αρχική σελίδα κοινωνία Τραγικές οι ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία! Τεράστιοι κίνδυνοι για τη ζωή των πυροσβεστών μας και όλων των Ελλήνων πολιτών…

Δημοφιλή

Τραγικές οι ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία! Τεράστιοι κίνδυνοι για τη ζωή των πυροσβεστών μας και όλων των Ελλήνων πολιτών… PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την κοινωνία
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ (ΕΑΚΠ)   
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 22:56

   Αποτέλεσμα εικόνας για Δασικες πυρκαγιες στα Δερβενοχώρια

  Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Πυροσβεστών ξεσκεπάζει την κατάσταση που επικρατεί στη δασοπυρόσβεση και αναδεικνύει τις αιτίες της…

  Η sispirosi.gr αναδημοσιεύει σήμερα ένα κείμενο αληθινό ντοκουμέντο για τα όσα συμβαίνουν τούτη την εποχή στον κρισιμότατο τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Οι εργατικές-ταξικές δυνάμεις των πυροσβεστών μας, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Πυροσβεστών, με πολύ πρόσφατο (από 17/6/2016) Δελτίο Τύπου της ξεσκεπάζει και καταγγέλλει ολόκληρη τη σαπίλα και την ανευθυνότητα που επικρατεί και σήμερα στην κυβερνητική πολιτική των «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» για τη δασοπυρόσβεση.


  Πρόκειται μια πολιτική πιστής αντιγραφής όλων όσων έπρατταν και οι «Σαμαρο-Βενιζέλοι» μέχρι το Γενάρη του 2015…

  Αναδεικνύουν οι συναγωνιστές πυροσβέστες με τρόπο αληθινά αποκαλυπτικό και κατηγορηματικό τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, τη βάρβαρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων του πυροσβέστη και τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση...

  Αληθινά «προφητικό» αυτό το κείμενο, αν δούμε τι ακολούθησε στις αμέσως επόμενες μέρες από την πρώτη του δημοσίευση στην ιστοσελίδα «Η Φωνή του Πυροσβέστη».

  Το καλοκαίρι φέτος μπήκε με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες για τον Ιούνιο. Και μαζί του άρχισε ξανά δυστυχώς η γνωστή και τόσο καταστροφική τις τελευταίες 4 δεκαετίες μάστιγα των δασικών πυρκαγιών. Των πυρκαγιών που ως βασική αιτία τους έχουν την κερδοσκοπική μανία, που κυριαρχεί στον καπιταλισμό, όπου το κάθε μορφής κεφάλαιο, μπροστά στη δίψα του για χρήμα δεν διστάζει να βιάσει ανελέητα τη φύση, τους ίδιους τους όρους ύπαρξης της ανθρώπινης ζωής.

  Οι πρώτες σοβαρές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στη δύστυχη πατρίδα μας, οι καταστροφικές φωτιές στη Ρόδο, στη Χαλκιδική και στα Δερβενοχώρια, «αναγκαστική προσγείωση» χτες του σαράβαλου πυροσβεστικού αεροπλάνου, του σαπισμένου πια από τα χρόνια και την αδιάκοπη χρήση, ξεσκέπασαν πέρα για πέρα την τραγική κατάσταση στον τομέα των υποδομών αντιπυρικής προστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τις φοβερές και τρομερές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο τα δάση και τις κατοικημένες περιοχές, αλλά και την ίδια τη ζωή των ηρωικά εργαζομένων συνανθρώπων μας στην πυρόσβεση (πεζοπόρων και αεροπόρων πυροσβεστών).

  Η απερίγραπτη αυτή κατάσταση που αποτελεί φυσικό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, αυτών των κυβερνήσεων που ρήμαξαν και ρημάζουν τη χώρα μας, αλλά και των ξένων ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων και κηδεμόνων της ντόπιας αστικής τάξης: όλων αυτών που πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού και που θα το πίνουν μέχρις ότου «βρούνε το μάστορή τους», δηλαδή το πανίσχυρο και αποφασισμένο Λαϊκό μας Κίνημα που θα τους σαρώσει από προσώπου της Γης…

  Ας ευχηθούμε ολόψυχα να μη ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις από αυτές στη Ρόδο, στη Χαλκιδική και στα Δερβενοχώρια και προπάντων να μην κινδυνέψει και να μην χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή, πυροσβέστη, πιλότου ή οποιουσδήποτε πολίτη. Επειδή όμως οι ευχές δεν φτάνουν, ας υψώσουμε ξανά τη σημαία του ενωτικού, μαζικού-λαϊκού αγώνα. Εργάτες, υπάλληλοι, πυροσβέστες, όλοι στο ίδιο μετερίζι για τη ζωή και ο δίκιο του εργαζόμενου ελληνικού Λαού.

  Η sispirosi.gr τάσσεται αποφασιστικά στο πλευρό των αγωνιζόμενων πυροσβεστών και θα προβάλλει εφεξής όλα τα αιτήματά τους, όλες τους τις αγωνιστικές ενέργειες. Έτσι χτίζεται αληθινά το λαϊκό απελευθερωτικό μέτωπο.

Η Συντακτική Επιτροπή της  sispirosi.gr.

29-6-2016


Αποτέλεσμα εικόνας για Δασικες πυρκαγιες στα Δερβενοχώρια


 Aκολουθεί η καταγγελία των αγωνιστών Πυροσβεστών:

 

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η    Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η     Κ Ι Ν Η Σ Η        Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N.

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Τηλ.:6978520351 -6976860551, fax:2674022211, web site:www.eakp.gr, e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΑΘΗΝΑ 17 Ιουνίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

  Διανύουμε  τον  δεύτερο  μήνα  της  αντιπυρικής  περιόδου, οι  πρώτες  δασικές πυρκαγιές  του καλοκαιριού, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν ξεκινήσει. Και  στη  φετινή  αντιπυρική  περίοδο, αναδεικνύονται  με  ακόμα  πιο  έντονο  τρόπο, τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και οι πυροσβέστες.

  Προβλήματα που οφείλονται στη συνέχιση της πολιτικής της μείωσης των κρατικών δαπανών, για τις  ανάγκες  του  Π.Σ., αλλά και  για  τις  ανάγκες  των  υπηρεσιών  του  δικτύου  πρόληψης  και πυρασφάλειας, όπως εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.

  Τίποτε δεν άλλαξε σε ότι αφορά τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό. Δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η  μονιμοποίηση όλων των  συναδέλφων5ετούς  θητείας  και των  συμβασιούχων, για  να καλύψουν ένα μέρος των ελλείψεων, αλλά και για να δουλεύουν με πλήρες ωράριο ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν καλύτερα και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

 Ίδια είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά τον εξοπλισμό. Ένας σημαντικός αριθμός από τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα χρονολογείται κατασκευαστικά πέραν των20 και των 30ετών.

 Το σύνολο των οχημάτων του Π.Σ. δεν ελέγχεται από τα κρατικά Κ.Τ.Ε.Ο., όπως ισχύει για τα οχήματα άλλων δημόσιων υπηρεσιών (οχήματα του Ε.Κ.Α.Β., των Δήμων και των Περιφερειών κ.ο.κ.).

 Ο ατομικός  εξοπλισμός (στολές πυρκαγιάς, μέσα  ατομικής  προστασίας), δεν  έχει  ανανεωθεί  τα τελευταία 6 με 7χρόνια.

 Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει επίσης και ο ατομικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται  κυρίως  στα  αστικά συμβάντα  (όπως  είναι  οι  ακατάλληλες - απαρχαιωμένες χαλύβδινες φιάλες, των αναπνευστικών συσκευών). Μεγάλα  προβλήματα  στη  λειτουργία  τους αντιμετωπίζουν  και  τα  παμπάλαια  εναέρια  μέσα (Canader και Pezzetel). Συνεχίζονται να δαπανώνται σημαντικά ποσά από το κράτος, για ενοικιάσεις  ελικοπτέρων, κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζει ο εθνικός εναέριος στόλος.

 Σε ότι αφορά το εργασιακό κομμάτι, ιδιαίτερα όταν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες και εκδηλώνονται μεγάλες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν ωράρια και αναγκάζονται να δουλεύουν συνεχόμενα μέχρι 30 και 40 ώρες, για να καλύψουν έτσι με αυτόν τον τρόπο, τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις και να σώσουν ζωές, περιουσίες και δασικό πλούτο.

 Η υπηρεσία εντατικοποιείται, τα ρεπό κόβονται, το ωράριο γίνεται λάστιχο από τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή από την υπηρεσία, ακόμα και για πυρκαγιές που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό στις βάρδιες ή ακόμα και για την περίπτωση που δεν υπάρχει καμία πυρκαγιά σε εξέλιξη (προληπτικές επιφυλακές).

  Όταν ξεσπούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, καλούνται ενισχύσεις από διάφορες περιοχές και περιφέρειες της χώρας, ακόμα και από αρκετά απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει μετακινήσεις με πολύωρα ταξίδια με τα πυροσβεστικά  οχήματα,  άρα  σημαντική  καταπόνηση  για  εμάς  τους  πυροσβέστες, πριν  ακόμα φτάσουμε στην πυρκαγιά για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

  Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει και η μη εξασφάλιση των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ξεκούραση μας, κυρίως όταν συνδράμουμε σε δασικές πυρκαγιές άλλων περιφερειών, μακριά από την έδρα μας.

  Με  τις  συγκεκριμένες πολιτικές  και πρακτικές  κανένα  πρόβλημα  δεν  επιλύθηκε,  αντίθετα αυξήθηκαν οι κίνδυνοι και οι τραυματισμοί των πυροσβεστών, τα τελευταία χρόνια. Δεν αποφεύχθηκαν οι μεγάλες καταστροφές στα δάση και στις περιουσίες των συνανθρώπων μας,  αλλά  ούτε  και  η  απώλεια  ανθρώπινων  ζωών.

  Δεν αποτράπηκαν οι εμπρησμοί από το οργανωμένο δίκτυο των καταπατητών, εξαιτίας της διατήρησης της αντιδασικής νομοθεσίας και από τη σημερινή κυβέρνηση.

 Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο καιρός ήταν ευνοϊκός για το Π.Σ. και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας (συχνές βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας).

  Σε ότι αφορά το καθαρά επιχειρησιακό σκέλος του Π.Σ., η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της συρρίκνωσης των υπηρεσιών μας, στοχεύοντας σε συγχώνευση –κατάργηση αρκετών εξ αυτών, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση.

  Επιπλέον, μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με τις νέες αρμοδιότητες που μας ανέθεσε και συγκεκριμένα τα καθήκοντα των οδηγών των  ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας.

  Αποδυναμώνει κι άλλο με αυτόν τον τρόπο, την ήδη ελλειμματική δύναμη του Π.Σ. και το αποτέλεσμα  θα  είναι  να  υποβαθμιστούν  ακόμα  περισσότερο  και  οι  δικές  μας  παροχές  ως πυροσβέστες, αλλά και οι παροχές και των Κέντρων Υγείας προς το λαό, από τη στιγμή που δεν τα στελεχώνει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.

Τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των πυροσβεστών βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με  όλων των εργαζόμενων.   Η κυβέρνηση διέλυσε και για εμάς την κοινωνική ασφάλιση και προωθεί νέες μεγάλες μειώσεις  στους  μισθούς  μας.

  Αδιαφορεί  για  την προστασία  της  υγείας  και  της ασφάλειας στη δουλειά μας, τη χορήγηση των αδειών όπως δίνονται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, τη  δημιουργία  ενός δίκαιου συστήματος  μεταθέσεων.

  Μας αρνείται όπως  και  οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την αμοιβή της υπερωρίας, για τη συνεχόμενη εξαντλητική υπερεργασία που παρέχουμε και κατά τις μεγάλες πυρκαγιές της αντιπυρικής περιόδου και γενικότερα σε όλα τα επιχειρησιακά συμβάντα.

  Ανέκαθεν  το  μόνιμο  προσωπικό του Π.Σ.  δεν  πληρωνόταν  για  την υπερωριακή  του  εργασία, σε  αντίθεση  με  ότι  ισχύει  για  όλους  τους  πολιτικούς  δημοσίους υπαλλήλους.

  Λαμβάνουμε ως αντάλλαγμα ρεπό, που και αυτά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να δοθούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο το γεγονός αυτό.

  Την  πολιτική  της κυβέρνησης βοηθούν οι  συμβιβασμένες  συνδικαλιστικές  ηγεσίες  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών και της Ένωσης Αξιωματικών, που συνδιαμορφώνουν με τις προτάσεις τους και τη συμμετοχή τους στις διάφορες επιτροπές, την εφαρμογή και τη διεύρυνση αυτής της πολιτικής. Δεν θέλουν να οργανώσουν τους πυροσβέστες, για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται.

   Ως  Ενωτική  Αγωνιστική  Κίνηση  Πυροσβεστών  συνεχίζουμε  την  προσπάθεια για  τον αγωνιστικό  προσανατολισμό των  συνδικαλιστικών  μας  οργάνων, ώστε  να  εντάξουμε  στο πλαίσιό τους αγωνιστικές μορφές δράσεις και στο χώρο μας και μαζί με το εργατικό -λαϊκό κίνημα, για να εμποδίσουμε και να συγκρουστούμε με τις πολιτικές που ευθύνονται και για τη συνεχή υποβάθμιση του Π.Σ. και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και για την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση