αρχική σελίδα κοινωνία Διαχρονική η λεηλασία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από το κεφάλαιο και τους κυβερνητικούς του διαχειριστές...

Δημοφιλή

Διαχρονική η λεηλασία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από το κεφάλαιο και τους κυβερνητικούς του διαχειριστές... PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Αναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, με πρόλογο της Συντακτικής μας Επιτροπής.   
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 08:59
  

 Από πρόσφατη κινητοποίηση συνταξιούχων ναυτεργατών έξω από το ΝΑΤ

(Ένα αποκαλυπτικό άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, που αναδημοσιεύεται με πρόλογο της Συντακτικής μας Επιτροπής)

Πρόλογος της Συντακτικής Επιτροπής της sispirosi.

 


    Η ψευτοαριστερή-και ...ανασχηματισμένη εσχάτως- κυβέρνηση του Τσίπρα επιστρατεύει πλέον τις τελευταίες της δυνάμεις και εφεδρείες, για να κρατηθεί στην εξουσία, δίνοντας "γην και ύδωρ" στο ντόπιο και στο ξένο κεφάλαιο, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Νιώθει μάλιστα να επικρέμεται πάνω στο σβέρκο της η "απειλή" του ...."ασυγκράτητου" και αχόρταγου κυρίου "Κούλη", που ανεμίζοντας ως και τα μεταπτυχιακά του στις σπουδές εκμετάλλευσης των λαών, λανσαάρεται σαν ο πλέον "κατάλληλος", δηλαδή ..αδίστακτος διαχειριστής- αιματορουφήχτρας....
    Την ίδια στιγμή τα ιμπεριαλιστικά επικυρίαρχα κοράκια του ΔΝΤ και της Γερμανίας προβάλλουν ολοένα και νέες ιταμές αξιώσεις, για τη βαθύτερη φτωχοποίηση και τον πιο ριζικό εξανδραποδισμό της Εργατιάς και του Λαού. Δεν τους φτάνει η υπαγόρευση των πλέον αντιδραστικών μέτρων ενάντια στα εργασιακά δικαιώματά μας, που καλείται να εφαρμόσει πειθήνια ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η "νεοφώτιστη" υπουργίνα Αχτσιόγλου και όλος ο θλιβερός θίασος σκιών των πλέον καιροσκόπων-καριεριστών του "ΣΥΡΙΖΑ",
αλλά για μιαν ακόμα φορά ανοίγουν το ζήτημα του ασφαλιστικού! Απαιτούν με θράσος απύθμενο τη νέα περικοπή των συντάξεων και κυκλοφορούν στην πιάτσα τα πλέον εφιαλτικά-τρομοκρατικά σενάρια για πλήρη ..."παύση πληρωμών", εάν οι συνταξιούχοι δε συναινέσουν να ζήσουν εφεξής με τα ...λιγότερα δυνατά ψίχουλα.

    Η κεφαλαιοκρατική μαφία και οι πρόθυμοι πολιτικο-δημοσιογραφικοί λακέδες της προσπαθούν να χτίσουν τον νέο ...πύργο των αξιώσεών τους, εκμεταλλευόμενοι βασικά τη φτώχεια, την απογοήτευση μέχρις απελπισίας, αλλά και την τρομερή άγνοια που επικρατεί σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα, σχετικά με τις αιτίες της φτωχοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για μια ιστορία που μας πηγαίνει δεκαετίες πίσω, και που -μόλις τη σκαλίσει κάποιος- καταλαβαίνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια φοβερή καπιταλιστική λεηλασία σε βάρος των εργαζομένων. Το κεφάλαιο, με εντολοδόχο του το αντιδραστικό καπιταλιστικό κράτος, ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων που το διαχειρίζονταν, έχτισε για δεκαετίες ολόκληρες μιαν αμύθητη κερδοφορία, διαγουμίζοντας ασύδοτα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων και βυθίζοντάς τα στην κρίση με κάθε ...πρόσφορο για τους εκμεταλλευτές μέσον: π.χ. εισφοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων -και όχι μόνο, ούτε κυρίως παράνομη. Κάθε άλλο μάλιστα!... 
    Η λεηλασία της κοινωνιικής ασφάλισης, δηλαδή των χρημάτων που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι επί δεκαετίες με ιδρώτα και αίμα, για να ελπίζουν σε μιαν αξιοπρεπή "τρίτη ηλικία", αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση της πιο ασύδοτης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, έναν ακόμα τομέα απόσπασης εργατικής υπεραξίας και μετατροπής της σε κέρδητα από το συνολικό κεφάλαιο. Στην επιχείρηση αυτή πρωτεύοντα ρόλο διαδραμάτισε και διαδραματίζει το πιο "δυναμικό" κομμάτι της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης: το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που δικαίως η "δράση" του παρομοιάστηκε διαχρονικώς με εκείνη των ...σκυλόψαρων, των ...καρχαριών και των λοιπών θεριών της θάλασσας. Στον τομέα της λεηλασίας του ασφαλιστικού ταμείου των εργατών της θάλασσας, του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει γράψει ...μοναδική ιστορία, δρώντας πάντοτε αποτελεσματικά με τους -πάντα πρόθυμους!- κυβερνητικούς του υπαλλήλους, δεξιούς-κεντρώους και προσφάτως και "αριστερούς".
    Επειδή στη Σκιάθο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων ένα μεγάλο μέρος των τωρινών συνταξιούχων προέρχεται από τους βιοπαλαιστές των πελάγων και των ωκεανών, η σημερινή ζοφερή κατάσταση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) αποτελεί θέμα πρωταρχικού ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό η sispirosi.gr σάς παραθέτει σήμερα το παρακάτω αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", την Πέμπτη, 20 του Οκτώβρη 2016, στη σελίδα 12, με τον τίτλο: "ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Διαχρονική λεηλασία από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του", ενώ ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή των (απομάχων αλλά και των εν ενεργεία) ναυτεργατών αναγνωστών της και σε αντίστοιχο άρθρο που δημοσιεύεται στο τρέχον φύλλο (του Οκτώβρη 2016) της εφημερίδας "Η Ναυτεργατική".
    Αφιερώνουμε ιδιαιτέρως τη σημερινή αυτή αναδημοσίευση στη νεοσύστατη ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ και ευχόμαστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο στη διαφωτιστική δουλειά της και στη μαχητική καθημερινή δράση της.  
    Γιατί η βαθιά γνώση των γεγονότων και των αιτίων τους είναι πάντα το αποφασιστικό πρώτο βήμα για την οργάνωση της συλλογικής πάλης, ώστε να εξαλείψουμε τα βάσανά μας!

 


                                                                                                                                                                                                       Σκιάθος, 13 του Νοέμβρη 2016.

Ακολουθεί το αποκαλυπτικό άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:


ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Διαχρονική λεηλασία από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του

   Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων και αποτέλεσμα πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων με τις αστικές κυβερνήσεις, τους εφοπλιστές και γενικότερα το κεφάλαιο.

   Ωστόσο, όμως, κεφάλαιο και αστικές κυβερνήσεις ποτέ δεν έπαψαν να υπονομεύουν την Κοινωνική Ασφάλιση, να περιορίζουν και να ροκανίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων και να υποτάσσουν τη λειτουργία της (ιδιαίτερα τα αποθεματικά των Ταμείων) στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

   Ο έλεγχος των αποθεματικών των Ταμείων και μέσω αυτών η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που ασκήθηκε από το αστικό κράτος. Εκεί βρίσκεται και μία από τις βασικές αιτίες της σημερινής οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, για την οποία όμως τα αστικά κόμματα κρατούν «σιγήν ιχθύος». Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της διαχρονικής λεηλασίας είναι και η ιστορία του Ταμείου των ναυτεργατών.

   Από την ίδρυση του ΝΑΤ το 1861, οι εφοπλιστές και το αστικό κράτος διαχρονικά λεηλατούν τα αποθεματικά και τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Η βρώμικη δουλειά διάλυσης του ΝΑΤ από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, μέχρι και της Χρυσής Αυγής, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το κεφάλαιο, την ΕΕ, για την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη διείσδυση σε αυτόν το χρυσοφόρο τομέα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική ασφάλιση.

   Στη σύντομη ιστορική αναδρομή, που ακολουθεί, παραθέτουμε ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τις πραγματικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών Ταμείων των ναυτεργατών.

                 Κερδισμένοι οι εφοπλιστές σε πόλεμο και ειρήνη

   Στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (1914 - 1918), βυθίστηκαν 143 ελληνικά πλοία και χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ οι εφοπλιστές καρπώθηκαν μεγάλα ποσά από την ασφάλεια των πλοίων και αύξησαν το στόλο τους μεταπολεμικά, με ταχύτατους μάλιστα ρυθμούς. Αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κράτος υποχρέωσε το ΝΑΤ να μετατρέψει σημαντικό μέρος των αποθεματικών του σε εθνικά χρεόγραφα, που ύστερα από μερικά χρόνια η αξία τους υποβιβάστηκε στο μηδέν.

   Στη συνέχεια, η δικτατορία του Μεταξά υποχρέωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία και το ΝΑΤ να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια σε επενδύσεις δημοσίων έργων και σε πλουσιοπάροχες προσφορές προς την «εθνικήν κυβέρνησιν» για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

   Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1939 - 1944) βυθίστηκαν 429 ελληνικά πλοία, για τα οποία οι εφοπλιστές αποκόμισαν 27 εκ. λίρες. Αλλα 14 εκ. λίρες πήραν από ναύλους και πολλά ακόμα εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις και ναύλα από τις ΗΠΑ. Πάνω από 3.000 ναυτεργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών, χωρίς να αποζημιωθεί καμία οικογένεια ναυτεργάτη.

   Το 1946, η κυβέρνηση εγγυήθηκε την αγορά 100 «Λίμπερτι» και 7 δεξαμενόπλοιων για τους Ελληνες εφοπλιστές στο 1/3 της αξίας τους, δηλαδή στα 16.500.000 στερλίνες. Οι εφοπλιστές έδωσαν μόνο 4.100.000 και το υπόλοιπο ποσό το εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για χρήματα των ναυτεργατών, που έπρεπε να το εξοφλήσουν με τόκο 3,5% σε 17 χρόνια. Αν και οι εφοπλιστές αποκόμισαν αμύθητα κέρδη από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, τα χρέη τους διαγράφηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις.

 

Ο νόμος 2687/53

   Ολη η αγριότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου περιέχεται στο νόμο 2687/53, που διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού όλες οι κυβερνήσεις, και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Το 1953 η κυβέρνηση Παπάγου ψήφισε στη Βουλή το νόμο έκτρωμα 2687 περί προστασίας του ξένου κεφαλαίου στην Ελλάδα και παραχώρησε μεγάλα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, με συνταγματική κατοχύρωση. Ο νόμος αυτός αποτελεί τη βάση του θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας, της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και γενικότερα της εργατικής τάξης στους συναφείς κλάδους.

   Στα ποντοπόρα, με τις τροποποιήσεις του όρου 8, του άρθρου 13, των «εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των καραβιών» (ν. 2687/53), οι εφοπλιστές δεν εφαρμόζουν τη ΣΣΕ και δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα 5.200 καράβια τους. Ως αποτέλεσμα, το 80% των ναυτεργατών που δουλεύουν στα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία, δεν αμείβονται με τις ΣΣΕ και είναι χωρίς Ασφάλιση στο ΝΑΤ.

   Αν σκεφτεί κανείς ότι στα ελληνόκτητα καράβια απασχολούνται περίπου 75.000 ναυτεργάτες, εκ περιτροπής 6 μήνες το χρόνο, συνολικά 120.000 ναυτεργάτες δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (75.000Χ2 εξάμηνα=150.000 ναυτεργάτες, το 80% ισούται με 120.000 εργαζόμενους). Αντίστοιχα, στην κρουαζιέρα, με την ψήφιση του ν. 3872/2010 δεν υπάρχει ούτε ένας ναυτεργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα, ώστε ο πλοιοκτήτης να καταβάλλει εισφορές στο ΝΑΤ.

 

 

Χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο

   Από την άλλη, οι εφοπλιστές δεν ανησύχησαν ποτέ για τα χρέη τους προς το ΝΑΤ, αφού έγινε «νόμος» η παραγραφή και οι χαριστικές ρυθμίσεις. Με τον αναγκαστικό ν. 1611/1950, επιβλήθηκε η κατάθεση των αποθεματικών των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκια αρκετά χαμηλότερα του πληθωρισμού και του επιτοκίου καταθέσεων.

   Από την εκκαθάριση των εφοπλιστικών οφειλών αποδείχθηκε ότι: Tο 1951 από τις 246.528 λίρες οι εφοπλιστές πλήρωσαν μόνον τις 64.498 λίρες. Το 1952 χρωστούσαν για 170 πλοία 127.942 λίρες και 56.263 δολάρια. Το 1953 στον ισολογισμό του ΝΑΤ αναφερόταν ένα ποσόν 1.313.014 δολαρίων ως χρέη από ανεξόφλητα ναυτολόγια. Οι οφειλές αυτές παραγράφηκαν, καθώς εν τω μεταξύ είχε λήξει το δικαιοστάσιο. Αλλα 246.000 δολάρια αφορούν στα ανεξόφλητα ναυτολόγια των 14 κρατικών «Λίμπερτι» κ.λπ.

   Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την ψήφιση του ν. 2037/55, μείωσε τις εφοπλιστικές εισφορές κατά το 1/3, ενώ με το ν. 3899/58 στερεί το ΝΑΤ από το «δικαίωμα της 1ης υποθήκης», μετά τις απαιτήσεις του πληρώματος και πλέον προηγούνται οι δανειστές, έτσι που να μην απομένει επαρκές ποσόν για την κάλυψη των χρεών προς το ΝΑΤ. Το 1962 είχαν διατεθεί 27 εκ. δρχ. για το λαχειοφόρο δάνειο της ΕΡΕ. Το 1967 - 1968 η χούντα άρπαξε από το ΝΑΤ πάνω από 15 εκ. δολάρια, για τα δύο «παραγωγικά» της δάνεια.

   Παράλληλα, το κράτος στέρησε αυθαίρετα το ΝΑΤ από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του. Επίσης, αφαίρεσε από το ΝΑΤ τα δικαιώματα που είχε επί των ανεγειρόμενων ναυαγίων. Με το ν. 2076/1992 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετείται μέχρι και 20% των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο. Το ΠΑΣΟΚ και με το ν. 2676/1999 αύξησε το ποσοστό στο 23%. Οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999 - 2002 ήταν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

   Με το ν. 3978/2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - κατ' εντολή των εφοπλιστών - κατάργησε τα τέλη υπέρ ΚΑΕΟ, με απώλειες για το ΝΑΤ 40 εκ. ευρώ ετησίως. Το Μάρτη του 2012, με το PSI, τα αποθεματικά του ΝΑΤ, από 15.339.828,61 ευρώ, μετά το «κούρεμα» έμειναν μόλις 4.691.018,49 ευρώ. Ενώ από τον ΕΛΟΕΝ, με αποθεματικά 51.625.108 ευρώ, «κούρεψαν» 32.046.403 ευρώ! Με απόφαση της ΕΤΕ στις 25/04/2013, οι 33.986 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΝΑΤ, έγιναν 3.398.

 

 

Οργάνωση - σύγκρουση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες

    Οι εφοπλιστές, οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των ΔΣ του ΝΑΤ, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, έχουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών Ταμείων των ναυτεργατών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και συγκεκριμένα ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σε σχετική Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το 2015 ομολόγησε ότι χάρισαν στους εφοπλιστές βεβαιωμένες οφειλές στο ΝΑΤ και τα άλλα Ταμεία πάνω από 100 εκ. ευρώ (εταιρείες ΔΑΝΕ, LΟUIS, GA FERRIES, ΣΑΟΣ, KALLISTI, AGOUDIMOS, ENDEAVOUR, ΝΕΛ, ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ κ.λπ.).

   Η αντεργατική πολιτική, η εισφοροδιαφυγή, η διαγραφή των χρεών και τα θαλασσοδάνεια των εφοπλιστών, οι 13 μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, η μετατροπή των μισθών των ναυτεργατών στα ποντοπόρα, στα μεσογειακά και στα κρουαζιερόπλοια, αποτελούν τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων των ναυτεργατών.

   Η άθλια εκστρατεία των εφοπλιστών, των αστικών κυβερνήσεων και των υποτακτικών τους στην ΠΝΟ ότι τα ελλείμματα οφείλονται στη μαζική συνταξιοδότηση ναυτεργατών από τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, χρεοκόπησε από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤ: Από το 1974 συνταξιοδοτήθηκαν μόνο 21 αγωνιστές ναυτεργάτες που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με πολύχρονη θητεία στα καράβια πριν ακόμη οι εφοπλιστές και το αστικό κράτος τους υποχρεώσουν με διώξεις να ζήσουν στην αναγκαστική προσφυγιά, στις φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες.

   Επομένως, σήμερα δεν αρκεί οι εργαζόμενοι να παλεύουν για να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα, θεωρώντας «περασμένα ξεχασμένα» όσα τους έκλεψαν τα προηγούμενα χρόνια, που είναι ο ιδρώτας και η δουλειά τους. Χρειάζεται να οργανωθούν και να παλέψουν για την ανάκτηση των απωλειών, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και στα κόμματά τους.

   Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει για τους ναυτεργάτες, γενικότερα για την εργατική τάξη, είναι ότι στον καπιταλισμό όλες οι κατακτήσεις είναι επισφαλείς, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του κεφαλαίου. Προϋπόθεση για σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τον έλεγχο και το σχεδιασμό της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και εργατική εξουσία. Το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι προϋπόθεση για να πάει αυτός ο αγώνας μέχρι τέλους.

 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016, σελ. 12.

  


 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση