αρχική σελίδα παιδεία ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ... ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ αυτά που εμείς πρώτοι είχαμε αναδείξει από το 2013!

Δημοφιλή

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ... ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ αυτά που εμείς πρώτοι είχαμε αναδείξει από το 2013! PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ (με πρόλογο της Συντακτικής Επιτροπής της ιστοσελίδας μας)   
Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 08:27
    Αποτέλεσμα εικόνας για προβλήματα των ΣΔΕ           Αποτέλεσμα εικόνας για ερωτηματικό
    Η ιστοσελίδα μας είναι μεταξύ των πρώτων στην Ελλάδα που ανέδειξε, με τρόπο έντονο και επίμονο, τα προβλήματα και τους γενικότερους όρους λειτουργίας των λεγόμενων "Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας"(ΣΔΕ), παίρνοντας ως παράδειγμα το παράρτημα ΣΔΕ που (υπο)λειτουργεί από το 2011 στη Σκιάθο.
   Είμαστε από τους πρώτους που καταδείξαμε περίτρανα ότι μέσα από τη συγκεκριμένη, εντελώς απαράδεκτη οργάνωση και λειτουργία των ΣΔΕ, το αστικό κράτος βάζει δυναμίτη στα θεμέλια του κανονικού δημόσιου σχολείου και εισάγει την πιο απροκάλυπτη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης των εκπαιδευτικών. Tην εισάγει -φόρα παρτίδα-από τη "δημόσια" μεν, "άτυπη" δε (!) φάμπρικα των ΣΔΕ στην κανονική δημόσια εκπαίδευση! Τα ΣΔΕ οργανώθηκαν και λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε η εργασία των εκπαιδευτικών να είναι εντελώς ανασφαλής, χωρίς καμιάν εγγύηση και χωρίς κανένα δικαίωμα, κακοπληρωμένη ή και εντελώς απλήρωτη για μήνες και μήνες, και ανασφάλιστη! ("Άμα θέλετε, κόψτε σεις δελτίο παροχής υπηρεσιών, ως ελευθεροεπαγγελματίες" λέει το κράτος-αρχιτσιφούτης στα άνεργα νέα παιδιά της εκπαίδευσης, φτύνοντας κατάμουτρα τους κόπους και τις σπουδές τους, τσαλαπατώντας τα όνειρα και τις προσδοκίες τους...)
  Το ακόμα χειρότερο που έχει τώρα προστεθεί στην υπόθεση αυτή είναι ότι το αστικό κράτος, τα ντόπια και τα ξένα αφεντικά του, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το άθλιο καθεστώς των ΣΔΕ σαν το όχημα για να περάσουν στη .... "δημόσια εκπαίδευση" το, ...επικερδέστατο για το κεφάλαιο, καθεστώς του λεγόμενου ... "εθελοντισμού" !!! Αντί οι λαογδάρτες να τσακιστούν και να προσλάβουν νέο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με κανονικό μισθό, με ασφάλιση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αυτοί πάνε να στηριχθούν πάνω στους ...απελπισμένους άνεργους εκπαιδευτικούς-εθελοντές, που αφού θα ...λιώσουν στη δουλειά για την ψυχή του μακαρίτη του ...προπάππου τους, έπειτα θα έχουν μια κάποια ελπίδα, ή μάλλον πιθανότητα να ...ξαναπροτιμηθούν και στο μέλλον, ίσως με πιο συφερτικούς όρους τούτη τη φορά. (Διαψεύδονται οι πληροφορίες που λένε ότι την άλλη φορά θα παίρνουν μετά το μάθημα δώρο ένα τοστ ή ένα σουβλάκι, ως υποβολιμαίες και κακόβουλες, προερχόμενες εκ των μοχθηρών "εχθρών του έθνους" και κυρίως της ευρω-μητριάς του... Είναι δυνατόν ποτέ η "μάμα Εuropa" να κάνει τέτοια πράγματα; 'Ελα ντε!!!... Απλήρωτη εργασία σκλάβου στην εποχή μιας Μέρκελ και ενός Σόιμπλε, στην εποχή ενός Τσίπρα κι ενός Φίλη; Α, πα, πα! Πιπέρι στο στόμα των ασεβών!)
   Συνδυάστε, επίσης, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες  όλο αυτό το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων των ωρομισθίων (ή άμισθων εθελοντών) εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ με το ίδιο το πρόγραμμα λειτουργίας τους, με την υποτυπώδη ως ανύπαρκτη υλικοτεχνική και εποπτική υποδομή τους, αλλά με άφθονο το ..."διαδίκτυο", τις "άτυπες-βιωματικές(τάχα μου)" φιλοσοφίες περί διδασκαλίας, αυτές που κάνουν το μάθημα ...αγνώριστο ,  με μορφή project ... ("της πλάκας και του φραμπαλά" )...  Και μαζί με όλα αυτά συνδυάστε τις πανταχού παρούσες και διαλαλούμενες "ευρωπαϊκές αξίες της αγοράς και της επιχειρηματικότητας" που συνίσταται να διδάσκονται εκεί μέσα, πριν από οτιδήποτε άλλο!  Τότε  θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που πάνε να κάνουν το ελληνικό αστικό κράτος και οι ξένοι ιμπεριαλιστές επικυρίαρχοι όχι μόνο στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και στις συνειδήσεις των "εκπαιδευομένων" σε κάτι τέτοιες "άτυπες δομές"...  Η μαύρη βίβλος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την εκπαίδευση σε πλήρη εφαρμογή και το μέλλον ...αόρατο. (Ή μάλλον όχι!: το μέλλον απόλυτα προβλέψιμο... Η διάπλαση της νέας γενιάς εθελόδουλων σκλάβων του κεφαλαίου εξελίσσεται απόλυτα, κατά τας γραφάς...)
 Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την ανοιχτή σχετική μας καταγγελία του Ιούλη του 2013, που έγινε από κοινού με τη Λαϊκή Συσπείρωση και με το ΠΑΜΕ Σκιάθου, για το καθεστώς της ασύδοτης εκμετάλλευσης των απλήρωτων και ανασφάλιστων ωρομισθίων εκπαιδευτικών των ΣΔΕ, βρέθηκαν κάποια άτομα,κάποιοι κύριοι και κάποιες κυρίες, μόνιμοι εκπαιδευτικοί (και μάλιστα ..."φίλοι μας" μέχρι τότε) που το κατέκριναν, γιατί ..."έθιγε" και "προσέβαλλε" τα ΣΔΕ, στα οποία αυτά, τα περί ων ο λόγος άτομα, είχαν ήδη βρει μια καλή ευκαιρία να πάρουν απόσπαση και ... "υπεύθυνη καρέκλα", την καρέκλα του μόνιμου υπαλλήλου-στελέχους που διευθύνει τους "μαύρους κι άραχλους" ωρομίσθιους ..."σκλάβους".
   Έτσι, αντί να μας πουν κι ένα "μπράβο", που είχαμε το σθένος να αποκαλύψουμε τοις πάσι αυτό που το αστικό κράτος-αγιογδύτης  το είχε ...κρυφό του καμάρι, τα εν λόγω άτομα έβγαλαν πάνω μας όλη τη χολή και όλο το φαρμάκι της καρδιάς τους... Μια χολή κι ένα φαρμάκι, που μάλιστα σε κάποια από τις περιπτώσεις αυτές, μια περίπτωση όμως αρκετά σημαντική,πρέπει σίγουρα να είχαν  και κάποια άλλα, εντελώς διαφορετικής φύσεως αίτια, ας  τα πούμε ....εντελώς προσωπικά. (Γιατί, βρε διάολε, δεν μπορεί ένας άνθρωπος, που τον ξέρεις καλά, που ξέρεις ότι έχει κάποιες αρχές στη ζωή και που άλλα λέει για χρόνια, να μετατρέπεται εν μιά νυκτί σε μέγαιρα και σε ανήμερο θεριό! Κάτι άλλο φταίει...)
   Με αυτές τις σκέψεις δημοσιεύουμε σήμερα στη sispirosi.gr την τωρινή Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Παιδείας για τη σημερινή κατάσταση των ΣΔΕ. Πηγή του δημοσιεύματός μας είναι το portal 902. gr  Όπως θα διαπιστώσετε "τίποτα δεν έχει αλλάξει"! Τα ίδια χάλια, είτε με τους Γιωργάκηδες, τους Παπαδήμους και τους Σαμαροβενιζέλους, είτε με την ψευτοαριστερή σάρα-μάρα των Τσιπροκαμμένων...  Για τη σύγκριση και μόνο των καταστάσεων σας παραπέμπουμε στο "επίμαχο" δημοσίευμά μας του 2013:
     Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Ένα απαράδεκτο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς …δεύτερης κατηγορίας για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς!
     http://www.sispirosi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=562:2013-07-02-10-30-55&catid=1:2009-11-29-19-01-54&Itemid=10
   Τα συμπεράσματα είναι ευνόητα. Μένει όμως να παρθούν πια οι δέουσες αποφάσεις των ίδιων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών και να οργανώσουν την αντίσταση και την αντεπίθεσή τους ενάντια στην αδικία και στην εκμετάλλευση. Να δώσουν τη μάχη τους στο πλευρό του εργατικού-λαϊκού μας κινήματος, στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει! Αλίμονό μας αν εξακολουθούμε να αδρανούμε...

Κυριακή,  24 του Απρίλη 2016
Η Συντακτική Επιτροπή.

    Δημοσιεύουμε τώρα το κείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, για τα ΣΔΕ:
ΚΚΕ

Ερώτηση για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Ερώτηση για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος. Αναλυτικά το κέιμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

   Στις 31.3.2016 κοινοποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευόμενοι 8 ΣΔΕ και 19 Παραρτημάτων πανελλαδικά, λόγω μη έγκαιρης στελέχωσης των ΣΔΕ με εκπαιδευτικό προσωπικό υποχρεούνται να παρατείνουν τη φοίτησή τους κατά ένα εξάμηνο. Οι εκπαιδευόμενοι ξεκίνησαν την παρακολούθηση των μαθημάτων τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς επωμιζόμενοι το οικονομικό κόστος της μετακίνησής τους και με την απόφαση αυτή μένουν έκθετοι, αφού χωρίς δική τους ευθύνη δεν θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους τον Ιούνιο όπως προβλεπόταν. Το απολυτήριο για τους περισσότερους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους εργασιακούς τους χώρους και για τη συνέχιση της φοίτησής τους σε ΕΠΑΛ και Νυχτερινά Λύκεια.

   Επιπροσθέτως οι εκπαιδευτικοί των ΣΔΕ, με ευθύνη του Υπουργείου, ανέλαβαν υπηρεσία το Μάρτιο του 2016 και δεν έχουν ακόμη υπογράψει Συμβάσεις Εργασίας, εργάζονται δηλαδή χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα εργασιακά τους δικαιώματα, ενώ παράλληλα προωθείται η λογική της ''εθελοντικής εργασίας'' μέσα στις δομές των ΣΔΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάγιες ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού να καλύπτονται από εθελοντές με την έγκριση της Γενικής Γραμματείας, ανοίγοντας το δρόμο για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μέσα στα σχολεία. Ο ''εθελοντισμός'' στα ΣΔΕ χρησιμοποιείται σαν πολιορκητικός κριός στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ώστε να προσφέρουν την εργασία τους άμισθοι σε αντάλλαγμα με βεβαιώσεις για τον εμπλουτισμό των προσόντων τους στο βιογραφικό τους σημείωμα.

   ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

   1) Να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί απολυτήριο στους εκπαιδευόμενους στις προβλεπόμενες ημερομηνίες χωρίς παραπέρα παράταση.

    2) Άμεσα να υπογραφεί η Σύμβαση Εργασίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των ΣΔΕ και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τα ένσημά τους.

   3) Να γίνεται ο διορισμός όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού από την αρχή της χρονιάς και να σταματήσει άμεσα η τσάμπα εργασία που ντύνεται με το μανδύα του ''εθελοντισμού''».

902.gr

23-4-2016

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση