


    Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η Συντακτική Επιτροπή τoυ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ για την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Λαού-www.sispirosi.gr

Βόλος, 1-3-2018Αποτέλεσμα εικόνας για έλληνες και σλαβομακεδόνες αγωνιστές


 


2.

Μια έκκληση της sispirosi.gr στο ΚΚΕ(μ-λ) και στο Μ-Λ ΚΚΕ (Σχετικά με τις συνεχιζόμενες τοποθετήσεις του ΚΚΕ για ιστορικά ...ανύπαρκτους Σλαβομακεδόνες)

                                                                                                            Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018   21:09

Αποτέλεσμα εικόνας για εναντια στον ιμπεριαλισμό   


    Η ιστοσελίδα μας, αφού εις μάτην περίμενε επί δύο εβδομάδες μια απάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ στις ενστάσεις που διατυπώσαμε στην πολιτική του γραμμή της τελευταίας χρονικής περιόδου, σχετικά με την ανάλυσή του περί ιστορικής ...ανυπαρξίας του γειτονικού σλαβομακεδονικού έθνους,απευθύνει σήμερα την παρακάτω έκκληση προς τους συναγωνιστές μαρξιστές-λενινιστές των οργανώσεων ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ να τοποθετηθούν τόσο απέναντι στη θέση αυτή του ΚΚΕ όσο και στη δική μας (αντίθετη με τη σημερινή του ΚΚΕ) θέση για το ζήτημα.
     Η ιστοσελίδα μας φιλοδοξεί να ανοίξει επιτέλους μια συζήτηση που θα διαφωτίσει τους Κομμουνιστές, την Εργατική Τάξη και το λαό της πατρίδας μας, προσανατολίζοντάς τους σωστά απέναντι στο ζήτημα...
    Η έκκληση της sispirosi.gr στο ΚΚΕ(μ-λ) και στο Μ-Λ ΚΚΕ έχει ως εξής:

    Αγαπητοί συναγωνιστές των ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ

    Σας παρακαλούμε να διαβάσετε το παρακάτω γράμμα μας, που αρχίζει με το παρακάτω ...απόφθεγμα γνωστού και μη εξαιρετέου πολιτικού ηγέτη:

      «Γιατί είναι πρόβλημα να έχεις στο Σύνταγμα για παράδειγμα ότι είσαι "μακεδονικό έθνος", ότι αποτελείς "μακεδονική εθνότητα" και έχεις "μακεδονική γλώσσα". Κατά την άποψη του Κόμματός μας αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Δεν υπάρχει, διότι δεν υπήρχε ποτέ. Δεν είχε συγκροτηθεί "μακεδονικό έθνος" ως τέτοιο, ή "μακεδονική γλώσσα" ως τέτοια, ιστορικά δεν διαμορφώθηκε ποτέ, ήταν ιδίωμα, ήταν διάφορες λαότητες, φυλές, που ζούσαν σε αυτό το χώρο, κυρίως σλάβικες, που ζούσαν στο χώρο της ΠΓΔΜ. Άρα δεν υπάρχει βάση να μιλάς για "μακεδονικό έθνος" και όλα αυτά. »

     Τάδε έφη ο κ. Κουτσούμπας στον ...Τράγκα, πριν δυο μέρες και παρόμοια άρθρα γράφει η ηγεσία του ΚΚΕ στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ τον τελευταίο ενάμιση μήνα απ' αφορμή την αναζωπύρωση του λεγόμενου "μακεδονικού"...

    Αυτά επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί, σε συνεντεύξεις και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις ο κ. Κουτσούμπας, τωρινός γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αμφισβητώντας ουσιαστικά, όχι το σλαβομακεδόνικο σοβινισμό, αλλά ...την ίδια την ύπαρξη του σλαβομακεδόνικου έθνους και φυσικά της εναπομείνασας σλαβομακεδόνικης εθνικής μειονότητας σε μερικές περιοχές της ελληνικής δυτικής Μακεδονίας.

    Επειδή φυσικά όλα τα ανωτέρω "κουτσούμπια" αποφθέγματα έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την ίδια την Ιστορία, όχι μόνο των λαών της Βαλκανικής, αλλά και του ίδιου του...ΚΚΕ που ιστορικά είχε υπερασπιστεί την ανάγκη για ισότιμη ύπαρξη αυτής της μειονότητας στην Ελλάδα, μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, η ιστοσελίδα μας,  η www.sispirosi.gr απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς την Κ.Ε. του ΚΚΕ, προσπαθώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.  
Προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε το  σωστό από το λάθος στην υπόθεση των "Μακεδόνων-σλαβομακεδόνων", για να προσανατολιστεί σωστά το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα και ο λαός μας, σε μια πολιτική αληθινά ωφέλιμη τόσο για τον εργαζόμενο λαό μας, όσο και για όλους τους άλλους βαλκανικούς λαούς.

    Δυστυχώς, η κουτσούμπια ηγεσία του ΚΚΕ  (η οποία έχει καταργήσει από χρόνια τη στήλη έκφρασης των αναγνωστών του "Ριζοσπάστη", τη στήλη των επιστολών προς την εφημερίδα!) απαξίωσε να δώσει έστω και την παραμικρή απάντηση στην επιστολή μας. Βλέπετε, η επιστολή μιας μικρής επαρχιακής ιστοσελίδας είναι αδύνατον να αφορά μια ηγεσία που παρουσιάζεται ως ο αδιαμφισβήτητος μοναδικός κάτοχος της αλήθειας στο χώρο του αριστερού κινήματος. Δεν καταδέχεται κανείς Κουτσούμπας να ασχοληθεί με μια κάποια ...τυχάρπαστη sispirosi.gr, ακόμη κι αν η ιστοσελίδα αυτή του έχει προσφέρει απλόχερη βοήθεια σε ό,τι αφορά την πολιτική δράση και επιρροή του ΚΚΕ στη Σκιάθο και στη Μαγνησία,  χωρίς φυσικά να αποτελεί κομματικό όργανο.

    Με τις σκέψεις αυτές, η ιστοσελίδα μας απευθύνεται σήμερα σε σας, τους αγαπητούς συναγωνιστές των οργανώσεων ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ και ζητά μια πλήρη, αναλυτική τοποθέτησή σας για το επίμαχο ζήτημα:

- Υπάρχει ή όχι διαμορφωμένο ιστορικά το σλαβο-μακεδόνικο γειτονικό μας έθνος και η αντίστοιχη - η μικρή εναπομείνασα- σλαβομακεδόνικη μειονότητα στη δική μας, την ελληνική Μακεδονία; Ή μήπως είναι ...αποκυήματα της φαντασίας μας;

     Και εφόσον υπάρχουν οι άνθρωποι αυτοί, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, τότε:

     -Έχουν ή όχι δικαίωμα οι μειονοτικοί να ξαναμιλήσουν και -αν το θέλουν- να διδαχτούν ελεύθερα τη μητρική γλώσσα τους στην  Ελλάδα;

     -Έχουν ή όχι το δικαίωμα να συνοδεύουν τους παραδοσιακούς τους χορούς με τους στίχους των τραγουδιών τους, χωρίς το φόβο του χωροφύλακα και του ΚΥΠατζή χαφιέ;

     -Έχουν ή όχι το δικαίωμα να πάρουν -εφόσον το επιθυμούν- τα πραγματικά, δηλαδή τα σλαβικά οικογενειακά τους ονόματα, που τους τα στέρησε με το βούρδουλα, με το ρόπαλο με το ρετσινόλαδο, με τις εξορίες και την απειλή του εκτελεστικού αποσπάσματος ο ελληνόφωνος μοναρχοφασισμός, του μεσοπολέμου και του εμφύλιου αντίστοιχα;

     Η sispirosi.gr απευθύνεται με εμπιστοσύνη στις δυο οργανώσεις σας, καθώς διαπιστώνουμε ότι εμείς, αν και βρεθήκαμε παραδοσιακά (όπως χιλιάδες και χιλιάδες σύντροφοι) στις γραμμές ή στον περίγυρο του ΚΚΕ, ουσιαστικά συμφωνούμε μαζί σας στο μεγαλύτερο μέρος των θέσεών σας, τόσο για την ιστορική πορεία και το παρόν του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού, όσο και για την πορεία του κομμουνιστικού κινήματος σε σχέση με τη χρουστσιωφική ρεβιζιονιστική λαίλαπα.

     Θα θέλαμε να μας στείλετε τις απαντήσεις σας σε σχέση με το επίμαχο "μακεδονικό" ζήτημα, τις οποίες και δεσμευόμαστε προκαταβολικά να τις δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας, προς ενημέρωση των φίλων αναγνωστών μας.

      Είμαστε βέβαιοι ότι θα βγουν χρησιμότατα πολιτικά συμπεράσματα.

      Σας αποστέλλουμε παρακάτω και το κείμενο της ανοιχτής επιστολής μας προς το ΚΚΕ, που έχει δημοσιευτεί -και σταλεί με mail στους αποδέκτες (Κ.Ε. και "ΡΙΖΟ")-  εδώ και δυο βδομάδες, αλλά ...θάφτηκε, ως ...είθισται να θάβονται όσα "πονούν" τόσο στο "κουτσούμπιο"  όσο και -προ αυτού (εδώ και μια δεκαετία)-  στο "παπαρηγικό" ΚΚΕ...

Με  αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ www.sispirosi.gr


[makakes%255B3%255D.jpg]


 

3.
Βασίλης Σαμαράς: Και πάλι για το Μακεδονικό ζήτημα
      

Το ΚΚΕ(μ-λ) για το λεγόμενο "μακεδονικό" και τις προεκτάσεις του.  Μια καθαρή και ξάστερη τοποθέτηση, αντάξια των Ελλήνων Κομμουνιστών, της ιστορίας μας και της προοπτικής μας!        (Μέρος πρώτο)
   Επανερχόμαστε στην υπόθεση την οποία ανέδειξε στις αρχές της φετινής άνοιξης η ιστοσελίδα μας, απ' αφορμή τις θέσεις των Κομμουνιστών της χώρας μας σε ζητήματα που ανακίνησε η υπόθεση του "ονόματος των Σκοπίων" και οι προεκτάσεις της σε σχέση με την Ελλάδα.
Δημοσιεύουμε σήμερα μια ανάλυση γύρω από το λεγόμενο "μακεδονικό" θέματος και τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας, γραμμένη το 2008, από το ηγετικό στέλεχος του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΥ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟΥ), ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΜΑΡΑ, αγαπητό και άξιο συναγωνιστή  μας στον αγώνα για το Ψωμί, το Δίκιο και τη Λευτεριά. Ανάλυση καθαρή, ξάστερη, γειωμένη στην ιστορική και στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Σε επόμενες ανάρτησεις μας, θα δημοσιεύσουμε: α) μια αντίστοιχη, αλλά αρκετά πιο εκτεταμένη ιστορική ανάλυση για το λεγόμενο "μακεδονικό", γραμμένη από τον επίσης αγαπητό και άξιο συναγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΟ και β) την πρόσφατη απόφαση (Γενάρης 2018) του Καθοδηγητικού Οργάνου του ΚΚΕ(μ-λ), για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις.

Πώς όμως έφτασαν στη sispirosi.gr οι αναλύσεις των συναγωνιστών μας του ΚΚΕ(μ-λ);

     Πριν δυο μήνες, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, η ιστοσελίδα μας είχε ασκήσει έντονη κριτική σε απόψεις της ηγεσίας του ΚΚΕ, που προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι  τάχα ούτε στη γειτονική μας πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία υπήρξε ως το ...Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το σλαβο-μακεδόνικο έθνος, ούτε υπάρχει αντίστοιχα στη χώρα μας (στην Ελληνική Μακεδονία δηλαδή) η σλαβομακεδόνικη μειονότητα,(εθνική μειονότητα κομμάτι αυτού ακριβώς του -τόσο αχώνευτου σε μερικούς- γειτονικού έθνους)!!! Η ιστοσελίδα μας, κρίνοντας ότι αυτές οι απόψεις είναι ανιστόρητες, αστικές και σοβινιστικές, ολότελα αταίριαστες σε Κομμουνιστικό Κόμμα και μάλιστα στο ΚΚΕ, που ιστορικά ήταν το μόνο κόμμα το οποίο αγωνίστηκε ανοιχτά κι αντρίκεια για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Σλαβομακεδόνων σε μια Λεύτερη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα, μαζί με όλο το Λεύτερο ελληνικό Λαό, απευθύναμε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τις νεόκοπες θέσεις του ΓΓ και άλλων στελεχών. Από το ΚΚΕ δεν πήραμε την παραμικρή απάντηση.
Τότε λοιπόν απευθύναμε μια δεύτερη ανοιχτή επιστολή σε άλλες συνιστώσες του πολυδιασπασμένου ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και συγκεκριμένα στα δύο κόμματα του μαοϊκού κομμουνιστικού (ή: μ-λ) χώρου που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δηλαδή, στο ΚΚΕ (μ-λ) και στο Μ-Λ ΚΚΕ, τους θέσαμε το ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τις απόψεις περί ...ανυπαρξίας της (όποιας εναπομείνασας) σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, και τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν πάνω στο όλο ζήτημα που έγινε ξανά γνωστό ως "μακεδονικό" τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια.
     Από τα δυο αυτά κόμματα, το Μ-Λ ΚΚΕ (που εκδίδει την εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος) δεν μας έστειλε καμία απάντηση τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Το ΚΚΕ(μ-λ) όμως ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και -έστω με μια χρονική καθυστέρηση- μας έστειλε πριν λίγες μέρες τις τοποθετήσεις του πάνω στο επίμαχο ζήτημα, μέσα από αναλύσεις και πολιτικές του αποφάσεις, παλαιότερες και τωρινές. Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα μας έλαβε από το στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ) στη Μαγνησία, συναγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΔΡΕΑΤΟ το παρακάτω κείμενο:

"Συναγωνιστές του sispirosi.gr,  γειά σας!

    Συγχωρήστε μας για την σημαντική καθυστέρηση να ανταποκριθούμε στα ερωτήματα που μας θέσατε για το "Μακεδονικό".

    Ανέλαβα εγώ να απαντήσω μιας και ζω στον Βόλο, στέλνοντάς σας ορισμένα κείμενα για το ζήτημα:

-Την απόφαση του ΚΟ (Καθοδηγητικό Όργανο) του ΚΚΕ(μ-λ), 13-14 Γενάρη 2018, για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις με ιδιαίτερη αναφορά στο Μακεδονικό στις τρέχουσες εξελίξεις,

- Ένα κείμενο  του σ. Βασίλη Σαμαρά

και το δεύτερο μέρος μίας σημαντικής δουλειάς πάνω το ζήτημα από τον σ. Δημήτρη Μάνο.

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Γρηγόρης Ανδρεάτος".

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

    Η Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας μας, λαμβάνοντας αυτό το γράμμα του συν. Γρηγόρη Ανδρεάτου, απέστειλε προς τον ίδιο και προς ολόκληρο το ΚΚΕ(μ-λ) την παρακάτω απαντητική επιστολή:

    Αγαπητοί φίλοι-συναγωνιστές του ΚΚΕ(μ-λ)
     Η Συντακτική Επιτροπή της www.sispirosi.gr σας ευχαριστεί θερμά για την αποστολή των ντοκουμέντων σας σχετικά με το λεγόμενο "Μακεδονικό", το οποίο, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, αναγκάστηκε να αναδείξει η ιστοσελίδα μας τον περασμένο Μάρτη, παίρνοντας αφορμή από κάποιες θέσεις του σημερινού ΚΚΕ, τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτες (άρνηση της ίδιας της ιστορικής  ...ύπαρξης του έθνους της γειτονικής χώρας και της αντίστοιχης εναπομείνασας μειονότητας σλαβομακεδόνων στη χώρα μας. Ό,τι απέμεινε από αυτούς τέλος πάντων...)
     Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ(μ-λ), το οποίο διακρίνεται για το "ανοιχτό μυαλό" με το οποίο πάντα αντιμετωπίζει τις απόψεις άλλων συναγωνιστικών χώρων της πραγματικής Αριστεράς, ακόμη κι όταν διαφωνεί μαζί τους, είναι το μόνο κόμμα που έστειλε στη sispirosi.gr τις θέσεις του για τα ζητήματα αυτά.

     Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το συναγωνιστή Γρηγόρη Ανδρεάτο, για την αποστολή των κειμένων.
     Υποσχόμαστε ότι όλα θα τα δημοσιεύσουμε οπωσδήποτε στη sispirosi,gr, το ταχύτερο δυνατόν.
     Σας ευχαριστούμε και πάλι.
     Καλή δύναμη στους αγώνες για το Δίκιο και τη Λευτεριά!

Η Συντακτική Επιτροπή της www.sispirosi,gr
8 του Μάη 2018


    Εκπληρώνοντας, λοιπόν τη δέσμευσή μας απέναντι στους συναγωνιστές, δημοσιεύουμε σήμερα την ανάλυση του Βασίλη Σαμαρά που έχει ως εξής:

Και πάλι για το Μακεδονικό ζήτημα


του Βασίλη Σαμαρά

Δημοσιεύτηκε στην Προλεταριακή Σημαία, φυλ. 596, στις 10/5/2008


Τα «σκουπίδια» που κρύβαμε «κάτω απ’ το χαλί»

    Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την ανακίνηση του μακεδονικού προβλήματος αναθερμάνθηκε και η συζήτηση για την ύπαρξη ή μη σλαβο-μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας. Άρθρα, αναλύσεις, συζητήσεις στην τηλεόραση πάνω σ’ ένα ζήτημα κατά τα άλλα «ανύπαρκτο». Κάτι «δίγλωσσοι» υπάρχουν, μόνο που μας προέκυψαν κατά μυστηριώδη τρόπο και τους οποίους άλλωστε «δεν χρειάζεται» να τους ρωτήσουμε καν για να αποφανθούμε επί του θέματος.

   Στο όλο ζήτημα ήρθε να δώσει μια ιδιαίτερη διάσταση η παρέμβαση της κας Παπαρήγα στη Βουλή, η οποία εξαπέλυσε τους κεραυνούς της ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους που ανακινούν μειονοτικά θέματα και με στόχο την προώθηση των σχεδίων τους στην περιοχή.

   Αναμφίβολα το ζήτημα που έθεσε και υπαρκτό είναι και πάρα πολύ σοβαρό. Μπορεί ωστόσο η αντιμετώπισή του να βασίζεται στο θάψιμο ενός υπαρκτού προβλήματος; Με βάση ποια «κομμουνιστική» αντίληψη μπορεί να είναι νοητό κάτι τέτοιο; Μπορούμε δηλαδή ως κομμουνιστές να κηρύξουμε -κι εμείς- εν «ανυπαρξία» τους σλαβο-μακεδόνες της χώρας μας; Μπορούμε να σταθούμε απέναντι στον Μάρκο, την Βελύκω, τον Χρίστο, την Μίρκα και να τους «πληροφορήσουμε» πως «δεν υπάρχουν»;

   Αλλά ας επιχειρήσουμε να πούμε κάποια πράγματα.

Για τη συνολική διάσταση του ζητήματος

   Για την ουσία του όλου ζητήματος έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα και αναλυτικά ήδη από τότε που ανέκυψε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Γιατί από τα πριν είχαμε καθαρό το πού στοχεύουν και τι επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές.

   Τι είναι αυτό που «έρχεται» στα Βαλκάνια.

   Ποιο ρόλο παίζουν και τι υπηρετούν οι διάφορες σοβινιστικές κλίκες στις βαλκανικές χώρες.

   Γι’ αυτό και αντιταχτήκαμε με όσες δυνάμεις διαθέταμε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

   Στο σοβινισμό αλλά και σε οπορτουνιστικές αντιλήψεις «ίσων αποστάσεων».

   Γι’ αυτό και στραφήκαμε ενάντια στην πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης που διεκδικούσε ρόλο γκαουλάιτερ των Βαλκανίων. Που σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αμφισβητούσε το δικαίωμα ύπαρξης ενός λαού, επιδιώκοντας έως και τη διάλυση του «θνησιγενούς κρατιδίου», όπως το χαρακτήριζε τότε ο -και «σοσιαλιστής»- Α. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα δεν έχουμε κανενός είδους αυταπάτες για τον χαρακτήρα της στροφής της στον «ρεαλισμό».

   Στην ίδια βάση αντιτασσόμαστε στην αντίληψη που εκπροσωπεί και εκφράζει η νέα κυρίαρχη ελίτ της FYROM. Αυτή που αναδείχτηκε μετά τον παραμερισμό της ιστορικής ηγεσίας αυτής της χώρας (Γκλιγκόροφ) και με πλήρη στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Στις εθνικιστικές της αντιλήψεις και τις αλυτρωτικές της βλέψεις. Στην προθυμία της να υπηρετήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ευελπιστώντας ότι θα εισπράξει τα οφέλη της «προστασίας» τους. Στον τυχοδιωκτισμό της σε τελευταία ανάλυση που αποτελεί πηγή κινδύνων πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο το λαό της γειτονικής χώρας.

    Επειδή είχαμε και έχουμε την άποψη ότι οι δυο λαοί πρέπει να αναζητήσουν, να βρουν και να οικοδομήσουν δρόμους ενότητας, συνεργασίας και φιλίας, ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών τους χωρίς ιμπεριαλιστικές υπαγορεύσεις και παρεμβάσεις.

    Επειδή θεωρούμε ότι αυτό που έχει ζωτική ανάγκη η περιοχή είναι η οικοδόμηση του Μετώπου των Βαλκανικών λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τα ντόπια ενεργούμενά τους.

   Στην ίδια βάση και σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης κοινής αποδοχής. Οχι γιατί απαντάει ολοκληρωμένα στα προβλήματα που έχουν αναδειχτεί, ούτε επειδή θεωρούμε αυτό σαν το κύριο ζήτημα. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, δυο θεωρούμε τα κύρια, τα πραγματικά ζητήματα. Το ένα είναι το «εδαφικό» (των συνόρων). Το δεύτερο το μειονοτικό ή όπως αλλιώς το χαρακτηρίσουμε.

   Όλα τα άλλα αποκτούν σημασία και βαρύτητα κύρια στη σύνδεσή τους με τα δυο προηγούμενα. (Ποιος «σκάει» λ.χ. αν οι Καλάς του Πακιστάν είναι ή δεν είναι απόγονοι των Μακεδόνων στρατιωτών ή αν τους έρθει να ονομάσουν την περιοχή τους Μακεδονία). Δεν χρειάζεται άλλωστε να είναι κανείς «σοφός» για να κατανοήσει ότι καμιά φιλία και συνεργασία δεν μπορεί να προωθηθεί πραγματικά ενόσω διατηρούνται αλυτρωτικές, εδαφικές βλέψεις. Ποιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει λ.χ. η αμφισβήτηση της συνθήκης του Βουκουρεστίου (1913) με την οποία προσδιορίστηκαν τα σύνορα των Βαλκανικών χωρών.

   Σ’ αυτή λοιπόν τη βάση αντιμετωπίσαμε όχι σαν «δευτερεύον» αλλά σαν σημαντικό και το ζήτημα του «ονόματος». Όχι γιατί θεωρούμε ασήμαντη την εμπλοκή στο ζήτημα μιας «ταυτότητας» που διεκδικείται ολικά ή μερικά από την μια ή την άλλη πλευρά. Αλλά επειδή η σύνδεσή της με το εδαφικό της προσδίδει άλλες και πολύ πιο επικίνδυνες διαστάσεις.

   Έχοντας λοιπόν σταθερή την άποψη ενότητας, φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών θεωρούμε πως μια τέτοια κατεύθυνση δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς μια λύση κοινής αποδοχής στο ζήτημα αυτό. Χωρίς μια λύση που θα σηματοδοτεί την εγκατάλειψη εδαφικών, αλυτρωτικών βλέψεων από κάθε πλευρά.

Και όμως …υπάρχουν

  Άλλο τόσο θεωρούμε ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια τέτοια κατεύθυνση αν δεν απαντηθεί ουσιαστικά και στη βάση που του πρέπει το ζήτημα των σλαβο-μακεδόνων που ζουν στην ελληνική πλευρά της Μακεδονίας.

   Ο κόσμος αυτός «υπάρχει». Και όσο αντιδραστική είναι η άποψη που θέτει «εδαφικό» ζήτημα ή προσβλέπει σε ιμπεριαλιστική επέμβαση άλλο τόσο αντιδραστική είναι αυτή που τον κηρύσσει «ανύπαρκτο». Ας επιχειρήσουμε ωστόσο να προσεγγίσουμε ορισμένα βασικά στοιχεία του προβλήματος.

   Αποτελεί πραγματικό γεγονός και δεδομένο του όλου ζητήματος ότι ο κόσμος αυτός βρίσκεται εγκατεστημένος στην περιοχή εδώ και 1300-1400 χρόνια. Ούτε εμάς ούτε την ουσία του προβλήματος αφορά -το «αφήνουμε» στους ιστορικούς αυτό- το αν αφομοίωσε ή αφομοιώθηκε από τους γηγενείς Μακεδόνες ή σε τι είδους επιμιξίες ήρθε με τα πάμπολλα φύλλα που περάσανε από την περιοχή.  Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αποτελεί ιδιαίτερη οντότητα με δικά της εθνολογικά, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να θεωρείται ούτε «ανύπαρκτη» ούτε «παρείσακτη» στην περιοχή.

    Αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι απέναντι σ’ αυτόν τον κόσμο ασκήθηκε μια πολιτική καθυπόταξης, εκμηδένισης της ιδιαίτερης ταυτότητάς του και βίαιης αφομοίωσης από Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα. Όσον αφορά ειδικότερα τη χώρα μας με διωγμούς σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, που κορυφώθηκαν στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας και πήραν άγρια μορφή στην περίοδο του εμφύλιου για να συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμά τους ήταν ένα μεγάλο μέρος των σλαβο-μακεδόνων της ελληνικής Μακεδονίας να εξαναγκαστεί να εκτοπιστεί (στις άλλες Βαλκανικές χώρες, τον Καναδά, την Αυστραλία) και όσοι μείναν να «προσαρμοστούν», να υποταχθούν στην άμεση και έμμεση βία του ελληνικού κράτους.

    Αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι το καθεστώς τρόμου που επιβλήθηκε στους σλαβο-μακεδόνες είναι «ζωντανό» ακόμη και σήμερα παρόλο που εδώ και χρόνια δεν ασκείται ανοιχτή τρομοκρατία ενάντιά τους. Οι «μνήμες καταπίεσης» είναι τόσο έντονες στις συνειδήσεις αυτών των ανθρώπων ώστε να συνεχίζουν να καθορίζουν τη στάση των περισσότερων από αυτούς.

   Αποτελεί επίσης πραγματικό γεγονός ότι σ’ όλα αυτά τα χρόνια έχει συντελεστεί μια διαδικασία «ομαλής» -αν μπορεί να ειπωθεί έτσι- αφομοίωσης. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό είχε η -και εκ των πραγμάτων- κυριαρχία (κρατική, οικονομική, κοινωνική, γλωσσική, πολιτιστική) της ελληνικής πλευράς. Σημαντικός επίσης ο ρόλος της επιμιξίας καθώς η μια γενιά διαδεχόταν την άλλη.

    Σ’ αυτήν άλλωστε τη διαδικασία αφομοίωσης προσέβλεπε και προσβλέπει η αστική τάξη της χώρας μας. Το θέμα είναι ότι ανάλογα αντιμετωπίζονταν και από πολλούς «προοδευτικούς» που «ενοχλούνταν» τα μάλα από την ύπαρξη ενός ζητήματος που μπορούσε να τους φέρει σε σύγκρουση με την αστική τάξη. Μόνο που τα «σκουπίδια», που όλοι θέλαν να κρύβουν κάτω από το χαλί τους, δεν έπαψαν να υπάρχουν.


Ο αγώνας είναι κοινός

    Το -αντικειμενικό- πρόβλημα εδώ είναι ότι με βάση όλα τα προηγούμενα, είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής διάσταση του ζητήματος. (Για τι αριθμούς μιλάμε, πώς αισθάνεται και πού τοποθετεί τον εαυτό του αυτός ο κόσμος κ.λπ.). Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει τη θέση που οφείλουν να έχουν οι κομμουνιστές αλλά και κάθε προοδευτικός άνθρωπος απέναντι στο ζήτημα.

    Όσο μας αφορά θεωρούμε τους σλαβο-μακεδόνες τμήμα του ελληνικού λαού, μιας ιδιαίτερης ταυτότητας με όλα όσα συνεπάγεται αυτό σε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

   Θεωρούμε πως ο προσδιορισμός τού τι πραγματικά αποτελούν (τι «αισθάνονται») είναι αποκλειστικά (όπως και για κάθε πολίτη) δική τους υπόθεση. Ο ρόλος του κινήματος, κομμάτων, οργανώσεων και κάθε προοδευτικού ανθρώπου είναι να αγωνιστεί ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν την αβίαστη έκφραση της θέλησης και δυνατότητας αυτοπροσδιορσμού του κάθε Ελληνα πολίτη. Συνακόλουθα και για την αναγνώριση-κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, τόσο των γενικών όσο και αυτών που αντιστοιχούν στην περίπτωσή τους.

   Αυτόν τον αγώνα, που έχει βεβαίως τις ιδιαίτερες πλευρές και εκφράσεις του, δεν τον θεωρούμε σαν κάτι «άλλο», «ξένο» ή πολύ περισσότερο «ανταγωνιστικό» με τον συνολικό αγώνα του ελληνικού λαού. Αντίθετα, θεωρούμε πως είναι πλευρά, μορφή και έκφραση της συνολικής πάλης του ελληνικού λαού για το σύνολο των ζητημάτων που τον αφορούν. Ας διευκρινίσουμε μάλιστα πως εδώ δεν λέμε κάτι καινούριο. Πρόκειται για πολύ «παλιά» αντίληψη του κομμουνιστικού κινήματος άσχετα αν -όπως και πολλές άλλες- έχουν «ξεχαστεί» από πολλούς.

   Τα προηγούμενα προσδιορίζουν και την πολιτική βάση, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις απόψεις και την πολιτική δυνάμεων που κινούνται στο ίδιο ζήτημα. Θεωρούμε λοιπόν πως όσο αντιδραστική είναι η αντίληψη που αντιμετωπίζει σαν «ανύπαρκτους» τους σλαβο-μακεδόνες, άλλο τόσο αντιδραστική είναι εκείνη που αναζητάει την «λύση» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

   Η Ιστορία, τόσο η παλιότερο όσο και η πρόσφατη, δείχνει πολύ καθαρά ότι για τους ιμπεριαλιστές οι λαοί (όλοι, χωρίς εξαίρεση) δεν αποτελούν παρά αναλώσιμη ύλη.

   Αυτό οφείλει να μην το ξεχνάει κανείς ιδιαίτερα σήμερα και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια με τους ολοφάνερους κινδύνους που απειλούν τους λαούς και τις χώρες της περιοχής.


Και μια υπενθύμιση παλιότερων τοποθετήσεων, στα πλαίσια του ίδιου άρθρου.

   «Οι ιμπεριαλιστές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν όρους και να διευκολύνουν τις επεμβάσεις τους χρησιμοποιούν κάθε μέσο και ένα από αυτά είναι η υποκίνηση (υπαρκτών ή όχι) διαφορών ανάμεσα σε διάφορες χώρες… Ενα κλίμα όπου μια γενικότερη «αναδιανομή» θεωρείται πια πολύ πιθανή και όπου κάθε αστική τάξη σπεύδει να βάλει τις «υποθήκες» της… Θα πρέπει να θεωρούμε τα σύνορα κάθε χώρας δεδομένα και απαραβίαστα και να αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής τους… Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να αντιταχθούμε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα ζητήματα αυτά. Και λέμε πάνω απ’ όλα επειδή οι σοβινιστικές διεκδικήσεις έχουν από μόνες τους περιορισμένο -πρακτικά- «ορίζοντα» ενώ μπορούν να αναπτυχθούν επικίνδυνα στα πλαίσια αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων»

(Ζητήματα εθνικών μειονοτήτων -επικίνδυνα παιχνίδια, Προλεταριακή Σημαία, Νο 60, 05-01-1985)


    «Στο Βελιγράδι βλέπουν ότι στην περιοχή ανεβαίνει η ένταση, πιθανό να «ξαναμοιραστεί η τράπουλα» και βιάζονται να βάλουν «υποθήκες». Οπως όλοι οι κενόδοξοι και αντιδραστικοί θέλουν να αγνοούν για το ότι αν ανάψει φωτιά στην περιοχή οι φλόγες δεν θα τους αφήσουν άθιχτους. Και η στάση τους αποτελεί «συμβολή» στο ενδεχόμενο να μεταβληθούν τα Βαλκάνια σε ''Λίβανο'' όπως ακριβώς ο Λίβανος έγινε ''Βαλκάνια''. Πρόκειται για ένα πολύ βρόμικο και επικίνδυνο παιχνίδι στο οποίο αν οι Τούρκοι, οι Έλληνες  και οι Γιουγκοσλάβοι αντιδραστικοί αποτελούν τις μαριονέτες, τα νήματα τα κινούν σίγουρα άλλοι».

(Το «Μακεδονικό» και τα επικίνδυνα παιχνίδια, Προλεταριακή Σημαία  Νο 96, 13-06-1996)


   Αποτέλεσμα εικόνας για προλεταριακή σημαία

 

 


 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση