αρχική σελίδα παιδεία Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα! (Και νεότερη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την εξέλιξη του ζητήματος)

Δημοφιλή

Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα! (Και νεότερη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την εξέλιξη του ζητήματος) PDF Εκτύπωση E-mail
αρθρογραφία - άρθρα για την παιδεία
Συντάχθηκε απο τον/την Από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών   
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 17:50
Αποτέλεσμα εικόνας για Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία.

Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία.

      Από το ΠΑΜΕ των Εκπαιδευτικών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση-κάλεσμα αγώνα προς όλους τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, για να μην περάσει η νέα αντεργατική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Το αναδημοσιεύουμε σήμερα  και στην ιστοσελίδα μας.


Κάλεσμα προς τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς

   Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!
ΟΧΙ στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση!

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ!

ΤΕΡΜΑ πια στην κοροϊδία! ΑΜΕΣΗ κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς!

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά την Παρασκευή 15/4 στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 11:30

 • Στην Πρωτοβάθμια, με στάση εργασίας 11-2 και κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας, με τοπικές κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και με συμπληρωματικές στάσεις εργασίας  όπου εκτιμούν οι τοπικοί Σύλλογοι.
 • Στη Δευτεροβάθμια, στην Αττική στην 24ωρη απεργία (3ώρη ΟΛΜΕ & 3ωρη ΕΛΜΕ) και την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας και στην υπόλοιπη Ελλάδα με 3ωρη στάση εργασίας 8-11 που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και τοπικές κινητοποιήσεις και με 3ωρη επιπλέον στάση εργασία και 24ωρη απεργία για όσους συνάδελφους θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο.

   Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

  Όλοι τώρα στον αγώνα! Μόνιμοι και αναπληρωτές, εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, άνεργοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να απαιτήσουμε να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Είναι προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας!

  Το αίτημα για απόσυρση της διάταξης του Υπουργείου είναι δίκαιο και πρέπει να στηριχτεί. Με τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο παγιώνεται το καθεστώς της αδιοριστίας, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία. Η εκπαίδευση τους χωράει όλους, απόδειξη γι' αυτό είναι ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σχεδόν 25.000 αναπληρωτές με 25άρια-28άρια τμήματα, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τις δομές της Ειδικής Αγωγής και 60.000 προνήπια έξω από νηπιαγωγείο. Μόνο για τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πάνω από 3.700 (!),σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, είναι τα κενά που δεν καλύφθηκαν για φέτος. Από το 2010 και ύστερα οι διορισμοί είναι μηδενικοί, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 30.000. Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών από 9% το 2009 έχει εκτοξευτεί στο 18% σήμερα.

  Κανένας αναπληρωτής και ελαστικά εργαζόμενος δεν περισσεύει, δεν πρέπει να πεταχτεί στην ανεργία. Αντίθετα, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, μόνιμοι, εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Εκπαίδευσης. Ώστε κανένα παιδί να μη μένει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 20 μαθητές, με μικρότερα τμήματα σε Νηπιαγωγεία, στην Α΄ και Β τάξη Δημοτικού, στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια.

Αυτή είναι σήμερα η μοναδική, αναγκαία και δίκαιη λύση:

Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα!

  Αντί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ αυτό το αίτημα, έδωσαν στη δημοσιότητα «Προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών», με το οποίο ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας παραπέμποντας τους μόνιμους διορισμούς στις ελληνικές καλένδες.

  Με τη διάταξη που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας αλλάζουν σημαντικά τα κριτήρια και οι πίνακες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, δημιουργούνται νέες ομαδοποιήσεις, προκαλώντας έναν άγριο «εμφύλιο» μεταξύ τους, διατηρεί το καθεστώς της αδιοριστίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, η διάταξη αυτή, αποτελεί αντιγραφή και συνέχεια του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου (και μάλιστα σε χειρότερη μορφή), του νόμου δηλαδή που τσάκισε ζωές και δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, που προώθησε την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το θεσμό του μέντορα κ.ά. Έναν νόμο, που οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα τους κατάφεραν να καταστήσουν ανενεργές πολλές πλευρές του.

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

  Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι άμεσα δεμένες με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Είναι συνέχεια των μέτρων για το φορολογικό, για το νέο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, τις απολύσεις. Μπροστά μας έχουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - Ε.Ε. - κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την συνολική απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση μας. Μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους προετοιμάζουμε τη 48ωρη Γενική Απεργία με αίτημα «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

  Τώρα, συνάδελφοι, είναι η ώρα του αγώνα! Να μπούμε μαζικά στη μάχη έτσι ώστε να μην περάσουν τα μέτρα φωτιά.

Γιατί αλήθεια, πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός, που μπαινοβγαίνει από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο, που είναι ασταμάτητα με μια βαλίτσα στο χέρι και απολύεται κάθε χρόνο, να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να προσφέρει τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας;

  Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Πάρε την υπόθεση του Αγώνα στα χέρια σου!

  Μην τον αφήσεις στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική, την έχουν αποδεχτεί κι αυτή και τις συνέπειές της (κενά, αδιοριστία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κλπ.). Προσαρμόζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μέσα στα όρια της «νομιμότητας», μέσα στα όρια της «ρεαλιστικότητας» και της οικονομίας, που επιβάλλει η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησής, Ε.Ε. και Κεφαλαίου. Όλοι το προηγούμενο διάστημα δεν  έκαναν τίποτα για οργανώσουν το αγώνα δεν έβγαλαν καν ανακοίνωση για την Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργίας στις 7 Απρίλη! Έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το Υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα.

  Ειδικά η ΟΛΜΕ υπονομεύει τις κινητοποιήσεις, τα  αιτήματα και τον αγώνα των αναπληρωτών. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κινούμενη στην ίδια γραμμή πλεύσης με το Υπουργείο, έφτασε στο σημείο να παραδώσει πρόταση νόμου και γνωμάτευση για τον τρόπο διορισμού-προσλήψεων, θέτοντας ανάλογα κριτήρια με αυτό, αποδεχομένη τους μηδενικούς διορισμούς. Και σαν να μη έφτανε αυτό, έφτασαν σε σημείο,  να στείλουν στον Υπουργό το δικηγόρο τους, για να διαπραγματευτεί για τα κριτήρια των προσλήψεων, υπονομεύοντας ανοιχτά την κινητοποίηση της Παρασκευής. Τι άλλο πραγματικά να ζητήσει μια κυβέρνηση;

  Δεν τους ενδιαφέρει η οργάνωση του αγώνα, η συμμετοχή των συναδέλφων. Εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις για τα «μάτια του κόσμου». Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να το πει κανείς, όταν καλούν να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις μέσα σε 2 ημέρες (12&13/4), όταν δε δίνουν τη δυνατότητα να γίνει ο αγώνας υπόθεση όλων των εκπαιδευτικών, των ΕΛΜΕ, όταν δεν μπαίνουν μπροστά να ενημερώσουν για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και την ενιαία απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, όταν με τη στάση τους βάζουν εμπόδια μπροστά στη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας με τη 48ωρη απεργία;

  Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έκαναν καθαρό ότι μπροστά στη συνολική επίθεση μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός, μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, που αμφισβητεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να έχει προοπτική. Η προετοιμασία και η επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας, το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα μαζί με το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μπορεί να δώσει ώθηση στην πάλη μας.

  Ειδικά στην ΟΛΜΕ προτείναμε, άμεση κινητοποίηση στο Υπουργείο την Τετάρτη 13/4, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις όλη αυτήν την εβδομάδα, να πάρουν το λόγο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, να πάρουν την οργάνωση του αγώνα στα χέρια τους τα σωματεία, να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις να καταλήξουν σε απεργία καλά προετοιμασμένη με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αναπληρωτές, σε όλους τους εκπαιδευτικούς να οργανωθούν στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και στις ΕΛΜΕ, να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ και όλο το λαό, να μπουν στον Αγώνα:

 • Στις Γενικές Συνελεύσεις, στην κινητοποίηση στις 15/4 στο Υπουργείο Παιδείας, στις τοπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.
 • Στη 48ωρη Γενική Απεργία, όταν θα φέρει η κυβέρνηση τα μέτρα στη βουλή.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

 • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η πρόταση του Υπουργείου. Καμιά απόλυση αναπληρωτών.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
 • Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.
 • Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους όσοι παραμένουν αναπληρωτές.

Αθήνα, 12/4/2016

Νεότερες εξελίξεις για το ζήτημα!
    Δημοσιεύουμε στη συνέχεια νεότερη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την εξέλιξη του ζητήματος, μετά από την απόσυρση της τροπολογίας για τους αναπληρωτές, κίνηση στην οποία προέβη το Υπουργείο Παιδείας μετά τη γενικευμένη κατακραυγή του εκπαιδευτικού κλάδου:


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΜΕ

Γραμματεία Μαγνησίας

Δελτίο τύπου

28/4/2016

Απέσυρε το Υπουργείο Παιδείας την τροπολογία για το νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών

Οι αγώνες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας έχουν αποτέλεσμα!!

   Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στη Βουλή  ότι αποσύρει την τροπολογία για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών το 2016 – 2017.

   Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική γιατί έρχεται κάτω από την πίεση των αγώνων και των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρουσία των αναπληρωτών, σημάδεψαν τις εξελίξεις και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, αναγκάζοντας τελικά την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία!!

   Με την απόσυρση της τροπολογίας αποδείχθηκε περίτρανα ότι: Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα λεγόμενα νομικά κωλύματα ήταν και είναι το πρόσχημα! Το πρόβλημα των διορισμών και της εκπαίδευσης συνολικότερα είναι πολιτικό - βαθιά ταξικό και όχι νομικό!!

   Η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία παρά το γεγονός ότι διευκολύνθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από την στάση των  ΟΛΜΕ – ΔΟΕ. Από το γεγονός ότι οι Ομοσπονδίες συμμετείχαν  στο «διάλογο» με την Κυβέρνηση υιοθετώντας την γραμμή των νομικών γνωματεύσεων και των συμβουλών προς την κυβέρνηση. Αυτή η τακτική που ακολούθησαν οι Ομοσπονδίες, έδωσε χρόνο και ανάσες στην κυβέρνηση. Καμία αναμονή, αρκετά δοκιμάσαμε την υπομονή  μας και τις αντοχές μας τόσα χρόνια στη διαχείριση της αδιοριστίας, στη διαχείριση της μιζέριας. Ήθελαν «συνάδελφος να αναμετριέται με συνάδελφο» αντί να είμαστε όλοι μαζί στον κοινό αγώνα!

   Αποδείχθηκε ότι οι εργαζόμενοι έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας!!

   Κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις εξελίξεις!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο περιμένουν στη «γωνία», συνεχίζουν την υλοποίηση της  αντιλαϊκή πολιτική τους παρά τους ελιγμούς που κάνουν!! Είναι ακόμα εδώ τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα:

   Το άρθρο 35 που κλείνει νηπιαγωγεία, οι διατάξεις που κλείνουν τα τμήματα ένταξης,  τα 28άρια και 29άρια τμήματα, τα χιλιάδες κενά που από Σεπτέμβρη θα είναι ακόμα περισσότερα, η πολιτική της υποχρηματοδότησης και των περικοπών δαπανών (και στην Παιδεία) για να ενισχυθούν με νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές οι επιχειρηματικοί όμιλοι!! Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η νέα χρόνιά θα είναι χρονιά ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από τα σχολεία (Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος) τον περιορισμό των ολοήμερων,  τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων.

   Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ετοιμάζει να ψηφίσει, με το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά, τσακίζει το λαό για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

   Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα: Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία, για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών, είναι αγώνας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ - Ε.Ε. – Κεφαλαίου.

Όλοι στον αγώνα για την προετοιμασία και την επιτυχία της 48ωρης Απεργίας.

Όλοι στον αγώνα για ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ  - ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 • Πάρτε ΤΩΡΑ πίσω το άρθρο 35 που κλείνει Νηπιαγωγεία.
 • Να μην κλείσει κανένα τμήμα ένταξης.
 • Να δρομολογηθούν ΤΩΡΑ μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά ΟΧΙ στην ελαστική εργασία τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.
 • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.


 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους Δουλειά με δικαιώματα!