αρχική σελίδα πολιτική Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος επαναστάτης του 20ου αιώνα, ιστορικός ηγέτης της επαναστατικής Κούβας, ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ...

Δημοφιλή

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος επαναστάτης του 20ου αιώνα, ιστορικός ηγέτης της επαναστατικής Κούβας, ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ... PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την πολιτική
Συντάχθηκε απο τον/την Αναδημοσίευση από τον 902gr και μικρόφωτογραφικό αφιέρωμα της sispirosi.gr   
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 10:38
                                
Αποτέλεσμα εικόνας για φιντελ καστρο
    Η ιστοσελίδα μας πριν από λίγο πληροφορήθηκε από τον 902gr  το σημερινό θλιβερό μαντάτο, για το θάνατο του ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ σε ηλικία 90 χρόνων.
   Αναδημοσιεύουμε την είδηση, όπως δόθηκε από το portal  του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, και αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό έναν από τους κορυφαίους ηγέτες του επαναστατικού-λαίκού κινήματος όλων των εποχών. Η μνήμη τέτοιων αγωνιστών, λαίκών ηγετών του διαμετρήματός του ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ, θα μείνει ζωντανή στις καρδιές των Λαών, στις καρδιές τις εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων μαζών, στους αιώνες των αιώνων. Παντοτινό παράδειγμα έμπνευσης και δράσης για τη Λευτεριά, την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαοκρατία και τη Σοσιαλιστική Αναγέννηση της Ανθρωπότητας.
Καλό ταξίδι, σύντροφε ΦΙΝΤΕΛ!
Γράφει λοιπόν σήμερα  ο 902gr:

KOYBA

Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο

    Το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, σε ηλικία 90 χρονών, ανακοίνωσε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο αδερφός του και πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Όπως μεταδίδει η «Γκράνμα», με επιθυμία του ίδιου η σωρός του θα αποτεφρωθεί και τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα γίνει η κηδεία.

    Ο Φιντέλ Κάστρο είχε γεννηθεί στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926 και είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από φοιτητής συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα στην Κούβα που είχε την ανοιχτή στήριξη και των ΗΠΑ.

    Στις 26 Ιούλη του 1953, επικεφαλής ομάδας επαναστατών επιτέθηκε στους στρατώνες της Μονκάδα, με σκοπό να ξεσηκώσει το λαό του νησιού ενάντια στη δικτατορία. Η απόπειρα αποτυγχάνει και ο ίδιος μαζί με συντρόφους του συλλαμβάνεται, όμως η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα.

    Μπροστά στους κατηγόρους του, στις 6 Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο λέει: «Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

   Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση στο σωφρονιστήριο του Λος Πίνος που σήμερα ονομάζεται Ισλα δε Χουβεντούδα.

    Το 1955, στις 15 του Μάη, ο Κάστρο αποφυλακίστηκε και στις αρχές Ιούλη αναχώρησε για το Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, από τις τάξεις της οποίας βγήκαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες της Κουβανέζικης Επανάστασης, όπως ο Καμίλο Σιενφουέγος, ο Χουάν Αλμέιδα και φυσικά o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

    Οι επαναστάτες ξεκίνησαν το αντάρτικο στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα και ο επαναστατικός στρατός που συγκροτήθηκε «ακούμπησε» στη συστηματική πολιτικοστρατιωτική προετοιμασία που είχε ξεκινήσει το κίνημα της 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φ. Παις, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας και το Επαναστατικό Διευθυντήριο που απαρτίζοταν από επαναστάτες φοιτητές. Βασίστηκε στη δράση των οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, στην παράνομη δουλειά που ανέπτυσσαν οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία. Αυτή η προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της επαναστατικής πάλης. Αυτές ήταν και οι κύριες δυνάμεις που προχώρησαν στην ενοποίηση τους στις Ενωμένες επαναστατικές δυνάμεις που οδήγησαν στην επανασύσταση του ΚΚ Κούβας το 1965.

    Την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της Κούβας μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα, μετά από ένα μακρόχρονο αγώνα του λαού της Κούβας ενάντια στη δικτατορία του Φλουχένσιο Μπατίστα που στήριζε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών.

    Δυο χρόνια και 4 μήνες μετά την Επανάσταση, ο κουβανικός λαός, με την καθοδήγηση της ηγεσίας του και του ίδιου του Κάστρο, αναχαιτίζει στον Κόλπο των Χοίρων στην παραλία Χιρόν, την εισβολή και απόβαση 1.400 μισθοφόρων που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση.

    Στη μεγάλη διαδήλωση της 16ης του Απρίλη του 1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των μισθοφόρων της CIA), ο Φιντέλ Κάστρο, ανακηρύσσει για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης. Για δεκαετίες ο Φιντέλ Κάστρο, από τη θέση του προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας καθοδήγησε την πάλη του λαού της χώρας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στις δύσκολες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης και ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες στο 1989-1991.                            Mικρό  φωτογραφικό  αφιέρωμα της sispirosi.gr στη μνήμη του Φιντέλ


Στη Σιέρρα Μαέστρα, στον αγώνα για τη Λευτεριά


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

 

 

Σχετική εικόνα

 

Σχετική εικόναΑποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

                                   

Με τον  ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

 ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟΝ ΦΙΔΕΛ, 1956.


Πάμε,
φλογερέ προφήτη της αυγής,
από τα κρυμμένα κι εγκαταλελειμμένα μονοπάτια,
να λευτερώσουμε το κροκοδειλί πράσινο που τόσο αγαπάς.
Πάμε,
νικητές αυτών που μας ταπεινώνουν, με το πνεύμα
γεμάτο από επαναστατημένα αστέρια του Μαρτί,
ας ορκιστούμε να θριαμβέψουμε ή να πεθάνουμε
Όταν αντηχήσει ο πρώτος πυροβολισμός και ξυπνήσει
μέσα στην παρθένα έκπληξη όλο το αντάρτικο,
στο πλάι σου, θα πολεμήσουμε
θά ΄μαστε εκεί.
‘Οταν η φωνή σου θ΄απλωθει στους τέσσερις ανέμους
αγροτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ψωμί, λευτεριά,
στο πλάι σου, με τις ίδιες λέξεις,
θα΄΄μαστε εκεί.
Κι όταν θα ΄ρθει στο τέλος του ταξιδιού
η σωτήρια επιχείρηση κατά του τυράννου,
στο πλευρό σου, προσδοκώντας την τελευταία μάχη,
θά΄μαστε εκεί.
Την ημέρα που το θηρίο θα γλείψει το πλευρό του λαβωμένο
από της εθνικοποίησης το βέλος,
στο πλάι σου, με την καρδιά περήφανη,
θα ΄μαστε εκεί.
Μη σκεφτείς ότι τούτα τα έντομα τα παρασημοφορεμένα
και φορτωμένα δώρα,
μπορούνε να κάμψουνε την πίστη μας.
Τους ζητάμε όπλο, βόλια κι ένα βουνό
Τίποτα παραπάνω.
Κι αν το σίδερο έρθει να διακόψει το ταξίδι μας
ζητάμε ένα σεντόνι από κουβανέζικα δάκρυα
για να σκεπάσουμε τα κόκαλα των ανταρτών
που θα πάρει μαζί το ρεύμα της αμερικάνικης ιστορίας.

CHE, Μεξικό , 1956
Μετάφραση : ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
   


                                                                                               

                                                                 Με τον ΚΑΜΙΛΟ ΣΙΕΝΦΟΥΕΓΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

 

                                                            Στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

 

 

 

 

     
  
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφίες φιντελ καστρο στη σιέρα μαεστρα
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση