αρχική σελίδα κοινωνία Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σκιάθου και τα «φυσικά» της επακόλουθα…

Δημοφιλή

Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Σκιάθου και τα «φυσικά» της επακόλουθα… PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από τη Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας μας   
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 19:47
Τεράστιες και απαράγραπτες οι ευθύνες της αστικής τάξης και των Δημοτικών Αρχών του νησιού μας…

Αποτέλεσμα εικόνας για fraport   Αποτέλεσμα εικόνας για αεροδρομιο σκιαθου

Τεράστιες και απαράγραπτες οι ευθύνες της αστικής τάξης και των Δημοτικών Αρχών του νησιού μας τα τελευταία 5 χρόνια…
   Έκπληκτος αλλά και γεμάτος αγανάκτηση ο εργαζόμενος λαός της Σκιάθου, οι εργατοϋπάλληλοι και οι μικροεπαγγελματίες αυτού του τόπου  πληροφορήθηκαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία  στα 14 περιφερειακά  αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του νησιού μας, που παραδόθηκαν στο ξένο κεφάλαιο (στην κρατικο- μονοπωλιακή γερμανική  επιχείρηση FRAPORT –SLENTEL)  επιβάλλεται νέα επιβάρυνση 13 ευρώ σε κάθε εισιτήριο επιβάτη...
       Είναι το «δώρο» του ελληνικού αστικού κράτους στους καπιταλιστές για να εκτελέσουν τις «υποχρεώσεις που ανέλαβαν για «επενδύσεις» και «νέες θέσεις εργασίας»  στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια τα επόμενα 4 χρόνια. Ένα «δώρο» μάλιστα που προβλέπεται να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό φτάνοντας τα 18 ευρώ ανά εισιτήριο «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των επενδύσεων».
   Γίνεται ξεκάθαρο ότι το ελληνικό αστικό κράτος με τα δεκατρία αυτά ευρώ ανά εισιτήριο χρηματοδοτεί -ουσιαστικά με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά και των ξένων επισκεπτών του τόπου μας- την ακόρεστη δίψα της FRAPORT και σία για το μέγιστο δυνατό κέρδος από την εκμετάλλευση ενός τόσο ζωτικού σημείου, όπως τα αεροδρόμια των σπουδαιότερων τουριστικών περιοχών της χώρας μας. Κάνει αυτό που ονομάζεται στην επιστήμη της Πολιτικής Οικονομίας «κρατικομονοπωλιακή παρέμβαση και ρύθμιση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου». Ή όπως το λέει πιο απλά ο λαός μας: η κυβέρνηση στήνει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»!! Το κόστος στον εργαζόμενο λαό, τα κέρδη στους πλουτοκράτες. Αυτοί το κρέας κι εργαζόμενος λαός τα κόκαλα που δεν καταπίνονται με τίποτα… Κι ο εργαζόμενος λαός της Σκιάθου καταλαβαίνει καλά τι σημαίνει αυτό το νέο χαράτσι για την τουριστική δραστηριότητα στο νησί, από την οποία ζει η τεράστια λαϊκή πλειοψηφία: Απώλεια χιλιάδων και χιλιάδων μικρομεσαίων επισκεπτών και τεράστιο νέος κόστος για εμάς τους ίδιους…
     Η  sispirosi.gr (όπως και η «Λαϊκή Συσπείρωση» της Σκιάθου, που ήδη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση-παρέμβαση), θεωρεί ότι αυτό το γεγονός αποτελεί μέγιστο μάθημα για τον εργαζόμενο λαό του τόπου μας. Δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων υποδομών και των κοινωνικών αγαθών, όπως τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές συγκοινωνίες, τα λιμάνια, τα τρένα, οι αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.. Το νέο αυτό χαράτσι το οποίο  επιβάλλει σήμερα -εξ ονόματος των κεφαλαιοκρατών- η ψευτοαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις συμφωνίες που υπόγραψε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα 2014, κάνει μεμιάς σκόνη όλους τους ισχυρισμούς και όλο τον κουρνιαχτό της προπαγάνδας υπέρ των «ιδιωτικοποιήσεων». Και όλοι μας γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιοι ήταν εκείνοι οι επιτήδειοι και αδίστακτοι φορείς αυτής της προπαγάνδας υπέρ του ξεπουλήματος του αεροδρομίου στο νησί της Σκιάθου: οι ντόπιες κεφαλαιοκρατικές δυνάμεις και οι Δημοτικές Αρχές και παρατάξεις της κυρίαρχης αστικής πολιτικής. Μιλάμε εδώ για ευθύνες τεράστιες που δεν παραγράφονται.  
    Η «Λαϊκή Συσπείρωση της Σκιάθου»,υπήρξε η μόνη παράταξη η οποία ξεκάθαρα, ευθύς εξαρχής αποκάλυψε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα από τις στήλες της αγωνιστικής μας ιστοσελίδας ποιες θα είναι  για το λαό οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης- εμπορευματοποίησης του αεροδρομίου του νησιού μας.
   Έκανε "φύλλο και φτερό" μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για «κέρδος του λαού μας» απ’ αυτό το ξεπούλημα, σας υπενθυμίζει σήμερα ορισμένα και μόνο απ’ όσα έλεγαν εδώ και 4 χρόνια οι προπαγανδιστές του κεφαλαίου.
  Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν ντοκουμέντα μέσα από το Τύπο για το καυτό αυτό ζήτημα:
     Α) Τον Οκτώβρη του 2012 διαβάζουμε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου: «Υπέρμαχος της ανάπτυξης δηλώνει ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, με αφορμή την φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση 22 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αερολιμένας Σκιάθου, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να προωθήσει υποδομές και πρωτοβουλίες τις οποίες αδυνατεί να υλοποιήσει η πολιτεία. «Είμαστε υπέρ της κάθε μορφής ανάπτυξης, είτε προέρχεται από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται με ορθό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλωμαρίτης.....»
    Το Νοέμβρη του 2012, όταν η "Λ.Σ." είχε εκπρόσωπο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου και παρενέβαινε καθημερινώς και δραστήρια , η Δημοτική Αρχή  υπό τον κ. Πλωμαρίτη αποδεχόταν απολύτως την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Σκιάθου μέσω του διαβόητου ΤΑΙΠΕΔ και δήλωνε ότι το αεροδρόμιο Σκιάθου μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ και "εμείς" πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πουληθεί σε ιδιώτη, διότι «μπορούν να κρατηθούν ανοιχτά -σύμφωνα με τη Λουφτχάνσα- μόνο 9 αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα. Το αεροδρόμιο της Σκιάθου έχει 2 εκατομμύρια έξοδα και 300.000 κέρδος (!!).Δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον κανένας ιδιώτης.»     Άρα ο Δήμαρχος και η παράταξή του δεσμεύονταν ότι «θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πείσουν τον 'μεγάλο' ιδιώτη να μας κάνει τη χάρη, να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις του».      Δηλαδή, μην μιλάτε καθόλου γιατί …θα χαθεί το αεροδρόμιό μας!!!  Ούτε σκέψη για δημόσιο αεροδρόμιο και μεταφορές στην υπηρεσία του λαού μας….
     Β)  Το Μάρτη του 2013, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγελλε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δημοτική Αρχή Πλωμαρίτη ότι συνεχίζει να στηρίζει την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου: «Δεν βρήκατε τον  τρόπο να αρθρώσετε κουβέντα για κάποια έστω διαφωνία σας σχετικά με το γνωστοποιημένο πέρασμα του αεροδρομίου, του λιμανιού, των Κουκουναριών στο λεγόμενο …ΤΑΙΠΕΔ».
     Γ) Στις 23-8-2015 εξέχοντες παράγοντες της αστικής τάξης στη Σκιάθο δηλώνουν ότι: «χαιρετίζουν την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου». Επιφανής τουριστικός πράκτορας έλεγε στον  ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει αναβάθμιση, διότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να επιφέρει βελτίωση σε υποδομές, τις οποίες αδυνατεί η πολιτεία να βελτιώσει», ενώ ο πρόεδρος των καπιταλιστών ξενοδόχων δήλωνε ότι "η εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να φέρει καινούργιες πτήσεις και ενδεχομένως να ανοίξει καινούργιες αγορές .Τα βασικά οφέλη που θα προκύψουν είναι η διεύρυνση του προγράμματος πτήσεων, ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου και η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για το νησί και τις Σποράδες, γενικότερα».  
     Δ) Στις 23-1-2016, η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Πρεβεζάνου δήλωνε στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Βόλου, με επίσημο δελτίο τύπου και ευλογώντας την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του αεροδρομίου μας:   «Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που πιστεύουμε ότι θα συντελέσει στην αύξηση των αφίξεων από τις συγκεκριμένες χώρες είναι ότι τη χρήση και την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Σκιάθου αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία Fraport  Group.»…
    Αυτή ακριβώς είναι η στάση των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Συνδέεται πλήρως με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και δεν δίνει δεκάρα για το λαό και τον τόπο μας. Νέτα-σκέτα. Καιρός λοιπόν είναι αυτός ακριβώς ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του.
    Οι συγκοινωνίες, τα αεροπλάνα, τα πλοία, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια είναι μέγιστο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα προς αγοραπωλησία. Πρέπει να περάσουν εξολοκλήρου στα χέρια και στον έλεγχο της εργατικής τάξης και των συμμάχων της εργαζόμενων-λαϊκών στρωμάτων, αυτών που παράγουν κάθε υλικό και πνευματικό πλούτο, αυτών πού με τα χέρια και το μυαλό τους μπορούν να χτίσουν κάθε λογής οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
     Ο εργαζόμενος Σκιαθίτικος Λαός πρέπει να μπει έστω και τώρα στην πρώτη γραμμή για την μεγάλη αυτή υπόθεση που αφορά το μέλλον του. 
  Τέρμα πια οι απάτες των αστών και οι ασυγχώρητες αυταπάτες…
   Το αεροδρόμιο, το λιμάνι, οι ακτές της Σκιάθου όχι μόνο δεν πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του κεφαλαίου, αλλά πρέπει να γίνουν πραγματική λαίκή περιουσία!
   Στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό βρίσκεται η οριστική λύση. 

Αποτέλεσμα εικόνας για όχι στο ξεπούλημα των αεροδρομιων
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση